5 ανθρώπινα είδη που εξαφανίστηκαν – Εντυπωσιακό βίντεο

5 ανθρώπινα είδη που εξαφανίστηκαν -Βίντεο

Η ανθρώπινη εξέλιξη, που εκτείνεται σε περισσότερα από 7 εκατομμύρια χρόνια, κάποτε αποτελούνταν από ένα ευρύ φάσμα ειδών, καθένα με μοναδικές προσαρμογές και στρατηγικές επιβίωσης.

Ανάμεσά τους, ξεχωρίζει ο Australopithecus, που ευδοκιμούσε στην Αφρική πριν από 4 έως 2 εκατομμύρια χρόνια. Παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά πιθήκου, ο Australopithecus έχει δύο πόδια, αλλά διατηρούσε ορισμένα χαρακτηριστικά πιθήκου στον άνω κορμό του, υποδηλώνοντας ένα συνδυασμό περπατήματος στο έδαφος και αναρρίχησης σε δέντρα.

Πριν από περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια, εμφανίστηκε ένας νέος πρωταγωνιστής στην ιστορία της εξέλιξης: ο Homo erectus. Αυτός ο πρόγονος μας δεν έφερε μόνο μεγαλύτερο εγκέφαλο και περπατούσε αποκλειστικά όρθιος, αλλά διακρίθηκε και για την τόλμη του, αφού ήταν ο πρώτος που εγκατέλειψε την Αφρική και εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και την Ασία.

Ο Homo erectus δεν ήταν μόνο περιπετειώδης, αλλά και εφευρετικός. Ανέπτυξε την κατασκευή εργαλείων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το τσεκούρι, κάτι που μαρτυράει την προσαρμοστικότητα και την ικανότητά του να εκμεταλλεύεται τους πόρους του περιβάλλοντος.

Όμως, όπως πολλά κεφάλαια στην εξέλιξη, έτσι και αυτό του Homo erectus, έκλεισε. Περίπου πριν από 500.000 χρόνια, αρχίζει να παραχωρεί τη θέση του στον Homo heidelbergensis. Οι λόγοι αυτής της αλλαγής παραμένουν μυστήριο. Ίσως συνδέονται με αλλαγές στο περιβάλλον ή τον ανταγωνισμό με άλλα είδη.

Στην Ανατολική Ασία, στα βάθη της Ινδονησίας, κρύβεται ένα συναρπαστικό μυστήριο: ο Homo floresiensis, γνωστός και ως “Χόμπιτ”. Αυτό το είδος ανακαλύφθηκε στο νησί Φλόρες και μας αφήνει με πολλά ερωτήματα σχετικά με την προέλευσή του. Θεωρείται πιθανόν να κατάγεται από τον Homo erectus.

Το χαρακτηριστικό του ήταν το μικρό του ύψος, το οποίο πιθανότατα προέκυψε ως προσαρμογή στο απομονωμένο περιβάλλον του νησιού, όπου έλειπαν οι φυσικοί θηρευτές. Αυτό το χαρακτηριστικό το έκανε να μοιάζει πολύ με τους Χόμπιτ των βιβλίων του Τόλκιν, εξ ου και το παρατσούκλι του.

Πιο πρόσφατα, στις σκοτεινές διαδρομές ενός Νοτιοαφρικανικού σπηλαίου, ανακαλύφθηκε ο Homo naledi, προσθέτοντας ακόμα ένα κομμάτι στο μπερδεμένο παζλ της ανθρώπινης εξέλιξης. Με μικρό εγκέφαλο και σώμα, ο Homo naledi αμφισβητεί την κατανόησή μας για την ποικιλομορφία των ανθρωπίνων προγόνων μας.

Η σπηλιά των οστών, μέρος του δικτύου του σπηλαίου Rising Star, όπου βρέθηκαν αυτοί οι σκελετοί, υπόσχεται να αποκαλύψει ακόμα περισσότερα για τους αρχαίους συγγενείς μας.

Scroll to Top