Bermeja: Η αλήθεια πίσω από το χαμένο νησί του Μεξικό που περιβάλλεται από θεωρίες συνωμοσίας – Το ανατίναξε η CIA;

Χαμένο Νησί

Υπάρχουν χιλιάδες ιστορίες για χαμένες χώρες και πολιτισμούς, αλλά για λίγες από αυτές τις θρυλικές χώρες γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκονταν. Αυτό δεν ίσχυε για το νησί Bermeja, το οποίο, για αιώνες, αποτελούσε κοινό χαρακτηριστικό στους χάρτες που συνέταξαν οι Ισπανοί εξερευνητές.

Εμφανιζόμενο για πρώτη φορά το 1539 σε μια συλλογή των νησιών του κόσμου, το μικροσκοπικό αυτό έδαφος στα ανοικτά της χερσονήσου Γιουκατάν του Μεξικού αποτελούσε σταθερό χαρτογραφικό στοιχείο μέχρι τον 18ο αιώνα.

Όμως, το 1921, έκανε την τελευταία της χαρτογραφική εμφάνιση (στον Γεωγραφικό Άτλαντα της Μεξικανικής Δημοκρατίας), μετά την οποία φαινομενικά εξαφανίστηκε εντελώς από τον ωκεανό.

Τι απέγινε λοιπόν αυτή η άπιαστη ξηρά; Και υπήρξε ποτέ;

Μπερμέγια Bermeja Χάρτης 1846
Χάρτης του Μεξικού του 1846 με το νησί Bermeja (κυκλωμένο με κόκκινο).

Οι θεωρίες για την τύχη της Bermeja

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες γύρω από την τύχη του νησιού με κάποιες να είναι πιο αξιόπιστες από άλλες.

Ορισμένοι εικάζουν ότι η θάλασσα «κατάπιε» το ακατοίκητο νησί ως αποτέλεσμα φυσικών μετατοπίσεων στον πυθμένα του ωκεανού και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν ένα κατασκεύασμα – είτε αποτέλεσμα λανθασμένων παρατηρήσεων από χαρτογράφους είτε επινόηση των πρώτων εξερευνητών για να εξαπατήσουν τους αντιπάλους τους.

Χάρτης του 1914 που δείχνει τη διεκδίκηση των ΗΠΑ στη Bermeja

«Η CIA ανατίναξε το νησί»

Ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι, στην πραγματικότητα, ανατινάχθηκε σκόπιμα από τη CIA. Αυτή η αμφιλεγόμενη θεωρία προέρχεται από μια διαμάχη για το πετρέλαιο.

Μεταξύ του 2008 και του 2009, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Μεξικού διεξήγαγαν μια σειρά διαπραγματεύσεων σχετικά με το ποιος είχε τα δικαιώματα γεώτρησης σε τμήμα του Κόλπου του Μεξικού, στο οποίο λέγεται ότι βρισκόταν κάποτε η Bermeja.

«Το νησί Bermeja αποτέλεσε αντικείμενο διαμάχης επειδή ήταν μια περιοχή-κλειδί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στον Κόλπο του Μεξικού», εξήγησε ο γεωγράφος Israel Baxin Martínez σε συνέντευξή του στο Mexico News Daily το 2021. «Υπήρχαν επίσημες έρευνες εκείνη την εποχή για να διαπιστωθεί αν υπήρχε κάποιο απομεινάρι αυτού του νησιού, επειδή η επέκταση αυτής της ζώνης για το Μεξικό θα σήμαινε άφθονο πετρέλαιο».

Ωστόσο, οι έρευνες αυτές απέβησαν άκαρπες και, καθώς δεν μπόρεσαν να αποδείξουν την ύπαρξη της Bermeja, το Μεξικό έχασε τα δικαιώματα σε μια θαλάσσια περιοχή που πιστεύεται ότι περιείχε 22,5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Δεδομένου του τι διακυβεύτηκε εδώ, είναι πλέον μια δημοφιλής φήμη μεταξύ των αλιευτικών κοινοτήτων του Γιουκατάν ότι το νησί καταστράφηκε σκόπιμα για να επιτραπεί στην Αμερική να φάει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αναφέρει το Mexico News Daily.

Χαμένο Νησί
πηγή: freepik.com

Και ενώ αυτό είναι, φυσικά, μια σε μεγάλο βαθμό αβάσιμη θεωρία συνωμοσίας, το 2008, έξι γερουσιαστές του τότε κυβερνώντος Κόμματος Εθνικής Δράσης του Μεξικού εξέφρασαν τις υποψίες τους ότι το νησί εξαφανίστηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Παρόλα αυτά, η ιδέα αυτή είναι αρκετά τραβηγμένη αν σκεφτεί κανείς τι θα χρειαζόταν για να αποδεκατιστεί ένα ολόκληρο νησί. Εξάλλου, σίγουρα κάποιος θα το πρόσεχε. Επιπλέον, δεν θα ήταν η πρώτη φορά που οι χάρτες αποδεικνύονται παραπλανητικοί.

«Οι χώρες που έφτιαχναν χάρτες τον 16ο και 17ο αιώνα τους δημοσίευαν με ανακρίβειες»

Ο πρόεδρος της Μεξικανικής Εταιρείας Γεωγραφίας, Julio Zamora, επεσήμανε σε συνέντευξή του στο Lonely Planet το 2010: «Οι χώρες που έφτιαχναν χάρτες τον 16ο και 17ο αιώνα τους δημοσίευαν με ανακρίβειες για να εμποδίσουν τους εχθρούς τους να τους χρησιμοποιήσουν».

Εξάλλου, ένα στρατηγικά τοποθετημένο (ψεύτικο) νησί θα μπορούσε να αποτρέψει τους υποψήφιους σφετεριστές από το να προσεγγίσουν μια συγκεκριμένη περιοχή. Επιπλέον, όπως σημείωσε ο Martinéz: «Πιστεύουμε νοητά ότι ό,τι χαρτογραφείται πρέπει να υπάρχει. Έτσι, επειδή το νησί χαρτογραφήθηκε τον 16ο, 17ο και 18ο αιώνα, η υπόθεση ήταν ότι το νησί υπήρχε, και το αρχείο του χάρτη το επιβεβαιώνει».

Χαμένο Νησί
πηγή: freepik.com

Η Bermeja αναφέρεται και σε άλλα έγγραφα

Ωστόσο, όταν πρόκειται για την Bermeja, τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Διότι το νησί όχι μόνο προστέθηκε στους χάρτες, αλλά αναφέρεται και σε άλλα έγγραφα.

Σε αυτά περιλαμβάνεται ένας αριθμός κυβερνητικών και άλλων επίσημων καταλόγων που δημοσιεύτηκαν προς το τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα – μερικοί από τους οποίους ήταν κυβερνητικοί κατάλογοι.

«Το ζήτημα με την Bermeja ειδικότερα είναι ότι δεν αναφέρεται μόνο στη χαρτογραφική ιστορία. Έχει ένα πολύ μεγαλύτερο απόθεμα μελετών» τόνισε ο Martínez.

Η Irasema Alcántara, από το Ινστιτούτο Γεωγραφίας του Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM), συμφώνησε, λέγοντας στο Lonely Planet: «Έχουμε συναντήσει έγγραφα που περιέχουν πολύ ακριβείς περιγραφές της ύπαρξης της Bermeja. Σε αυτή τη βάση πιστεύουμε ακράδαντα ότι το νησί υπήρχε, αλλά σε άλλη τοποθεσία».

Οι αποστολές για την εύρεση της Bermeja

Παρ’ όλα αυτά, από το 2009, μόνο τέσσερις επίσημες αποστολές έχουν ξεκινήσει για να βρουν την Bermeja, παράλληλα με μια χούφτα ταξίδια από δημοσιογράφους και ερασιτέχνες ντετέκτιβ.

Το TV Azteca και το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο διεξήγαγαν θαλάσσιες έρευνες για να εντοπίσουν το νησί, αλλά επέστρεψαν με άδεια χέρια – δεν βρήκαν καν ίχνη της γης που μπορεί να υπήρχε κάποτε εκεί.

Ο Martínez επεσήμανε ότι, αν μη τι άλλο, το όλο μυστήριο ρίχνει ένα ενδιαφέρον φως στην ανθρώπινη κατάσταση.

«Πολιτισμικά, αυτό που βλέπουμε με την Bermeja, […] είναι ότι οι άνθρωποι δεν νοιάζονται για το τι έχουν, αλλά νοιάζονται για το τι έχουν χάσει. Οι άνθρωποι ζηλεύουν αυτά που τους έχουν πάρει, αλλά αρνούνται να κάνουν κάτι με αυτά που ήδη έχουν» τόνισε.

Scroll to Top