Επιστήμονες ίσως βρήκαν το κλειδί για τον εντοπισμό ζωής πέρα από τη Γη – Πώς το χρώμα μωβ μπορεί να αποκαλύψει τους πλανήτες με εξωγήινους;

Σύμπαν Μωβ

Υπάρχει ζωή πέρα από τη Γη; Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα της επιστήμης. Τώρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Cornell πιστεύουν ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην αναζήτηση εξωγήινων.

Σε μια νέα μελέτη, υποστηρίζουν ότι οι πλανήτες που φιλοξενούν εξωγήινη ζωή μπορεί να εκπέμπουν μια χαρακτηριστική μωβ απόχρωση.

«Μόλις τώρα καταλαβαίνουμε αυτούς τους συναρπαστικούς κόσμους γύρω μας. Τα μωβ βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν κάτω από μια τέτοια ποικιλία συνθηκών που είναι εύκολο να φανταστούμε ότι σε πολλούς διαφορετικούς κόσμους, το μωβ μπορεί να είναι το νέο πράσινο» δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ Lisa Kaltenegger.

 

Πώς το χρώμα μωβ μπορεί να αποκαλύψει τους πλανήτες με εξωγήινους;

Η ζωή στη Γη συνδέεται συνήθως με μια γνώριμη πράσινη απόχρωση. Ωστόσο, η ζωή σε άλλους πλανήτες μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Στη νέα μελέτη, η ομάδα έθεσε ως στόχο να κατανοήσει τι θα πρέπει να αναζητούν οι κυνηγοί εξωγήινων.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων για τα σημάδια ζωής, ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα τηλεσκόπια μας δεν θα χάσουν τους πλανήτες με ζωή, αν αυτή τυχαίνει να μην μοιάζει ακριβώς με αυτό που συναντάμε στην Γη», δήλωσε η Δρ Kaltenegger.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τα χρώματα και τις χημικές υπογραφές από ένα ευρύ φάσμα οργανισμών και ορυκτών. Η ανάλυσή τους αποκάλυψε ότι τα μωβ βακτήρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αόρατη υπέρυθρη ακτινοβολία για να τροφοδοτήσουν τη φωτοσύνθεση.

πηγή: Ryan Young/Cornell University

Για τον λόγο αυτό, τα μωβ βακτήρια είναι πιθανό να ήταν διαδεδομένα στην πρώιμη Γη πριν από την έλευση της φωτοσύνθεσης φυτικού τύπου, δήλωσαν οι ερευνητές. «Ήδη ευδοκιμούν εδώ σε ορισμένες θέσεις», δήλωσε η Lígia Fonseca Coelho, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

Πέρα από τη Γη, τα μωβ βακτήρια θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για πλανήτες που περιστρέφονται γύρω από ψυχρότερα κόκκινα αστέρια νάνους – ο πιο κοινός τύπος στον γαλαξία μας.

«Φανταστείτε μόνο αν δεν ανταγωνίζονταν τα πράσινα φυτά, τα φύκια και τα βακτήρια. Ένας κόκκινος ήλιος θα μπορούσε να τους προσφέρει τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για φωτοσύνθεση» πρόσθεσε η Δρ Coelho.

What’s more, the researchers say that these worlds would produce a distinctive ‘light fingerprint’ that we could detect using both ground- and space-based telescopes.

Επιπλέον, οι ερευνητές λένε ότι αυτοί οι κόσμοι θα παρήγαγαν ένα χαρακτηριστικό «αποτύπωμα φωτός» που θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε χρησιμοποιώντας τόσο επίγεια όσο και διαστημικά τηλεσκόπια.

«Αν τα μωβ βακτήρια ευδοκιμούν στην επιφάνεια μιας παγωμένης Γης, ενός ωκεάνιου κόσμου, μιας Γης χιονοστιβάδας ή μιας σύγχρονης Γης σε τροχιά γύρω από ένα ψυχρότερο άστρο, έχουμε τώρα τα εργαλεία για να τα αναζητήσουμε», δήλωσε η Δρ Coelho.

 

Scroll to Top