Λύθηκε το μυστήριο για το «μικροσκοπικό κομμάτι φωτός» που εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το Hubble – Το τηλεσκόπιο της NASA αποκαλύπτει το αρχαίο διαστημικό μυστικό

Το μυστήριο πίσω από μια περίεργη κουκίδα φωτός που εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble λύθηκε. Χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) της NASA, το αντικείμενο επιβεβαιώθηκε ότι είναι ένας τεράστιος γαλαξίας.

Το σημείο μπορεί να φαίνεται μικρό στις εικόνες, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους γαλαξίες του πρώιμου σύμπαντος.

Ο τεράστιος γαλαξίας

Ονομάζεται Gz9p3 και λέγεται ότι υπήρχε 510 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Για να καταλάβουμε καλύτερα τι σημαίνει αυτό, το σύμπαν είναι σήμερα ηλικίας 13,8 δισ. ετών.
Ο γαλαξίας βοηθά επίσης να επισημανθεί η διαφορά μεταξύ του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble και του JWST.

Αυτό που έμοιαζε με μια μικρή κουκίδα για το Hubble, μπορεί να το δει κανείς με περισσότερες λεπτομέρειες από το JWST.  Πιστεύεται ότι ο γαλαξίας Gz9p3 περιέχει δισεκατομμύρια αστέρια.
Το εύρημα υποδηλώνει επίσης ότι οι γαλαξίες στον πρώιμο κόσμο μεγάλωσαν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι αρχικά πιστεύαμε.

Φωτογραφία: NASA/Boyett et al

Ο Kit Boyett, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, συμμετείχε στη συγκεκριμένη μελέτη. «Μόλις πριν από μερικά χρόνια, το Gz9p3 εμφανιζόταν ως ένα μόνο σημείο φωτός μέσα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Αλλά χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε αυτό το αντικείμενο όπως ήταν 510 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη».

«Βρήκαμε ότι το Gz9p3 ήταν πολύ πιο ογκώδες και ώριμο από ό,τι αναμενόταν για ένα τόσο νεαρό Σύμπαν, που περιείχε ήδη αρκετά δισεκατομμύρια αστέρια», εξήγησε.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb είναι το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ. Κοιτάζει τεχνικά πίσω στον χρόνο σαρώνοντας το φως που εκπέμπεται από εξαιρετικά απομακρυσμένους γαλαξίες και αστέρια.

Αυτή η ικανότητά του να ταξιδεύει στον χρόνο βασίζεται στο γεγονός ότι ακόμη και το φως έχει όριο ταχύτητας.  Όσο πιο μακριά κοιτάτε μέσα στον χώρο, τόσο περισσότερος χρόνος έχει περάσει από τότε που το φως που βλέπετε ξεκίνησε το ταξίδι του προς εσάς.

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top