Λύθηκε το μυστήριο με την «μούμια γοργόνας» αλλά δεν είναι αυτό που περίμεναν οι επιστήμονες

μούμια γοργόνα

Όταν εμφανίζεται μία παράξενη μούμια που μοιάζει να είναι ένα συνονθύλευμα πολλών ζώων, οι επιστήμονες είναι συνήθως οι πρώτοι που προσφέρουν κάποια εξήγηση γι’ αυτό. Αλλά όταν ακόμη και οι παγκοσμίου φήμης ειδικοί μπερδεύονται, τότε οι ελπίδες που έχουν οι υπόλοιποι άνθρωποι να το κατανοήσουν είναι λίγες.

Το 1906 ένας ναυτικό μετέφερε στις ΗΠΑ από την Ιαπωνία μια παράξενη – και εντελώς τρομακτική – “μούμια γοργόνας”. Στην συνέχεια η μούμια έγινε δωρεά στην Ιστορική Εταιρεία της κομητείας Clark στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο.

Με χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να αποδοθούν σε ψάρια, μαϊμούδες και ερπετά, η προέλευση αυτού του παράξενου αντικειμένου προφανώς ενθουσίασε τους επιστήμονες, οι οποίοι υποπτεύθηκαν ότι μπορεί να ήταν κάτι σαν το «Τέρας του Φράνκενστάιν»

Δεν είναι και το ωραιότερο πράγμα στον κόσμο. Έχει ένα ανοιχτό στόμα με ασυνήθιστα δόντια, μια τρομακτική έκφραση στο πρόσωπό του, μακριά νύχια, γκρίζα μαλλιά και μια ουρά που μοιάζει με γοργόνα, εξ ου και ονομάστηκε “μούμια γοργόνας”.

μούμια γοργόνα
πηγή: Pen News

Ο γιατρός Τζόζεφ Κρες, ακτινολόγος στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Κεντάκι, εκτίμησε ότι το αντικείμενο ήταν «ένα συνονθύλευμα τουλάχιστον τριών διαφορετικών ειδών εξωτερικά».

«Υπάρχει το κεφάλι και ο κορμός ενός πιθήκου, τα χέρια φαίνεται να είναι αυτά ενός αμφίβιου σχεδόν σαν αλιγάτορας, κροκόδειλος ή κάποιου είδους σαύρα. Και μετά υπάρχει η ουρά ενός ψαριού – και πάλι, άγνωστο είδος. Είναι προφανώς διαμορφωμένη, σχεδόν σαν το Τέρας του Φρανκενστάιν – οπότε θέλω να μάθω τι μέρη χρησιμοποιήθηκαν» ανέφερε.

Λύθηκε το μυστήριο αλλά…

Οι ειδικοί του ζωολογικού κήπου του Σινσινάτι και του ενυδρείου του Νιούπορτ αποφάσισαν τότε να ξεκινήσουν μια σωστή έρευνα για τη μούμια. Και οι επιστήμονες  πιστεύουν ότι έχουν πλέον λύσει το μυστήριο πίσω από το περίεργο πλάσμα – αλλά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που πίστευαν αρχικά.

Αφού έκαναν μια ακτινογραφία και μια αξονική τομογραφία στη μούμια, ζητήθηκε από τους κτηνιάτρους να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στο εσωτερικό της για να προσπαθήσουν να εντοπίσουν ομοιότητες με διάφορα είδη.

Προς μεγάλη έκπληξη των ειδικών, πληροφορήθηκαν ότι το σαγόνι της μούμιας φαινόταν να προέρχεται είτε από πετρόψαρο είτε από φρύνο (Βατραχόψαρο), ενώ τα ασυνήθιστα “χέρια” της φαινόταν να προέρχονται από χελώνα.

μούμια γοργόνα
πηγή: Pen News

Ο ακτινολόγος του Πανεπιστημίου του Βόρειου Κεντάκι, Joseph Cress, δήλωσε ότι έμεινε έκπληκτος από το αποτέλεσμα.

«Οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με αυτή τη γοργόνα είναι εντελώς συνθετικό, οπότε θα μπορούσε να είναι ακριβώς σαν χαρτί μάσε (papier-mâché) από τα παλιά όταν το έφτιαχναν αυτό. Ακόμα και οι κορυφογραμμές στην πλάτη που μοιάζουν σαν να είναι εκεί που μπορεί να είναι τα πλευρά… δεν υπάρχουν κόκαλα που να το συνοδεύουν. Οπότε μοιάζει σαν να ήταν καθαρά γλυπτό και όχι από πραγματικό ζώο» τόνισε ο Cress.

«Και στη συνέχεια υπάρχουν κάποια ξύλινα δομικά στηρίγματα στο εσωτερικό για να λειτουργήσουν πραγματικά ως πλαίσιο για να τα συγκρατήσουν όλα μαζί», πρόσθεσε.

Η Natalie Fritz, από την Ιστορική Εταιρεία της κομητείας Clark, είχε προηγουμένως διατυπώσει τη θεωρία ότι η μούμια ήταν στην πραγματικότητα μια “γοργόνα των Φίτζι”, η οποία έγινε δημοφιλής ατραξιόν στα θεάματα.

Ο PT Barnum – ο οποίος ενέπνευσε την ταινία «The Greatest Showman» – πιστώνεται με τη διάδοση των αινιγματικών αντικειμένων, τα οποία αποτελούνται από μισή μαϊμού και μισό ψάρι, ραμμένα μεταξύ τους.

Οι θρύλοι της Ιαπωνίας για τις γοργόνες

Οι ιαπωνικοί θρύλοι υποστηρίζουν ότι οι γοργόνες χαρίζουν αθανασία σε όποιον γευτεί τη σάρκα τους, οπότε προφανώς τα αντίγραφα και οι παραλλαγές των γοργόνων των Φίτζι κατέκλυσαν τη χώρα.

«Οι γοργόνες των Φίτζι αποτελούσαν μέρος συλλογών και θεαμάτων στα τέλη του 1800. Έχουμε ακούσει κάποιες ιστορίες από ανθρώπους της κοινότητας. Κάποιοι θυμούνται να τις έχουν δει να εκτίθενται στο Memorial Hall, το σπίτι της ιστορικής εταιρείας από το 1926 έως το 1986» εξήγησε η Fritz.

Πιστεύει ότι η “μούμια γοργόνας” μπορεί να χρονολογείται από τη δεκαετία του 1870, καθώς τα αρχεία δείχνουν ότι ο άνδρας που δώρισε το αντικείμενο είχε υπηρετήσει στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Scroll to Top