H AI απειλεί τους σκύλους οδηγούς – Τετράποδα ρομπότ θα μπορούσαν να καθοδηγούν τα άτομα με προβλήματα όρασης στο μέλλον

RoboGuide

Η ιδέα ότι λόγω της ραδγαίας εξέλιξης της AI (τεχνητή νοημοσύνη), τα ρομπότ θα «κλέψουν» θέσεις εργασίας από τους ανθρώπους ακούγεται εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο σύντομα θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Και μάλιστα αυτό επηρεάζει και τους σκύλους-οδηγούς.

Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης ανέπτυξαν τον RoboGuide, έναν τετράποδο ρομποτικό σκύλο με AI που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους σκύλους-οδηγούς.

Οι προγραμματιστές αναφέρουν ότι ο RoboGuide θα μπορούσε να βοηθήσει τους τυφλούς και τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να κινούνται πιο ελεύθερα σε μουσεία, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία και άλλους δημόσιους χώρους.

«Υποστηρικτικές τεχνολογίες όπως ο RoboGuide έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στα τυφλά και μερικώς βλέποντα άτομα μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην καθημερινή τους ζωή τα επόμενα χρόνια» δήλωσε ο κύριος ερευνητής του project, Olaoluwa Popoola.

RoboGuide

Πώς λειτουργεί ο RoboGuide

Ο RoboGuide χρησιμοποιεί μια σειρά αισθητήρων για να χαρτογραφεί και να αξιολογεί με ακρίβεια το περιβάλλον του.

Το λογισμικό που ανέπτυξε η ομάδα επιτρέπει στον ρομποτικό σκύλο να μαθαίνει τις βέλτιστες διαδρομές μεταξύ των τοποθεσιών και να ερμηνεύει τα δεδομένα των αισθητήρων σε πραγματικό χρόνο για να τον βοηθήσει να αποφύγει την πρόσκρουση σε κινούμενα εμπόδια ενώ καθοδηγεί έναν άνθρωπο.

Το ρομπότ μπορεί επίσης να κατανοήσει την ομιλία, δίνοντάς του τη δυνατότητα να δίνει με τη σειρά του λεκτικές απαντήσεις.

«Ένα σημαντικό μειονέκτημα πολλών σημερινών τετράποδων, δίποδων και τροχοφόρων ρομπότ είναι ότι η τεχνολογία που τους επιτρέπει να βρίσκουν το δρόμο τους μπορεί να περιορίσει τη χρησιμότητά τους ως βοηθών για άτομα με προβλήματα όρασης», δήλωσε ο κ. Popoola.

«Τα ρομπότ που χρησιμοποιούν GPS για την πλοήγηση, για παράδειγμα, μπορούν να αποδώσουν καλά σε εξωτερικούς χώρους, αλλά συχνά δυσκολεύονται σε εσωτερικούς χώρους, όπου η κάλυψη του σήματος μπορεί να αποδυναμωθεί. Άλλα, τα οποία χρησιμοποιούν κάμερες για να “βλέπουν”, περιορίζονται από την οπτική επαφή, γεγονός που τα δυσκολεύει να καθοδηγήσουν με ασφάλεια τους ανθρώπους γύρω από αντικείμενα ή σε στροφές» συμπλήρωσε.

Η ανάπτυξη του RoboGuide παρουσιάστηκε στο Κέντρο Προηγμένης Έρευνας Mazumdar-Shaw του πανεπιστημίου την Πέμπτη. Οι προγραμματιστές λένε ότι το πρωτότυπο χρησιμοποιεί μια σειρά από τεχνολογίες αιχμής και στόχος τους είναι να έχουν μια πλήρη έκδοση διαθέσιμη τα επόμενα χρόνια.

Εκτιμάται ότι 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν με κάποια μορφή απώλειας όρασης.

«Το έργο μας για την υποστηρικτική τεχνολογία για τα άτομα με προβλήματα όρασης ενσαρκώνει την καινοτομία, προωθώντας την ενσωμάτωση. Στη Γλασκώβη, είμαστε πρωτοπόροι σε τεχνολογίες που αλλάζουν τον κόσμο και έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώσουν ζωές και να αναδιαμορφώσουν τα κοινωνικά πρότυπα. Αυτό το επίτευγμα κατέστη δυνατό μέσω της συνεργασίας με εταίρους από τη βιομηχανία και φιλανθρωπικούς οργανισμούς και της συνδημιουργίας του σχεδιασμού με την ανεκτίμητη συμβολή των τελικών χρηστών» δήλωσε ο καθηγητής Muhammad Imran, κοσμήτορας μεταπτυχιακών σπουδών στη Σχολή Μηχανικών James Watt και συν-ερευνητής στο project.

RoboGuide

Το Forth Valley Sensory Centre Trust (FVSC) και το Royal National Institute of Blind People (RNIB) Scotland έχουν παράσχει την υποστήριξή τους στην ανάπτυξη του RoboGuide.

Ο RoboGuide δοκιμάστηκε για πρώτη φορά με εθελοντές και από τους δύο οργανισμούς στο Μουσείο Hunterian της Γλασκώβης τον Δεκέμβριο. Το ρομπότ βοήθησε τους εθελοντές να βρουν το δρόμο τους και παρείχε διαδραστική προφορική καθοδήγηση σε έξι διαφορετικά εκθέματα.

Ο Wasim Ahmad, από τη Σχολή Μηχανικών James Watt, δήλωσε: «Ο στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα πλήρες σύστημα το οποίο θα μπορεί να προσαρμοστεί για χρήση με ρομπότ όλων των σχημάτων και μεγεθών για να βοηθήσει τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων σε εσωτερικούς χώρους. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό εμπορικό προϊόν που θα μπορεί να υποστηρίζει τα άτομα με προβλήματα όρασης οπουδήποτε χρειάζονται επιπλέον βοήθεια».

«Η κινητικότητα είναι ένα μεγάλο ζήτημα για την κοινότητα των τυφλών και των ατόμων με μειωμένη όραση. Το RoboGuide είναι μια θαυμάσια λύση σε αυτό το πρόβλημα και είμαστε ευτυχείς που θα βοηθήσουμε στη δοκιμή αυτού του καινοτόμου και δημιουργικού ρομπότ» δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του FVSC, Jacquie Winning.

Από την πλευρά τους, ο διευθυντής της RNIB Scotland, James Adams, τόνισε: «Είμαστε ευτυχείς που υποστηρίζουμε την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της προσπάθειας να γίνει ο κόσμος πιο προσβάσιμος και να δοθεί η δυνατότητα στους τυφλούς και τους ανθρώπους με μειωμένη όραση να ζουν τη ζωή τους με αυτοπεποίθηση».

Scroll to Top