Επιστήμονες σχεδίασαν ρομπότ που μπορεί να πηδήξει ψηλότερα από το Άγαλμα της Ελευθερίας

Unitree G1 ανρθωποειδές ρομπότ

Οι επιστήμονες σχεδίασαν ένα ρομπότ που θα μπορούσε να πηδήξει ψηλότερα από το Άγαλμα της Ελευθερίας, αν οι άνθρωποι το κατασκεύαζαν ποτέ.

Με την εφεύρεση της τεχνητής νοημοσύνης, αναπτύσσονται συνεχώς ρομπότ με απίστευτες ικανότητες. Οι ειδικοί έχουν κατασκευάσει ένα ρομπότ-σκύλο-οδηγό με τεχνητή νοημοσύνη για άτομα με προβλήματα όρασης, ενώ οι προγραμματιστές εργάζονται επίσης πάνω σε ένα ρομπότ ύψους 15 ποδιών που μπορεί να εξερευνήσει το φεγγάρι.

Τώρα, οι μηχανικοί ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει ένα σχέδιο για ένα ρομπότ που μια μέρα θα είναι σε θέση να πηδήξει 120 μέτρα στον αέρα, ψηλότερα δηλαδή από το Άγαλμα της Ελευθερίας της Νέας Υόρκης.

Οι ειδικοί ανέπτυξαν την τεχνολογία των υψηλών αλμάτων προκειμένου να εξερευνήσουν δύσβατα εδάφη που άλλες τεχνολογίες ρομπότ θα δυσκολεύονταν να διασχίσουν, όπως σπήλαια και δάση.

Υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο τα ρομπότ με τα υψηλά άλματα να χρησιμοποιηθούν για την εξερεύνηση άλλων πλανητών, όπως η Σελήνη.

Σχεδιάστηκε από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και διαθέτει πόδια σε σχήμα πρίσματος που διαθέτουν ελατήρια. Είναι σχεδιασμένα για να μεγιστοποιούν την ποσότητα της ενέργειας που μεταφέρεται κατά τη διάρκεια μιας κίνησης άλματος, επιτρέποντας στα ρομπότ να πηδούν αρκετές φορές το ύψος τους.

Για να πειραματιστούν, κατασκεύασαν ένα ρομπότ ύψους 40 εκατοστών (15,7 ιντσών) που μπορούσε να πηδήξει πάνω από 1,6 μέτρα (5 πόδια) στον αέρα.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης John Lo, ερευνητής στη Διαστημική Ρομποτική στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, εξήγησε: «Ενώ ήδη υπάρχουν ρομπότ που πηδούν, υπάρχουν αρκετές μεγάλες προκλήσεις στο σχεδιασμό αυτών των πηδαλιουχικών μηχανών, με κυριότερη το να πηδούν αρκετά ψηλά ώστε να ξεπερνούν μεγάλα και περίπλοκα εμπόδια. Ο σχεδιασμός μας θα βελτιώσει δραματικά την ενεργειακή απόδοση και τις επιδόσεις των ρομπότ άλματος με ελατήριο».

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μπορούν να ελέγχουν την κατεύθυνση του άλματος και να βρουν έναν τρόπο μεγιστοποίησης της κινητικής ενέργειας από την προσγείωση για να βελτιώσουν τη συνολική αποδοτικότητά του.

Scroll to Top