Έτσι θα μπορείτε να κρύβετε την διεύθυνση IP σας – Η νέα δυνατότητα Google Chrome για να μην σας «παρακολουθούν»

Google Chrome: Έτσι θα μπορείτε να κρύβετε την διεύθυνση IP σας – Η νέα δυνατότητα για να μην σας «παρακολουθούν»

Η Google δοκιμάζει μια νέα λειτουργία απορρήτου στον Chrome, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να αποκρύπτουν τη διεύθυνση IP τους από τρίτους.

Όπως αναφέρει το BleepingComputer, το νέο αυτό χαρακτηριστικό ονομάζεται «IP Protection» και μόλις ενεργοποιηθεί, θα επιτρέπει στους χρήστες να αποκρύψουν τη διεύθυνση IP τους μέσω της χρήσης διακομιστών μεσολάβησης. Πίσω από αυτήν την νέα λειτουργία είναι ότι η διεύθυνση IP σας συχνά για «cross-site tracking», όπως όταν ένα κοινωνικό δίκτυο συλλέγει τα δεδομένα περιήγησής σας σε πολλούς ιστότοπους.

Σήμερα υπάρχουν πολλές και αξιόπιστες λύσεις για να προστατεύσετε την ιδιωτικότητά σας. Μία από αυτές είναι οι υπηρεσίες VPN (εικονικό ιδιωτικό δίκτυο), που μπορούν να αποτρέψουν τo «cross-site tracking», καθώς η υπηρεσία δίνει στον χρήστη μια ολοκαίνουργια διεύθυνση IP κάθε φορά που συνδέεστε στο VPN. Ωστόσο, ορισμένοι ιστότοποι, όπως πολλές από τις καλύτερες υπηρεσίες streaming, εμποδίζουν την πρόσβαση σε όσους χρησιμοποιούν υπηρεσίες VPN.

Ωστόσο με τη νέα λειτουργία προστασίας IP της Google στο Chrome, θα μπορείτε να προστατεύσετε το απόρρητό σας χωρίς να υπάρχουν τα εμπόδια που θα συναντούσατε με μία υπηρεσία VPN. Επίσης αυτή η λειτουργία θα είναι εντελώς δωρεάν σε αντίθεση με τις υπηρεσίες VPN.

Προστασία IP στο Chrome

Παρόλο που η διεύθυνση IP μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό σας, παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη δρομολόγηση της κυκλοφορίας, στην πρόληψη της απάτης και σε άλλες σημαντικές εργασίες του δικτύου.

Για τον λόγο αυτό, η λειτουργία προστασίας IP της Google για το Chrome θα δρομολογήσει την κυκλοφορία τρίτων από συγκεκριμένους ιστότοπους τρίτων μέσω διακομιστών μεσολάβησης, ενώ η διεύθυνση IP σας θα είναι αόρατη σε αυτούς τους τομείς στο διαδίκτυο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι αυτή η λειτουργία θα είναι προαιρετικό για τους χρήστες του Chrome.

Σε μια δημοσίευση στο GitHub, η ομάδα του Chrome εξήγησε ότι «η προστασία IP στοχεύει στη βελτίωση της ιδιωτικότητας των χρηστών προστατεύοντας τη διεύθυνση IP σας από το να χρησιμοποιείται ως φορέας παρακολούθησης, αν και θα υπάρχουν επίσης εναλλακτικοί μηχανισμοί που θα βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση οποιασδήποτε διαταραχής στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε κανονικά τον ιστό».

working on a laptop
πηγή: unsplash.com / Sergey Zolkin

Η Google σχεδιάζει να αναπτύξει τη λειτουργία προστασίας IP του Chrome σε διάφορες φάσεις. Στην πρώτη φάση, η Google θα χρησιμοποιήσει έναν ιδιόκτητο διακομιστή μεσολάβησης για να δοκιμάσει τη λειτουργία και θα είναι διαθέσιμη μόνο σε χρήστες που είναι συνδεδεμένοι στο Chrome με διευθύνσεις IP με έδρα τις ΗΠΑ. Στην συνέχεια, η Google σχεδιάζει να υιοθετήσει ένα σύστημα μεσολάβησης δύο βημάτων, όπου η διεύθυνση IP σας περνάει από δύο ξεχωριστούς διακομιστές μεσολάβησης για την περαιτέρω προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.

Με αυτό το σύστημα μεσολάβησης δύο βημάτων όμως, ο πρώτος proxy θα ελέγχεται από την Google ενώ ο δεύτερος θα εκτελείται από ένα εξωτερικό δίκτυο διανομής περιεχομένου (CDN). Αυτό εμποδίζει και τους δύο διακομιστές μεσολάβησης να βλέπουν τόσο τη διεύθυνση IP ενός πελάτη όσο και τον προορισμό του στο διαδίκτυο.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο σχετικά με τη λειτουργία προστασίας IP του Chrome είναι ότι η Google θα εκχωρεί διευθύνσεις IP σε αυτές τις συνδέσεις μεσολάβησης με βάση τον τόπο διαμονής ενός χρήστη. Ωστόσο, αντί να είναι μια κατά προσέγγιση τοποθεσία, θα χρησιμοποιηθεί μια “χονδροειδής” τοποθεσία ενός χρήστη. Για παράδειγμα, γράφω αυτό το άρθρο στο Χιούστον του Τέξας, αλλά με ενεργοποιημένη την «προστασία IP», η διεύθυνση IP μου μπορεί να δείχνει ότι βρίσκομαι στο Sugar Land ή στο Katy, που είναι κοντά αλλά δεν προδίδουν την ακριβή μου τοποθεσία.

Πώς να προστατεύετε την ιδιωτικότητά σας στο διαδίκτυο

Η λειτουργία προστασίας IP της Google για το Chrome θα βοηθήσει σίγουρα στη βελτίωση της ιδιωτικής σας ζωής στο διαδίκτυο, αλλά υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε τώρα για να προστατευθείτε.

Αρχικά θα πρέπει να μοιράζεστε λιγότερες πληροφορίες στα social media και σε άλλους ιστότοπους. Aυτό περιλαμβάνει την παράλειψη «προαιρετικών» πληροφοριών, όπως όταν ένας ιστότοπος σας ζητά να εισάγετε τον αριθμό τηλεφώνου ή το όνομά σας. Ομοίως, μία καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείτε προσωρινές διευθύνσεις e-mail αντί για το το πραγματικό σας e-mail, όταν εγγράφεστε σε προωθητικές ενέργειες και άλλα δώρα στο διαδίκτυο.

Όταν πρόκειται για την προστασία της ιδιωτικής σας ζωής, θα πρέπει επίσης να διασφαλίσετε ότι χρησιμοποιείτε ισχυρούς, σύνθετους κωδικούς πρόσβασης για κάθε έναν από τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς.

Για να προστατέψετε το smartphone σας και όλες τις ευαίσθητες πληροφορίες που περιέχει, θα πρέπει να περιορίσετε τον αριθμό των εφαρμογών που έχετε εγκαταστήσει, καθώς ακόμη και οι νόμιμες εφαρμογές μπορούν να γίνουν αθέμιτες όταν μολυνθούν με κακόβουλο κώδικα.

Στον υπολογιστή σας, καλό θα είναι να αφαιρέσετε τις επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης σας, τις οποίες δεν χρησιμοποιείτε συχνά, καθώς συλλέγουν επίσης δεδομένα σχετικά με το τι κάνετε και τι βλέπετε στο διαδίκτυο.

Scroll to Top