Η Google έκανε πανεύκολη την αναζήτηση φωτογραφιών και αρχείων PDF – Τι είναι το Smart Search και πώς να το χρησιμοποιήσετε

Η Google προχώρησε σε μία αλλαγή που ενθουσιάζει τους χρήστες. Η εφαρμογή Files by Google έγινε πιο «έξυπνη» και απλοποιεί το πώς διαχειρίζεστε και μοιράζεστε έγγραφα, φωτογραφίες και άλλα δεδομένα στο Android σας.

Η «Έξυπνη αναζήτηση» (Smart Search) στην εφαρμογή Αρχείων της Google σας επιτρέπει να βρίσκετε κείμενο και αντικείμενα σε εικόνες και έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων των αρχείων PDF, στη συσκευή σας.

Πώς να αποκτήσετε πρόσβαση στην εφαρμογή Files by Google

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στην εφαρμογή κατεβάζοντάς την από το Google Play Store.

Για να κατεβάσετε την εφαρμογή στο Android

 • Ανοίξτε την εφαρμογή Google Play Store στο Android σας
 • Αναζητήστε το Files by Google
 • Πατήστε Εγκατάσταση και περιμένετε να γίνει λήψη και εγκατάσταση της εφαρμογής στο τηλέφωνό σας
 • Ανοίξτε την εφαρμογή και δώστε τα απαραίτητα δικαιώματα για την πρόσβαση στα αρχεία σας

Πώς να χρησιμοποιείτε την Έξυπνη αναζήτηση

Η λειτουργία «Έξυπνη αναζήτηση» (Smart Search) είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τις στιγμές εκείνες που δεν μπορείτε να θυμηθείτε το ακριβές όνομα του αρχείου, αλλά μπορείτε να θυμηθείτε μια εικόνα ή παρόμοιες λέξεις στο έγγραφο ή τη φωτογραφία που αναζητάτε.

Τώρα, αντί να ψάχνετε επί ώρες για εκείνη τη φωτογραφία που ξέρετε ότι τραβήξατε αλλά δεν μπορείτε να θυμηθείτε πότε ή πού, μπορείτε να την βρείτε εύκολα πληκτρολογώντας λέξεις-κλειδιά ή αντικείμενα που μπορεί να υπάρχουν στη φωτογραφία ή στο αρχείο που ψάχνετε.

Για παράδειγμα, αν θυμάστε τι φορούσατε σε μια συγκεκριμένη περίσταση, αλλά δεν μπορείτε να θυμηθείτε πού βρίσκεται η φωτογραφία, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την έξυπνη αναζήτηση για να αναζητήσετε το όνομα της εταιρείας στο μπλουζάκι που φορούσατε σε εκείνη τη φωτογραφία, όπως NIKE. Στη συνέχεια, όλες οι φωτογραφίες και τα αρχεία με το όνομα της εν λόγω εταιρείας θα εμφανιστούν στο αποτέλεσμα αναζήτησης – μειώνοντας σημαντικά την ποσότητα κύλισης και αναζήτησης που θα έπρεπε διαφορετικά να κάνετε.

Τύποι πληροφοριών που μπορείτε να αναζητήσετε με την Έξυπνη αναζήτηση:

 • Κείμενα από εικόνες και αρχεία PDF
 • Τοποθεσία και αντικείμενα από εικόνες
 • Τίτλοι ήχου και βίντεο, καλλιτέχνες ή ονόματα άλμπουμ

Η «Έξυπνη αναζήτηση» χρησιμοποιεί έναν προηγμένο αλγόριθμο που σαρώνει τα αρχεία σας στο παρασκήνιο της συσκευής σας, γεγονός που εξισορροπεί τόσο την απόδοση της συσκευής όσο και το απόρρητο. Το Smart Search σαρώνει μόνο εντός της συσκευής στην οποία βρίσκεται για να αντλήσει αποτελέσματα αναζήτησης, έτσι ώστε οι πληροφορίες σας να μην κοινοποιούνται εκτός της συσκευής σας.

Πόσο χρόνο χρειάζεται η συσκευή σας για να μάθει τα αρχεία σας;

Υπάρχουν κάποιοι μικροί περιορισμοί στην Έξυπνη αναζήτηση. Σύμφωνα με την Google, χρειάζεται μερικές ημέρες για να “μάθει” τα αρχεία στη συσκευή σας και να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα αναζήτησης. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται λίγες ημέρες για να συμπεριληφθούν στα αποτελέσματα αναζήτησης τα αρχεία που κατεβάσατε ή προσθέσατε πρόσφατα. Όσο περισσότερο καιρό βρίσκεται το αρχείο στη συσκευή, τόσο πιο πιθανό είναι να ανασύρει με ακρίβεια στοιχεία στην αναζήτησή σας.

Πώς να ελέγξετε αν η έξυπνη αναζήτηση είναι διαθέσιμη στο Android σας

Η Έξυπνη αναζήτηση δεν είναι διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες. Για να ελέγξετε αν η Έξυπνη αναζήτηση είναι διαθέσιμη στο Android σας, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

 • Ανοίξτε την εφαρμογή Αρχεία στο Android σας
 • Πατήστε στο εικονίδιο αναζήτησης στην επάνω δεξιά γωνία
 • Εάν δείτε ένα μήνυμα που λέει «Η Έξυπνη αναζήτηση είναι εδώ» (Smart Search is here), τότε έχετε πρόσβαση στη λειτουργία. Μπορείτε να πατήσετε στο “Μάθετε περισσότερα” για να λάβετε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο χρήσης της
 • Εάν δεν βλέπετε το μήνυμα, τότε ίσως χρειαστεί να περιμένετε μέχρι να ενεργοποιηθεί η λειτουργία για εσάς
 • Μπορείτε επίσης να ελέγξετε για ενημερώσεις στο Play Store ή στο App Store και να βεβαιωθείτε ότι έχετε την τελευταία έκδοση της εφαρμογής Files by Google

Πώς να αναζητήσετε ένα αρχείο χρησιμοποιώντας την Έξυπνη αναζήτηση

 • Στη συσκευή σας Android, ανοίξτε το Files by Google
 • Στο επάνω μέρος, στη γραμμή αναζήτησης, πληκτρολογήστε το όνομα του αρχείου που θέλετε να αναζητήσετε
 • Αν δεν είστε σίγουροι για το όνομα του αρχείου, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το έξυπνο φίλτρο για αναζήτηση με βάση: Ήχος, Έγγραφα και άλλα, Εικόνες, Βίντεο, Μεγάλα αρχεία, Κάρτα SD, Αυτή την εβδομάδα
 • Για να καταργήσετε την επιλογή του φίλτρου, πατήστε ξανά στο επιλεγμένο φίλτρο

Πώς να απενεργοποιήσετε την Έξυπνη αναζήτηση στην εφαρμογή Αρχεία από την Google

Εάν ανησυχείτε για την πρόσβαση της εφαρμογής Files by Google στα προσωπικά σας δεδομένα και τις πιθανές επιπτώσεις της στο απόρρητο και την ασφάλειά σας, ίσως θελήσετε να απενεργοποιήσετε την Έξυπνη αναζήτηση.

 • Στη συσκευή σας Android, ανοίξτε την εφαρμογή Files by Google
 • Πατήστε τρεις οριζόντιες γραμμές
 • Στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ρυθμίσεις
 • Απενεργοποιήστε την Έξυπνη αναζήτηση
Scroll to Top