Μήνυση κατά… ρομπότ – «Έκαψε το έντερο της γυναίκας του κατά τη διάρκεια χειρουργείου»

surgical robot

Μια δικαστική υπόθεση προκαλεί αίσθηση στις ΗΠΑ. Ένας άνδρας μήνυσε τον κατασκευαστή ενός χειρουργικού ρομπότ, ισχυριζόμενος ότι το ρομπότ έκαψε και τρύπησε το λεπτό έντερο της συζύγου του κατά τη διάρκεια επέμβασης, οδηγώντας την τελικά στον θάνατο.

Όπως αποκάλυψε το NBC, στην καταγγελία που κατατέθηκε την Τρίτη στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ στη Νότια Περιφέρεια της Κολούμπια, ο Harvey Sultzer αναφέρει ότι η σύζυγός του Sandra Sultzer αντιμετώπισε επιπλοκές στην υγεία της ύστερα από μια επέμβαση στην οποία “συμμετείχε” το χειρουργικό ρομπότ da Vinci της εταιρείας Intuitive Surgical, ή ISI.

Τι συνέβη στην επέμβαση με το ρομπότ

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, η Sandra Sultzer υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο του παχέος εντέρου στο Νοσοκομείο Baptist Health Boca Raton Regional τον Σεπτέμβριο του 2021.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, υπέστη θερμικό έγκαυμα στο λεπτό έντερο, σύμφωνα με την αγωγή, με αποτέλεσμα να τρυπήσει το έντερο και να χρειαστεί να χειρουργηθεί ξανά. Αυτό προκάλεσε μόνιμα σωματικά και συναισθηματικά τραύματα και τελικά οδήγησε στον θάνατό της.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο περιστατικό συμβαίνει σε ασθενή που χειρουργήθηκε με αυτό το ρομπότ, σύμφωνα με την αγωγή του ενάγοντα, που επικαλείται έγγραφα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

Οι αγωγές για το ρομπότ

Σύμφωνα με τα έγγραφα της SEC, η εταιρεία που κατασκευάζει το ρομπότ βρίσκεται αντιμέτωπη με 93 ατομικές αγωγές για ελαττωματικό προϊόν που κατατέθηκαν σε διάφορα ομοσπονδιακά και πολιτειακά δικαστήρια. Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι αυτοί ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους υπέστησαν διάφορες σωματικές βλάβες, ή ακόμα και θάνατο, μετά από χειρουργική επέμβαση με το da Vinci.

Η αγωγή του ενάγοντα αναφέρει επίσης ότι η κατασκευάστρια εταιρεία, ISI, έχει λάβει εκατοντάδες αναφορές για τραυματισμούς και ελαττώματα που σχετίζονται με χειρουργικές επεμβάσεις με το da Vinci. Μεταξύ των πιο σοβαρών τραυματισμών, υποστήριξε, ο ενάγων, ήταν εγκαύματα σε εσωτερικά όργανα που προκλήθηκαν από τα εργαλεία του ρομπότ.

Ο ενάγων ισχυρίζεται ότι η ISI “συστηματικά υποτιμούσε” τη σοβαρότητα αυτών των τραυματισμών στις αναφορές προς την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την αγωγή, οι περισσότερες καταγγελίες εστιάζουν σε ένα λαστιχένιο περίβλημα που τοποθετείται στην άκρη ορισμένων μεταλλικών εργαλείων του da Vinci ως μονωτικό για να αποτρέψει τη διαφυγή ηλεκτρικού ρεύματος ή σπινθήρων. Στην αγωγή υποστηρίζεται ότι ρωγμές ή σχισίματα σε αυτό περίβλημα εμπόδισαν την αποτελεσματική μόνωση των μεταλλικών οργάνων, επιτρέποντας τη διαφυγή ηλεκτρικού ρεύματος ή σπινθήρων. Αυτό, σύμφωνα με την αγωγή, μπορούσε να προκαλέσει ζημιά σε αιμοφόρα αγγεία και όργανα χωρίς να το γνωρίζει η ιατρική ομάδα.

Η αγωγή υποστηρίζει ότι εάν η ISI είχε σχεδιάσει με ασφάλεια το προϊόν της και είχε προειδοποιήσει για αυτά τα ελαττώματα, η Sultzer δεν θα είχε τραυματιστεί. «Το da Vinci της ISI ήταν αδικαιολόγητα επικίνδυνο για χρήση στην επέμβαση της κυρίας Sultzer. Τραυματίστηκε άσκοπα και τελικά πέθανε ως αποτέλεσμα», αναφέρει η αγωγή.

Η ISI δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα του Business Insider για σχόλιο.

Ο Sultzer ζητά αποζημίωση και κάθε άλλη ανακούφιση που το δικαστήριο θεωρεί δίκαιη και ορθή για λόγους αμέλειας και ευθύνης προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου ελαττώματος σχεδιασμού και μη προειδοποίησης, όπως αναφέρει η αγωγή.

 

 

Scroll to Top