Νέα απάτη με ψεύτικα email από αλυσίδα σούπερ μάρκετ – Οι 2 λέξεις που πρέπει να προσέξετε

απάτη πιστωτική κάρτα

Οι χρήστες του Gmail και του Outlook πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς κυκλοφορεί νέα επικίνδυνη απάτη με ψεύτικα email που υποδύονται αλυσίδα σούπερ μάρκετ και προσφέρουν δώρα.

Οι Βρετανοί έχουν προειδοποιηθεί για μια πληθώρα δελεαστικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που προσγειώνονται στα εισερχόμενά τους και υποτίθεται ότι προέρχονται από την Asda. Η Asda είναι βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ και πρατηρίων βενζίνης. Αντίστοιχες απάτες είναι πιθανόν να εμφανιστούν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Αυτή η τελευταία απάτη έχει προκαλέσει αύξηση των αναφορών στην αστυνομία τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η Action Fraud αποκάλυψε ότι έχει περισσότερες από 1.700 αναφορές για αυτά τα μηνύματα. Κάνοντας κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια καταστροφική επιδρομή στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς.

Τα ύποπτα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ισχυρίζονται ότι προσφέρουν στους πελάτες της Asda ένα δωρεάν βραβείο σε αντάλλαγμα για τη συμπλήρωση μιας έρευνας.

Αυτό το δωρεάν δώρο είναι ένα σετ με 36 τάπερ, το οποίο κανονικά θα κόστιζε εκατοντάδες ευρώ.

Για να ξεγελάσει τους χρήστες ώστε να ενεργήσουν χωρίς να το σκεφτούν, το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λέει στους χρήστες ότι πρέπει να κάνουν την έρευνα πριν τελειώσει ο χρόνος – μια κοινή τακτική που χρησιμοποιούν οι απατεώνες.

Οι 2 λέξεις που πρέπει να προσέξετε

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σύνολο 2 λέξεων που πρέπει να προσέξετε για να εντοπίσετε αμέσως αυτού του είδους τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, και είναι το “έχετε επιλεγεί”, το οποίο συνήθως εμφανίζεται στην κορυφή.

Μια άλλη βασική λεπτομέρεια που πρέπει να προσέχετε σε κάθε τέτοια επικοινωνία είναι η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου – προέρχεται από τον επίσημο ιστότοπο της εταιρείας ή εμφανίζεται κάποια ασαφής διεύθυνση;

«Η Action Fraud έχει λάβει 1.754 αναφορές μέσα σε δύο εβδομάδες σχετικά με πλαστά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υποτίθεται ότι προέρχονται από την Asda», έγραψε η Action Fraud στο X. «Οι σύνδεσμοι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου οδηγούν σε ιστοσελίδες phishing που έχουν σχεδιαστεί για να κλέψουν προσωπικές και οικονομικές πληροφορίες».

 

Πώς να προστατευτείτε

Συνιστάται στους χρήστες να μην χρησιμοποιούν τις διευθύνσεις ή τους αριθμούς επικοινωνίας που περιέχονται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αν έχουν αμφιβολίες.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προωθήσετε το email στη Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος στο για να διερευνηθεί από ειδικούς. Στη συνέχεια μπορείτε να το διαγράψετε οριστικά.

Η Asda έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν για τις απάτες που χρησιμοποιούν το εμπορικό της σήμα, λέγοντας: «Κυκλοφορούν ορισμένα μηνύματα μέσω γραπτών μηνυμάτων και ηλεκτρονικών μηνυμάτων που δεν έχουν καμία σχέση με εμάς και μπορεί να αποτελούν προσπάθεια να αποκομίσουν τα προσωπικά σας στοιχεία».

«Πρόσφατα μηνύματα περιλαμβάνουν δώρα κουπονιών σούπερ μάρκετ, κληρώσεις, υπενθυμίσεις για την παραλαβή ενός πακέτου και προσφορές με έκπτωση χρημάτων. Παρακαλούμε να διαβάζετε πάντα προσεκτικά ένα μήνυμα προτού κάνετε κλικ σε αυτό και να ελέγχετε τον σύνδεσμο προτού εισαγάγετε τα στοιχεία σας. Ένας επίσημος διαγωνισμός ή δώρο της Asda θα πρέπει να παραπέμπει σε έναν ιστότοπο της Asda, όπως asda.com ή george.com. Τα ορθογραφικά ή γραμματικά λάθη είναι επίσης ενδείξεις ότι ένα μήνυμα μπορεί να είναι ψεύτικο» ανέφερε η Asda σε ανακοίνωσή της.

Χρήσιμες συμβουλές

Έχοντας κατά νου αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να αποφύγετε να πέσετε θύμα απάτης:

  • Να θυμάστε ότι αν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, συνήθως είναι.
  • Ελέγξτε ότι οι μάρκες είναι “επαληθευμένες” στις σελίδες του Facebook και του Twitter – αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα έχει ένα μπλε τικ στο προφίλ της.
  • Ψάξτε για γραμματικά και ορθογραφικά λάθη- οι απατεώνες είναι γνωστό ότι δεν γράφουν σωστά. Αν λάβετε ένα μήνυμα από έναν “φίλο” που σας ενημερώνει για ένα δωρεάν δώρο, εξετάστε αν είναι γραμμένο με το συνηθισμένο ύφος του φίλου σας.
  • Αν σας καλέσουν να κάνετε κλικ σε μια διεύθυνση URL, περάστε πάνω από τον σύνδεσμο για να δείτε τη διεύθυνση στην οποία θα σας μεταφέρει – φαίνεται γνήσια;
  • Για να είστε πραγματικά ασφαλείς, μην κάνετε κλικ σε ανεπιθύμητους συνδέσμους σε μηνύματα, ακόμη και αν φαίνεται να προέρχονται από μια αξιόπιστη επαφή.
  • Να είστε προσεκτικοί και όταν ανοίγετε συνημμένα αρχεία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Οι απατεώνες επισυνάπτουν όλο και συχνότερα αρχεία, συνήθως PDF ή υπολογιστικά φύλλα, τα οποία περιέχουν επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό.
  • Εάν λάβετε ένα ύποπτο μήνυμα, τότε αναφέρετέ το στις αρχές, μπλοκάρετε τον αποστολέα και διαγράψτε το.
Scroll to Top