Νέα απάτη phishing στο Facebook: Πώς λειτουργεί; – 5 τρόποι για να προστατευτείτε

Απάτες phishing email

Πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι χρήστες του Facebook καθώς μία νέα απάτη κυκλοφορεί στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο και εκμεταλλεύεται τα συναισθήματα των ανθρώπων.

Οι απατεώνες παραβιάζουν τους λογαριασμούς στο Facebook, δημοσιεύουν θλιβερά μηνύματα όπως «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πέθανε» και κάνουν tag άλλα άτομα προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή.

Οι χρήστες μπορεί να νομίζουν ότι πέθανε κάποιο συγγενικό πρόσωπο και να προσπαθήσουν να σας εκφράσουν τα συλλυπητήριά τους πατώντας στο link της ανάρτησης. Ωστόσο δεν πρέπει να το κάνουν αυτό καθώς είναι ένα τέχνασμα. Πρόκειται για επιβλαβή link που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια ή την ιδιωτική σας ζωή.

Πώς λειτουργεί η απάτη

Η απάτη ξεκινά με μια ανάρτηση από κάποιον γνωστό σας που λέει: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πέθανε. Θα μου λείψει τόσο πολύ».

Η ανάρτηση έχει έναν σύνδεσμο προς ένα υποτιθέμενο ειδησεογραφικό άρθρο ή βίντεο, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για παγίδα. Αν κάνετε κλικ στο σύνδεσμο, μεταφέρεστε σε μια ψεύτικη ιστοσελίδα που σας ζητά να συνδεθείτε στο Facebook. Αν το κάνετε, δίνετε τον κωδικό πρόσβασής σας στο Facebook στους απατεώνες. Δεν υπάρχει κανένα ειδησεογραφικό άρθρο ή βίντεο, παρά μόνο ένας έξυπνος τρόπος για να κλέψουν την ταυτότητά σας.

Στην συνέχεια, οι απατεώνες χρησιμοποιούν τους παραβιασμένους λογαριασμούς Facebook για να διαδώσουν αυτές τις απάτες phishing σε περισσότερους «πιθανούς στόχους». Οι αναρτήσεις μοιάζουν σαν να προέρχονται από φίλους και συγγενείς, γεγονός που καθιστά δύσκολο να αντισταθείτε.

Εάν πέσετε θύμα αυτής της απάτης, οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λογαριασμό σας στο Facebook για να δημοσιεύσουν το ίδιο μήνυμα στις επαφές σας και να παρασύρουν περισσότερους ανθρώπους στην απάτη.

5 τρόποι για να προστατευτείτε από απάτες phishing στο Facebook

 1. Μην κάνετε κλικ σε σύνδεσμους
 2. Να θυμάστε ότι παραβιάζονται συνεχώς οι λογαριασμοί των ανθρώπων στο Facebook
 3. Επιβεβαιώστε ότι όντως έχει κάνει ο φίλος σας την ανάρτηση
 4. Κοιτάξτε τα σχόλια
 5. Να έχετε καλό λογισμικό προστασίας από ιούς σε όλες τις συσκευές σας

1) Μην κάνετε κλικ σε σύνδεσμους

Συνήθως, οι νόμιμες ειδησεογραφικές πηγές έχουν το όνομά τους στη διεύθυνση URL. Είναι προτιμότερο να μεταβείτε απευθείας στην πηγή ειδήσεων και να αναζητήσετε τη συγκεκριμένη ιστορία που θέλετε να διαβάσετε.

2) Να θυμάστε ότι παραβιάζονται συνεχώς οι λογαριασμοί των ανθρώπων στο Facebook

Ακόμα και αν σας έχουν κάνει tag σε μία ανάρτηση, βεβαιωθείτε ότι ανοίγετε συνδέσμους μόνο από άτομα που γνωρίζετε πραγματικά καλά. Και ακόμη και πριν το κάνετε, αναζητήστε αλλαγές στη δραστηριότητα ή τη συμπεριφορά του προφίλ που εξετάζετε.

3) Επιβεβαιώστε ότι όντως έχει κάνει ο φίλος σας την ανάρτηση

Αν έχετε αμφιβολίες, επικοινωνήστε με τον φίλο που δημοσίευσε το μήνυμα για να το επιβεβαιώσετε. Πιθανότατα δεν γνώριζε ότι ο λογαριασμός του έχει παραβιαστεί και χρησιμοποιείται για απάτη.

4) Κοιτάξτε τα σχόλια

Συχνά, άλλοι χρήστες εκθέτουν τις απάτες στα σχόλια της ανάρτησης. Ελέγξτε αν κάποιος λέει ότι πρόκειται για απάτη ή hoax.

5) Να έχετε καλό λογισμικό προστασίας από ιούς σε όλες τις συσκευές σας

Η ύπαρξη λογισμικού προστασίας από ιούς στις συσκευές σας θα διασφαλίσει ότι δεν θα κάνετε κλικ σε πιθανούς κακόβουλους συνδέσμους που μπορεί να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές σας, επιτρέποντας στους χάκερ να αποκτήσουν πρόσβαση στις προσωπικές σας πληροφορίες.

Τι να κάνετε αν κάνετε κλικ στο link της απάτης;

 • Βγείτε αμέσως από την απατηλή σελίδα ή το βίντεο: Μην παραμείνετε στην ιστοσελίδα ή το βίντεο που άνοιξε ο σύνδεσμος. Όσο περισσότερο παραμένετε εκεί, τόσο περισσότερους κινδύνους αντιμετωπίζετε. Αποχωρήστε από τη σελίδα το συντομότερο δυνατό, χωρίς να καταχωρίσετε πληροφορίες ή να κατεβάσετε οτιδήποτε.
 • Πραγματοποιήστε σάρωση κακόβουλου λογισμικού με το λογισμικό προστασίας από ιούς: Ορισμένες ανακατευθύνσεις μπορεί να κατεβάσουν ή να εγκαταστήσουν κρυφά κακόβουλο λογισμικό, όπως ιούς, trojans, spyware και άλλα επιβλαβή προγράμματα στη συσκευή σας. Χρησιμοποιήστε το λογισμικό προστασίας από ιούς για να σαρώσετε για τυχόν κακόβουλο λογισμικό και αφαιρέστε το πριν προκαλέσει ζημιά ή κλέψει δεδομένα.
 • Αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασής σας στο Facebook: Ο λογαριασμός σας στο Facebook μπορεί να έχει παραβιαστεί. Για να αποτρέψετε περαιτέρω πρόσβαση από τους χάκερ, σε μια άλλη συσκευή, μεταβείτε στις ρυθμίσεις ασφαλείας του Facebook και αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασής σας. Βεβαιωθείτε ότι είναι διαφορετικός από τους άλλους κωδικούς πρόσβασης και ότι είναι δύσκολο να τον μαντέψει κάποιος. Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης ενός διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για τη δημιουργία και αποθήκευση σύνθετων κωδικών πρόσβασης.
 • Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για το Facebook: Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων καθιστά τον λογαριασμό σας στο Facebook πιο ασφαλή. Αφού επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασής σας, σε μια άλλη συσκευή, μεταβείτε στις ρυθμίσεις δύο παραγόντων σε αυτή την άλλη συσκευή και ενεργοποιήστε τον. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειάζεστε τον κωδικό πρόσβασής σας και μια άλλη μέθοδο επαλήθευσης, όπως έναν κωδικό ή βιομετρικά στοιχεία, για να συνδεθείτε.
 • Παρακολουθήστε τους λογαριασμούς σας για τυχόν ύποπτη δραστηριότητα: Παρακολουθήστε τους λογαριασμούς σας κοινωνικής δικτύωσης, οικονομικών και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τυχόν αλλαγές που δεν κάνατε εσείς. Οι χάκερ ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν το λογαριασμό σας στο Facebook για να εισβάλουν σε άλλους λογαριασμούς που συνδέονται με αυτόν.
 • Ελέγξτε μήπως οι απατεώνες απέκτησαν κάποια πιστωτική κάρτα στο όνομά σας: Εάν κοινοποιήσατε οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία, μπορεί να κινδυνεύετε από κλοπή ταυτότητας. Οι απατεώνες μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για να αποκτήσουν κάποια πιστωτική κάρτα με το όνομά σας.
Scroll to Top