Ο νέος εφιάλτης του FBI: Χάκερ που χρησιμοποιούν ΑΙ βάζουν στο στόχαστρο το νερό και τις υποδομές

Ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την πιθανή πρόκληση “κυβερνοφυσικών επιθέσεων”  τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική απειλή για τη ζωτικής σημασίας υποδομές.

Γιατί σήμανε συναγερμός στο FBI

Το FBI πρόσφατα προειδοποίησε το Κογκρέσο για τους Κινέζους χάκερ που διεισδύουν στις υποδομές των ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο, στοχεύοντας σε κρίσιμα συστήματα, όπως εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και τις μεταφορές. Αυτό δημιούργησε ανησυχίες σχετικά με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις κυβερνοεπιθέσεις, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα εποχή “κυβερνο-φυσικών επιθέσεων”, ανέφερε το CNBC την Κυριακή.

Ο Στιούαρτ Μάντνικ, καθηγητής στο MIT, έχει διεξάγει προσομοιώσεις που δείχνουν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις που τροφοδοτούνται με ΤΝ, θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσλειτουργία των φυσικών συστημάτων, οδηγώντας  σε εκρήξεις και άλλες σοβαρές συνέπειες.

“Το μόνο που δεν οδηγεί στην ασύλληπτη καταστροφή, είναι ότι δεν υπάρχει επαρκές κίνητρο,” προσέθεσε.

Πώς οι χάκερ μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε υποδομές

Ο Tim Chase, αρχηγών πληροφοριακών συστημάτων ασφαλείας  (CISO) του Lacework, συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες, ειδικά όσον αφορά την ευπάθεια των συστημάτων που χρησιμοποιούν προγραμματιζόμενους λογικούς ελεγκτές (PLC). Φοβάται ότι οι χάκερ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την AI για να δημιουργήσουν κώδικα για PLC και να διασπείρουν τον όλεθρο στα βιομηχανικά συστήματα.

Ο Μάικλ Κένεϊ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, αναγνωρίζει τους κινδύνους των κυβερνοφυσικών επιθέσεων, αλλά πιστεύει ότι οι κυβερνοεγκληματίες είναι απίθανο να ρίξουν τεράστιες εκτάσεις του διαδικτύου, καθώς βασίζονται σε αυτό.

Ο κίνδυνος από την αύξηση των κυβερνοφυσικών επιθέσεων

Η πιθανή αύξηση των κυβερνοφυσικών επιθέσεων με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, πραγματοποιείται εν μέσω μιας σειράς σημαντικών εξελίξεων στο τοπίο της κυβερνοασφάλειας. Τον Φεβρουάριο, η ομάδα χάκινγκ LockBit, γνωστή για τις επιθέσεις ransomware, ανησύχησε  λόγω μιας συνεργασία υπηρεσιών επιβολής του νόμου από διάφορες χώρες. Η εν λόγω πράξη, στόχευε στην υποδομή του LockBit και στο σύστημα ανάπτυξης λογισμικού κακόβουλης λειτουργίας.

Σε μια άλλη περίπτωση, τα τρωτά σημεία ασφαλείας του  ChatGPT του OpenAI θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε εξαγορές λογαριασμών χρηστών χωρίς εγγραφή. Η λειτουργία που επεξεργάζεται τα αρχεία και παρέχει ένα εικονίδιο παραπομπής με δυνατότητα κλικ μπορεί να χειριστεί, θέτοντας μια απειλή ασφαλείας.

 

Scroll to Top