Πρέπει να απενεργοποιείτε τον υπολογιστή σας κάθε βράδυ; Η αλήθεια για την «υγεία» του

Πρέπει να σβήνετε τον υπολογιστή σας το βράδυ ή αρκεί απλά να κλείνετε την οθόνη του laptop σας όταν τελειώσετε αυτό που κάνετε; Όπως συμβαίνει με όλα τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής, δεν υπάρχει μια απλή απάντηση που να ταιριάζει σε όλους, αλλά υπάρχουν χρήσιμα στοιχεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε τη σωστή απόφαση.

Εκτιμάται ότι περίπου το 37% των ανθρώπων σβήνουν τους υπολογιστές τους κάθε βράδυ, σύμφωνα με έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή 1.000 Αμερικανών από την Panda Security. Συχνά θεωρούμε ότι το κλείσιμο του υπολογιστή το βράδυ είναι η καλύτερη πρακτική, σαν να χρειάζεται και αυτός έναν ήσυχο ύπνο όπως εμείς. Ωστόσο, δεν είναι πάντα απαραίτητο να τον σβήνετε μετά από κάθε χρήση.

Όταν μένει ανενεργός, ο περισσότερος εξοπλισμός μπαίνει σε “κατάσταση αναστολής λειτουργίας” ύστερα από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Τα περισσότερα laptops επίσης μπαίνουν σε αυτήν την κατάσταση όταν κλείνετε την οθόνη, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει στις ρυθμίσεις σας.

Τι γίνεται όταν ο υπολογιστής «κοιμάται»

Αυτή είναι ουσιαστικά μια λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης που καταναλώνει σχετικά λίγη ενέργεια, διατηρώντας όλα τα αρχεία, τα προγράμματα και τα δεδομένα σας να «τρέχουν» στο παρασκήνιο, αλλά σε προσωρινή παύση. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να επανέλθετε πιο γρήγορα στη δουλειά που κάνατε μόλις πατήσετε το πληκτρολόγιο ή κουνήσετε το ποντίκι. Είναι επίσης χρήσιμη επιλογή αν θέλετε να εκτελέσετε ενημερώσεις, να κάνετε σκανάρισμα για ιούς ή άλλες δραστηριότητες ενώ δεν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας.

Ωστόσο, η κατάσταση αναστολής λειτουργίας έχει και ορισμένα μειονεκτήματα. Δεν είναι καλή ιδέα να αφήσετε τον υπολογιστή σας σε κατάσταση αναστολής εάν είστε συνδεδεμένοι σε μη ασφαλές δίκτυο σε δημόσιο χώρο, καθώς μπορεί να είναι πιο ευάλωτος σε κυβερνοεπιθέσεις. Το να αφήνετε τον υπολογιστή σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας θα καταναλώσει επίσης λίγη ηλεκτρική ενέργεια – κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη εάν παρακολουθείτε στενά τους λογαριασμούς σας. Μιλώντας για ηλεκτρική ενέργεια, ίσως θελήσετε να επενδύσετε σε εξοπλισμό, που θα προστατεύσει τον υπολογιστή από απότομες αυξήσεις τάσης που θα μπορούσαν να βλάψουν τα εξαρτήματά του.

Είναι καλό να σβήνουμε τελείως τον υπολογιστή;

Το να σβήνετε εντελώς τον υπολογιστή σας περιστασιακά επίσης είναι καλό, καθώς καθαρίζει τη μνήμη RAM, κάτι που θα τον βοηθήσει να λειτουργεί πιο ομαλά.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η συχνότητα ενεργοποίησης και απενεργοποίησης. Η εκκίνηση ενός υπολογιστή απαιτεί αρκετή ενέργεια και ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτή η έκρηξη μπορεί να επιβαρύνει το σύστημα, μειώνοντας ενδεχομένως τη διάρκεια ζωής του. Γι’ αυτό, ορισμένοι ειδικοί συνιστούν στους χρήστες με συχνή χρήση να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν τον υπολογιστή τους μόνο μία φορά την ημέρα το πολύ, ενώ ο πλήρης τερματισμός λειτουργίας να εφαρμόζεται μόνο όταν ο υπολογιστής δεν θα χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Εξαρτάται από το πόσο συχνά το χρησιμοποιείτε», είπε ο Steven Leslie, πράκτορας του Geek Squad, μιλώντας στο Digital Trends. «Αν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή σας πολλές φορές την ημέρα, είναι καλύτερο να τον αφήνετε ανοιχτό. Εάν το χρησιμοποιείτε για μικρό χρονικό διάστημα – ας πούμε μια ή δύο ώρες – μόνο μία φορά την ημέρα, ή ακόμα λιγότερο, τότε απενεργοποιήστε το.»

«Το να αφήνεις έναν υπολογιστή συνεχώς ανοιχτό είναι λιγότερο αγχωτικό από το να τον σβήνεις και να τον ανοίγεις πολλές φορές την ημέρα — αλλά είναι συνεχές άγχος», πρόσθεσε ο Leslie.

Συνοψίζοντας, το ερώτημα εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείτε εσείς τον υπολογιστή. Γενικά, δεν υπάρχει πρόβλημα να αφήνετε τον υπολογιστή σας ανοιχτό για μέρες αν τον χρησιμοποιείτε τακτικά, αλλά καλό είναι να τον σβήνετε τελείως μία φορά την εβδομάδα και να παίρνετε ορισμένα μέτρα προφύλαξης.

 

Scroll to Top