Προσοχή: Εγκληματίες του διαδικτύου χρησιμοποιούν την AI και κάνουν ακόμα πιο πειστικές τις απάτες – «Χρειάζονται μόλις 3 δευτερόλεπτα»

χάκερ - unsplash

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι χρήστες του διαδικτύου καθώς η AI (τεχνητή νοημοσύνη) βοηθά τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου να δημιουργήσουν ακόμη πιο πειστικές απάτες, που μπορούν να αδειάσουν τους τραπεζικού σας λογαριασμού.

Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας στην KnowBe4, James McQuiggan, προειδοποιεί για τους αυξανόμενους κινδύνους στον χώρο του διαδικτύου και εξήγησε πώς να τους αποφύγετε.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη ενισχύει σημαντικά την πολυπλοκότητα των διαδικτυακών απάτων και της κοινωνικής μηχανικής και αυξάνει την πολυπλοκότητα των απατών με ρομαντικά ειδύλλια και των απατών με ψεύτικη φωνή» ανέφερε ο McQuiggan στην εφημερίδα The U.S. Sun.

Και πρόσθεσε: «Με τη δυνατότητα δημιουργίας εξαιρετικά ρεαλιστικού και εξατομικευμένου περιεχομένου, οι απατεώνες μπορούν πλέον να δημιουργούν πειστικές deepfake ηχογραφήσεις σε πραγματικό χρόνο με ήχο και βίντεο από πηγές -όπως τα social media-, και όλα αυτά σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσουν τον ήχο για να εξαπατήσουν τους στόχους τους και να πιστέψουν ότι μιλούν με έναν φίλο τους ή με ένα αγαπημένο τους πρόσωπο».

«Η δράση αυτή αποτελεί σημαντική πρόκληση τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τους οργανισμούς, καθώς οι παραδοσιακές μέθοδοι ανίχνευσης της απάτης ενδέχεται να μην είναι πλέον επαρκείς μπροστά στις απάτες που δημιουργούνται με AI. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να αναβαθμίσουν τις διαδικτυακές μεθόδους επιθέσεών τους» συνέχισε.

Κλωνοποιούν την φωνή οποιουδήποτε ανθρώπου

Η δυνατότητα να κλωνοποιήσουν τη φωνή κάποιου και να τη χρησιμοποιήσουν σε μια τηλεφωνική απάτη είναι πλέον τόσο εύκολη που οι εξελιγμένοι εγκληματίες χρειάζονται μόνο τρία δευτερόλεπτα ήχου για να το κάνουν.

Ακόμη και ένα σύντομο απόσπασμα τριών δευτερολέπτων μπορεί να αναδημιουργήσει τη φωνή σας με ακρίβεια 70%, σύμφωνα με τους ειδικούς της McAfee.

Πώς να εντοπίσετε τις απάτες με AI

Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμα κάποια αποκαλυπτικά σημάδια που πρέπει να προσέξετε όταν αλληλογραφείτε με έναν απατεώνα που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη.

«Αναζητήστε αφύσικα ή επαναλαμβανόμενα γλωσσικά μοτίβα, ασυνήθιστα γρήγορες απαντήσεις και έλλειψη κατανόησης ή ενσυναίσθησης στη συζήτηση. Επιπλέον, η υποβολή συγκεκριμένων, ανοικτών ερωτήσεων που απαιτούν κατανόηση του πλαισίου μπορεί να σας βοηθήσει να αποκαλύψετε αν έχετε να κάνετε με έναν άνθρωπο ή με μια τεχνητή νοημοσύνη» συμβουλεύει ο McQuiggan.

Ο εμπειρογνώμονας επισήμανε επίσης τα deepfake βίντεο προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. «Η αύξηση των βίντεο που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη έχει οδηγήσει σε νέες απάτες deepfake» τόνισε.

«Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη γίνεται όλο και πιο ικανή στη δημιουργία ρεαλιστικών και συναρπαστικών βίντεο σε πραγματικό χρόνο, αυξάνεται η δυνατότητα των κακόβουλων φορέων να εκμεταλλευτούν αυτή την τεχνολογία για δόλιους σκοπούς. Είναι μία ανησυχία για τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις, καθώς ο κίνδυνος να πέσουν θύματα εξελιγμένων απάτης deepfake κλιμακώνεται» προειδοποίησε.

Scroll to Top