Ρομπότ μεταμορφώνεται σε υγρό για να ξεφύγει από ένα κλουβί όπως το T-1000 στον Εξολοθρευτή

Terminator 2 T1000

Κάποιες φορές η ανακοίνωση μίας νέας επιστημονικής εξέλιξης προκαλεί ανατριχίλα σε πολλούς ανθρώπους. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μία πρόσφατη έρευνα για ένα ρομπότ που μπορεί να αλλάζει την μορφή του.

Ερευνητές από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon χρησιμοποίησαν τις επιστημονικές τους ικανότητες για να δημιουργήσουν ένα ρομπότ με ανθρώπινο σχήμα, το οποίο κυριολεκτικά δραπέτευσε από τη φυλακή λιώνοντας σε στερεό και αναμορφώνοντας στην άλλη πλευρά.

Για το πρότζεκτ, οι επιστήμονες εμπνεύστηκαν από τα θαλάσσια αγγούρια που μπορούν να μεταβάλλονται μεταξύ άκαμπτης και χαλαρής κατάστασης.

To βίντεο του πειράματος είναι πραγματικά αξιοσημείωτο. Το μικρό ρομπότ λιώνει μέσα σε μια υγρή λίμνη, ξεφεύγει από τη φυλακή και στη συνέχεια αναμορφώνεται στην άλλη πλευρά, σαν να μην έλιωσε ποτέ.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο:

Βλέποντας το βίντεο αυτό, αμέσως έρχεται στο μυαλό η διάσημη σκηνή από την θρυλική ταινία του 1991, «Εξολοθρευτής 2: Η Ημέρα της Κρίσης», όπου το τρομακτικό ρομπότ T-1000 (το υποδύεται ο Ρόμπερτ Πάτρικ) περνάει μέσα από μεταλλικές μπάρες, σαν το σώμα του να είναι φτιαγμένο από νερό, ενώ κυνηγάει τη Σάρα Κόνορ (Λίντα Χάμιλτον) και τον γιο της Τζον (Έντουαρντ Φέρλονγκ).

Ευτυχώς, το ρομπότ του πειράματος είχε λιγότερο δολοφονικές προθέσεις.

Το πρωτοποριακό υλικό του ρομπότ

Φτιάχτηκε από έναν νέο τύπο υλικού που οι ερευνητές αποκαλούν «μαγνητοενεργό μηχάνημα μεταβατικής φάσης στερεάς-υγρής φάσης», το οποίο ουσιαστικά κατασκευάστηκε με την ενσωμάτωση μαγνητικών σωματιδίων σε γάλλιο, ένα μέταλλο με πολύ χαμηλό σημείο τήξης.

«Τα μαγνητικά σωματίδια εδώ έχουν δύο ρόλους. Ο ένας είναι ότι κάνουν το υλικό να ανταποκρίνεται σε ένα εναλλασσόμενο μαγνητικό πεδίο, ώστε να μπορείτε, μέσω επαγωγής, να θερμάνετε το υλικό και να προκαλέσετε την αλλαγή φάσης. Αλλά τα μαγνητικά σωματίδια δίνουν επίσης στα ρομπότ κινητικότητα και την ικανότητα να κινούνται σε απόκριση του μαγνητικού πεδίου» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και μηχανολόγος μηχανικός Carmel Majidi του Πανεπιστημίου, Carnegie Mellon.

Όταν σκέφτεστε ρομπότ, το μυαλό σας πιθανόν να στρέφεται σε βαριές μεταλλικές κατασκευές όπως ο C-3PO στον Πόλεμο των Άστρων ή ο Optimus Prime από τα Transformers. Αυτό το ρομπότ υγροποίησης απέχει πολύ από αυτό – και θα μπορούσε να έχει πολύ περισσότερες χρήσεις.

«Το να δίνουμε στα ρομπότ την ικανότητα να εναλλάσσονται μεταξύ υγρής και στερεάς κατάστασης τους προσδίδει μεγαλύτερη λειτουργικότητα» τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης και μηχανικός στο Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, Chengfeng Pan.

Η απόδραση από τη φυλακή δεν είναι το μόνο πράγμα που μπόρεσε να κάνει το ρομπότ. Οι ερευνητές το έβαλαν επίσης να πηδήξει πάνω από τάφρους, να σκαρφαλώσει σε τοίχους και να χωριστεί στη μέση για να μετακινηθεί γύρω από ένα αντικείμενο, πριν επανέλθει – όλα αυτά με τη βοήθεια ενός μαγνητικού πεδίου.

«Τώρα, ωθούμε αυτό το υλικό σύστημα σε πιο πρακτικούς τρόπους για να λύσουμε κάποια πολύ συγκεκριμένα ιατρικά και μηχανολογικά προβλήματα», δήλωσε ο Pan.

Scroll to Top