Τα 6 διακριτικά σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος έχει κλέψει την ταυτότητά σας

κλοπή ταυτότητας

Η κλοπή ταυτότητας στο διαδίκτυο είναι μια πραγματική απειλή για την οποία αξίζει να ανησυχείτε. Όχι μόνο κάποιος σας κλέβει και διαπράττει απάτη στο όνομά σας, αλλά οι αρνητικές επιπτώσεις της κλοπής ταυτότητας μπορεί να διαρκέσουν μήνες ή και χρόνια για να ανακάμψετε.

Το χειρότερο από όλα είναι η αίσθηση αδυναμίας. Η ίδια η φύση του εγκλήματος σημαίνει ότι πιθανότατα δεν θα αντιληφθείτε ότι έχετε εκτεθεί σε κίνδυνο μέχρι να αρχίσει να επηρεάζει τα οικονομικά και τη φήμη σας. Οπότε είναι απαραίτητη η γρήγορη δράση, συμπεριλαμβανομένης της επικοινωνίας με έναν φαινομενικά ατελείωτο κατάλογο επιχειρήσεων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, πιστωτικών γραφείων και κυβερνητικών υπηρεσιών.

Παρόλο που δεν μπορείτε πάντα να αποτρέψετε την κλοπή ταυτότητας, μπορείτε να αναζητήσετε τα πρώτα και πιο διακριτικά σημάδια ότι μπορεί να σας συμβαίνει. Μερικές φορές οι πρώτες ενδείξεις μπορεί να φαίνονται σαν μεμονωμένες παραξενιές ή απλά λάθη που μπορείτε απλώς να αγνοήσετε, αλλά το να ενεργήσετε άμεσα όταν βρεθείτε αντιμέτωποι με αυτά τα ανεπαίσθητα σημάδια κλοπής ταυτότητας μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό της ζημίας που θα υποστείτε.

Τα 6 διακριτικά σημάδια:

  • Μη αναγνωρισμένες συνδέσεις 2FA
  • Περίεργη δραστηριότητα στους streaming λογαριασμούς σας
  • Δοκιμαστικές χρεώσεις στις πιστωτικές σας κάρτες
  • Περίεργα junk email
  • Χαμένες τραπεζικές ενημερώσεις
  • Προβλήματα με τις πιστωτικές ή τις χρεωστικές σας κάρτες

Μη αναγνωρισμένες συνδέσεις 2FA

Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων (2FA) είναι ένα ισχυρό εργαλείο ασφαλείας και πιθανότατα έχετε συνηθίσει να πληκτρολογείτε έναν κωδικό που λάβατε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εφαρμογής ελέγχου ταυτότητας ή κειμένου όταν έχετε πρόσβαση στους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς. Τόσο πολύ, μάλιστα, που μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αγνοήσετε μια αδέσποτη ειδοποίηση 2FA, ειδικά αν προέρχεται από μια υπηρεσία ή επιχείρηση που δεν χρησιμοποιείτε στην πραγματικότητα.

Το αντίθετο είναι αλήθεια: Αν αρχίσετε να βλέπετε ειδοποιήσεις 2FA που δεν τις προκαλέσατε εσείς, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι κάποιος βρίσκεται τουλάχιστον στο στάδιο της διαδικασίας κλοπής της ταυτότητάς σας. Μπορεί να έχει τις περισσότερες από τις πληροφορίες που χρειάζεται για να αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς σας, ή μπορεί να έχει αναλάβει κάποιους αλλά όχι άλλους, ή απλά να έχει κάνει κάποιο λάθος.

Αν δείτε ένα 2FA που δεν αναγνωρίζετε, ελέγξτε τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς, αλλάξτε τους κωδικούς πρόσβασης και ελέγξτε τις αναφορές πιστοληπτικής σας ικανότητας.

Περίεργη δραστηριότητα στους streaming λογαριασμούς σας

Αν ξεκινήσετε το Spotify και αρχίσει να παίζει κάποια παράξενη μουσική που δεν είναι 100% δική σας, ή αν αρχίσουν να εμφανίζονται παράξενες σειρές και ταινίες στην ουρά του Netflix, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάποιος προσπαθεί να σπάσει την ταυτότητά σας. Μια πειρατεία των streaming λογαριασμών σας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος εγκληματίας έχει κλέψει εντελώς τη ζωή σας, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι ότι κάποιος τουλάχιστον προσπαθεί να το κάνει και ότι τουλάχιστον ένας από τους κωδικούς πρόσβασης έχει παραβιαστεί.

Δοκιμαστικές χρεώσεις στις πιστωτικές σας κάρτες

Παρόμοια με τις απροσδόκητες ειδοποιήσεις 2FA, οι μη αναγνωρισμένες δοκιμαστικές χρεώσεις στις πιστωτικές σας κάρτες αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι. Οι εταιρείες μερικές φορές τοποθετούν μια μικρή χρέωση στην κάρτα σας όταν εγγράφεστε για πρώτη φορά σε μια υπηρεσία για να ελέγξουν ότι τους έχετε δώσει μια πραγματική μορφή πληρωμής- στη συνέχεια επιστρέφουν γρήγορα τη χρέωση.

Αν δεν ελέγχετε τακτικά τους λογαριασμούς σας, μπορεί να σας διαφύγει μια δοκιμαστική χρέωση, επειδή πιθανότατα δεν καταχωρείται ποτέ στον λογαριασμό σας. Εναλλακτικά, ορισμένοι απατεώνες συχνά εφαρμόζουν μικρές δοκιμαστικές χρεώσεις σε λογαριασμούς για να βεβαιωθούν ότι είναι ενεργοί.

Σε κάθε περίπτωση, οι δοκιμαστικές χρεώσεις για λογαριασμούς που δεν γνωρίζετε είναι συχνά ένδειξη ότι κάποιος έχει την ταυτότητά σας στα χέρια του και δημιουργεί μια εντελώς ξεχωριστή οικονομική ταυτότητα, και θα πρέπει να διερευνηθούν αμέσως.

Περίεργα junk email

Αν έχετε αρχίσει να λαμβάνετε διαφημίσεις για πράγματα που απέχουν πολύ από τα συνήθη ενδιαφέροντά σας -ή είναι πολύ έξω από την οικονομική σας κλίμακα- να είστε επιφυλακτικοί. Αν οι άνθρωποι ξοδεύουν χρήματα που δεν έχετε στο όνομά σας, μπορεί να βρεθείτε σε αγορασμένες λίστες αλληλογραφίας που στέλνουν όλα αυτά τα υπέροχα ανεπιθύμητα μηνύματα. Αν ξαφνικά σας ρωτούν για το πρόσφατο ενδιαφέρον σας για πολυτελή έπιπλα, ήρθε η ώρα να κάνετε μια μικρή έρευνα

Το άλλο σημάδι ότι κάποιος παίζει γρήγορα και χαλαρά με την ταυτότητά σας, παραδόξως, είναι να λαμβάνετε email στο όνομα κάποιου άλλου. Αν αρχίσετε να λαμβάνετε αλληλογραφία με τη διεύθυνσή σας αλλά με το όνομα κάποιου άλλου, μπορεί να είναι σημάδι αυτού που είναι γνωστό ως “συνθετική κλοπή ταυτότητας”. Αυτό συμβαίνει όταν οι κλέφτες αναμειγνύουν τα προσωπικά σας δεδομένα με άλλες πληροφορίες (κάποιες πραγματικές, κάποιες επινοημένες) για να δημιουργήσουν μια εντελώς τεχνητή ταυτότητα. Αυτό μπορεί να εξακολουθεί να αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για εσάς, οπότε καλό είναι να επανεξετάζετε τις εν λόγω πιστωτικές αναφορές.

Χαμένες τραπεζικές ενημερώσεις

Ένας άλλος τρόπος που σας προειδοποιήσει ότι έχετε πέσει θύμα κλοπής ταυτότητας είναι η έλλειψη αλληλογραφίας (και email). Εάν ξαφνικά σταματήσετε να λαμβάνετε ενημερώσεις, λογαριασμούς και άλλη αλληλογραφία από τις τράπεζες σας, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιος έχει παραβιάσει τους λογαριασμούς σας και πρέπει να αλλάξετε όλα τα στοιχεία αλληλογραφίας σας για να τα αποκρύψει από εσάς.

Προβλήματα με τις πιστωτικές ή τις χρεωστικές σας κάρτες

Ένα από τα πιο ανεπαίσθητα σημάδια κλοπής ταυτότητας είναι η ξαφνική εμφάνιση προβλημάτων στη χρήση των πιστωτικών ή των χρεωστικών σας καρτών. Εάν λαμβάνετε απροσδόκητες αρνήσεις όταν προσπαθείτε να αγοράσετε πράγματα με τις κάρτες σας, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η τράπεζα ή το χρηματοπιστωτικό σας ίδρυμα τις έχει δεσμεύσει.

Αν η κάρτα αρχίσει να λειτουργεί ξανά κάποια στιγμή αργότερα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επρόκειτο απλώς για μια τυχαία δυσλειτουργία – θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον εκδότη της κάρτας και να βρείτε την αιτία του προβλήματος. Η κάρτα σας μπορεί να έχει υποστεί βλάβη ή να πρόκειται απλώς για μια περίεργη σύμπτωση – αλλά γιατί να το ρισκάρετε;

Scroll to Top