Το Facebook έχει μια λίστα με κάθε ιστότοπο που έχετε επισκεφθεί στο παρελθόν – Πώς να την απενεργοποιήσετε

Facebook

Το Facebook υπάρχει εδώ και πάνω από μια δεκαετία και έχει υποστεί πολλές αλλαγές, ενώ έχει εμπλακεί σε πολλές διαμάχες. Από μαζικές διαρροές δεδομένων έως κακή διαχείριση και πώληση δεδομένων χρηστών, τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής του Facebook ήταν σημαντικά.

Ένα πράγμα όμως που έχει παραμείνει σταθερό είναι ότι το Facebook (μαζί με τη Google) είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συλλογής δεδομένων στον κόσμο. Αυτό δεν είναι πιθανό να αλλάξει, επειδή τα δεδομένα αποτελούν την αιμοδοσία του επιχειρηματικού μοντέλου του Facebook.

Με την τεχνητή νοημοσύνη να γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, το όνειρο της πραγματικής ιδιωτικής ζωής φαίνεται όλο και πιο απρόσιτο.

Για παράδειγμα, το Facebook διαθέτει μια λειτουργία που παρακολουθεί κάθε ιστότοπο που έχετε επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια. Αποθηκεύει διάφορες δραστηριότητες που εκτελέσατε σε αυτούς τους ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένης της ημερομηνίας και της ώρας που περάσατε εκεί, των συνδέσμων που κάνατε κλικ, των αντικειμένων που προσθέσατε στο καλάθι σας, και αν κάνατε κάποια αγορά κ.λπ.

Πώς σας παρακολουθεί το Facebook

Μπορεί να αναρωτιέστε πώς το Facebook συλλέγει δεδομένα σχετικά με τους ιστότοπους που επισκέπτομαι αν δεν είμαι συνδεδεμένος στο Facebook.

Το Facebook μπορεί να το επιτύχει αυτό με δύο κύριους τρόπους:

 • Πρώτον, μέσω του Facebook Pixel, ένα κομμάτι κώδικα που οι διαφημιστές ενσωματώνουν στους ιστότοπούς τους. Αυτό το κομμάτι κώδικα παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας στον ιστότοπο και στέλνει τις πληροφορίες πίσω στο Facebook.
 • Δεύτερον, μέσω των κουμπιών Like, Σύνδεση με το Facebook ή των κουμπιών κοινωνικής κοινοποίησης, που βλέπετε σε όλο το διαδίκτυο. Όταν το πρόγραμμα περιήγησής σας φορτώνει αυτές τις λειτουργίες, επικοινωνεί με τους διακομιστές του Facebook, ακόμη και αν δεν είστε συνδεδεμένοι στο Facebook.

Αυτές οι μέθοδοι επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες ιστότοπων να κατανοήσουν πώς αλληλεπιδράτε με τον ιστότοπό τους και να στοχεύουν αποτελεσματικότερα τις διαφημίσεις. Επιπλέον, επιτρέπουν στο Facebook να δημιουργήσει ένα προφίλ των ενδιαφερόντων και των συνηθειών περιήγησής σας.

Τώρα που καταλαβαίνετε πώς το Facebook παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας ακόμη και όταν δεν χρησιμοποιείτε την πλατφόρμα, δείτε πώς μπορείτε να διαγράψετε αυτά τα δεδομένα και να απενεργοποιήσετε αυτή τη λειτουργία.

Facebook
πηγή: unsplash.com

Πώς να σταματήσετε τους ιστότοπους να μοιράζονται πληροφορίες με το Facebook

 1. Ανοίξτε την εφαρμογή Facebook στο iPhone σας και πατήστε στην εικόνα του προφίλ σας στην κάτω δεξιά γωνία για να αποκτήσετε πρόσβαση στο προφίλ σας.
 2. Πατήστε στο κουμπί Ρυθμίσεις στην επάνω δεξιά γωνία, που συνήθως αναπαρίσταται από τρεις οριζόντιες γραμμές ή κουκκίδες
 3. Πατήστε στο “Δείτε περισσότερα στο Κέντρο λογαριασμών”(See more in Accounts Center) για να αποκτήσετε πρόσβαση στις ρυθμίσεις που σχετίζονται με το λογαριασμό σας.
 4. Κάτω από τις ρυθμίσεις λογαριασμού, επιλέξτε “Οι πληροφορίες και τα δικαιώματά σας” (Your information and permissions).
 5. Πατήστε “Η δραστηριότητά σας Απενεργοποίηση τεχνολογιών Meta” (Your activity Off Meta technologies) για να δείτε και να ελέγξετε τον τρόπο χρήσης των δεδομένων σας.
 6. Πατήστε “Πρόσφατη δραστηριότητα” (Recent activity) και πληκτρολογήστε τον κωδικό πρόσβασής σας για να δείτε ποιες εφαρμογές και ιστότοποι έχουν στείλει πληροφορίες στο Facebook πρόσφατα.
 7. Από εκεί, μπορείτε να επιλέξετε μεμονωμένους ιστότοπους για να αποκλείσετε την ανταλλαγή δεδομένων στο Facebook. Απλώς πατήστε το όνομα του ιστότοπου και το κουμπί Αποσύνδεση στο επάνω μέρος.
 8. Για να διαγράψετε όλη την προηγούμενη δραστηριότητα κοινής χρήσης μεταξύ ιστότοπων και εφαρμογών, πατήστε Διαγραφή προηγούμενης δραστηριότητας.
 9. Αν θέλετε να προσαρμόσετε ποιες εφαρμογές μοιράζονται δεδομένα με το Facebook, πατήστε “Διαχείριση μελλοντικής δραστηριότητας” (Manage future activity) για να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
 10. Στην επόμενη σελίδα, επιλέξτε “Αποσύνδεση μελλοντικής δραστηριότητας” (Disconnect future activity) για να την ενεργοποιήσετε και, στη συνέχεια, πατήστε το κουμπί “Συνέχεια” στο κάτω μέρος.

Μόλις διαγράψετε τη δραστηριότητα που διαχειρίζεται το εργαλείο, το Facebook θα αφαιρέσει τις πληροφορίες αναγνώρισης που μοιράζονται οι εφαρμογές και οι ιστότοποι για εσάς. Αυτό σημαίνει ότι οι εφαρμογές Meta δεν θα γνωρίζουν πλέον ποιους ιστότοπους επισκεφτήκατε ή τι κοιτάξατε, οπότε δεν θα βλέπετε στοχευμένες διαφημίσεις από αυτούς τους ιστότοπους.

 

Scroll to Top