Εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύουν ότι έγινε ένας τεράστιος σεισμός στο Όρεγκον το 2001 – Οι AI φωτογραφίες με τα συντρίμμια

AI ψεύτικος σεισμός

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει πολλά πλεονεκτήματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λάθος λόγους μερικές φορές.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τόσους πολλούς τρόπους: από το να είναι προσωπικοί βοηθοί και αγοραστές, μέχρι να συνοψίζει άρθρα μεγάλης έκτασης και να δημιουργεί τύπους. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και για πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα, όπως τα deepfakes.

Διάσημα πρόσωπα όπως η Megan Thee Stallion και η Taylor Swift έχουν πέσει θύματα της δημιουργίας ακατάλληλων φωτογραφιών deepfakes, και όπως αποκαλύπτεται τώρα, η ΑΙ δημιουργεί ψεύτικο περιεχόμενο για υποτιθέμενους ιστορικούς σεισμούς.

Ψεύτικος σεισμός στο Όρεγκον

Οι παρακάτω φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά στο reddit του “Midjourney” το 2023. Πρόκειται για είκοσι διαφορετικές λήψεις με τίτλο: «Ο μεγάλος σεισμός 9,1 Ρίχτερ και το τσουνάμι στην Cascadia το 2001 – Ακτή Ειρηνικού των ΗΠΑ/Καναδά» (The 2001 Great Cascadia 9.1 Earthquake & Tsunami – Pacific Coast of US/Canada).

Οι φωτογραφίες περιλάμβαναν σκηνές με συντρίμμια, γέφυρες που κατέρρευσαν, ανήσυχες οικογένειες, δημοσιογράφους ειδήσεων, ακόμη και τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, εν μέσω της καταστροφής.

Οι φωτογραφίες ήταν απόλυτα ρεαλιστικές, με πολλούς ανθρώπους να παθαίνουν σοκ όταν ανακάλυψαν ότι οι φωτογραφίες ήταν εντελώς ψεύτικες. Από τότε δεκάδες άνθρωποι έχουν συρρεύσει στο τμήμα σχολίων της ανάρτησης για να μοιραστούν τις αντιδράσεις τους για την απάτη της τεχνητής νοημοσύνης.

Κάποιοι βρήκαν την όλη κατάσταση εντελώς παράξενη.

«Ήμουν ο μόνος που σκέφτηκα: “Πώς γίνεται να μη θυμάμαι ότι συνέβη αυτό;” μέχρι που είδα στο reddit ότι ήταν ψεύτικες οι φωτογραφίες» παραδέχτηκε ένα άτομο.

AI ψεύτικος σεισμός

AI ψεύτικος σεισμός

«Κι εγώ, φίλε. Νόμιζα ότι ζούσα κάτω από ένα βράχο ή κάτι τέτοιο και δεν είχα ακούσει γι’ αυτό» απάντησε ένας άλλος. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα της παραφροσύνης», υποστήριξε ένας τρίτος.

Άλλοι, ωστόσο, βρήκαν την ευκαιρία να επισημάνουν τα προβλήματα με την “παραπληροφόρηση”.

Κάποιος επεσήμανε: «Οι άνθρωποι ήδη παραπλανώνται εύκολα από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιέχουν μόνο κείμενο. Τι νομίζετε ότι θα κάνουν όταν βλέπουν εικόνες και βίντεο τέλειας ποιότητας; Πιστεύετε ότι θα ελέγξουν την πηγή;»

«Ήδη δεν ξέρουμε ποια μέρη της ιστορίας είναι αληθινά. Νομίζω ότι τώρα θα είναι πραγματικά δύσκολα να αντιμετωπίσουμε την παραπληροφόρηση», πρόσθεσε ένας άλλος.

AI ψεύτικος σεισμός AI ψεύτικος σεισμός

 

Το θέμα έφτασε στο X, πρώην Twitter, με την ειδική σε θέματα λογισμικού Justine Moore να αφιερώνει χρόνο για να διαψεύσει τις πλασματικές φωτογραφίες.

«Κάτι τρομερό κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα» ανέφερε η Moore.

«Οι άνθρωποι αφηγούνται ιστορίες και μοιράζονται φωτογραφίες από ιστορικά γεγονότα», συνέχισε, αλλά εξήγησε στους ακολούθους της ότι τα στοιχεία δεν ήταν αυθεντικά, καθώς το γεγονός δεν συνέβη ποτέ στην πραγματικότητα.

 

Κάποιοι δεν ξεγελάστηκαν τόσο εύκολα από τις εικόνες που κατασκεύασε η τεχνητή νοημοσύνη, με έναν χρήστη του X να δηλώνει: «Είναι αρκετά προφανές, αφού καμία από αυτές δεν μοιάζει ούτε στο ελάχιστο με πραγματικούς ανθρώπους».

«Δεν νομίζετε ότι αυτές μοιάζουν αληθινές; Με εξαίρεση το χέρι του παιδιού που έχει 7 δάχτυλα, όλα μου φαίνονται αρκετά αληθινά» απάντησε η Moore.

 

Scroll to Top