Το άγνωστο ελληνικό όσπριο που βοηθάει την υγεία του εντέρου και της καρδιάς και μειώνει την χοληστερίνη

όσπρια

Είτε είστε λάτρης της χορτοφαγικής διατροφής τότε αναζητάτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, όπως ρεβίθια, φακές και άλλα όσπρια. Ωστόσο υπάρχει ένα σπάνιο όσπριο που αποτελεί μία ξεχασμένη μεσογειακή τροφή αλλά ανήκει στην κατηγορία των superfoods. Το λούπινο.

Αυτά τα κίτρινα όσπρια έχουν μία ισχυρή διατροφική αξία αφού περιέχουν την διπλάσια ποσότητα πρωτεΐνης σε σχέση με τα ρεβίθια. Επιπλέον είναι πλούσια πηγή σιδήρου, καλίου και βιταμίνης C, ενώ είναι χαμηλά σε λίπη. Γι’ αυτό έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία χωρίς να προσθέτουν πολλές θερμίδες στο καθημερινό διατροφολόγιο.

Τι είναι το λούπινο

Είναι ένας είδος οσπρίων που προέρχεται από το ανθοφόρο φυτό Λούπινο, το οποίο ανήκει στην ίδια διατροφική «οικογένεια» με τον αρακά, τα ρεβίθια και τις φακές. Το χρησιμοποιούν κυρίως στην Κρήτη και την Πελοπόννησο. «Συνήθως καταναλώνονται σε μεσογειακές κουζίνες (ιδιαίτερα στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία) και τις κουζίνες της Λατινικής Αμερικής», λέει ο διατροφολόγος, Ginger Hultin.

Επειδή έχουν πικρή γεύση (αποτέλεσμα των φυσικών χημικών ουσιών που ονομάζονται αλκαλοειδή) μουλιάζονται σε άλμη και τουρσί και στη συνέχεια τρώγονται ως σνακ. Επίσης είναι μία καλή προσθήκη σε σαλάτες, ζυμαρικά και ντιπ.

«Περιέχουν επίσης ένα παχύ, βρώσιμο δέρμα», προσθέτει η διαιτολόγος, Alyssa Lavy. Αν και το δέρμα του λούπινο μπορεί να είναι δύσκολο στην μάσηση είναι εντελώς βρώσιμο. Ωστόσο εάν δεν σας αρέσει μπορείτε να το αφαιρέσετε.

4 οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του λούπινου

  • Πλούσιο σε ευεργετικές βιταμίνες που ενισχύουν τα οστά και την ανάπτυξη
  • Ενισχύει την υγεία του εντέρου
  • Προάγει την υγεία της καρδιάς
  • Μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη

Το λούπινο μπορεί να βοηθήσει τους χορτοφάγους ως μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης αλλά δεν έχει μόνο αυτό το διατροφικό όφελος. Μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τον οργανισμό αφού περιέχει πλούσιες ποσότητες βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών.

Πλούσιο σε ευεργετικές βιταμίνες που ενισχύουν τα οστά και την ανάπτυξη

Το λούπινο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Β που ενισχύουν την ενέργεια. Επιπλέον περιέχει φώσφορο και ασβέστιο που ενισχύουν τα οστά. Μάλιστα έχει και ποσότητες μαγνησίου που βοηθάει στην μείωση των συσπάσεων των μυών. Ο σίδηρος στο λούπινο βοηθάει τον οργανισμό στην ανάπτυξη του, ενώ τα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη φλεγμονή.

Ενισχύει την υγεία του εντέρου

Αυτά τα μικρά όσπρια μπορούν επίσης να βοηθήσουν με την υγεία του πεπτικού συστήματος. Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το λούπινο προάγει την ανάπτυξη των χρήσιμων βακτηρίων του εντέρου τα οποία συνδέονται με την υγεία του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος. Τα φασόλια λούπινου έχουν επίσης υψηλό επίπεδο πρεβιοτικών ινών, που συμβάλλουν στην υγεία του εντέρου.

Προάγει την υγεία της καρδιάς

Παρά το μικρό μέγεθος του το λούπινο μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το καρδιαγγειακό σύστημα. Έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση οσπρίων ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και υψηλής χοληστερόλης.

Οι φυτικές ίνες δεν βοηθούν μόνο στην καλή πέψη. Μπορούν επίσης να αποτρέψουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το λούπινο έχει συνδεθεί με την υγιή καρδιά. Μελέτη με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν τροφές εμπλουτισμένες με λούπινο σε περίοδο 12 μηνών παρουσίασαν μειώσεις στην αρτηριακή πίεση.

Μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη

Τα επίπεδα χοληστερόλης παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς σας το λούπινο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» LDL χοληστερίνη. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών, που σχετίζονται με την υψηλή χοληστερίνη.

Είναι superfood

Το λούπινο ανήκει στην κατηγορία του superfood (υπερτροφής) και υπάρχει πολύ καλός λόγος γι’ αυτό. Το συγκεκριμένο όσπριο περιέχει τρεις φορές περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες από την κινόα και την βρώμη.

Επιπλέον έχει τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα μούρα και τρεις φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες. Τέλος διαθέτει τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από το λάχανο.
Το λούπινο μπορεί να καταναλωθεί ως σνακ ή να αλεσθεί σε αλεύρι για να παρασκευαστούν ψωμιά, μπισκότα, κέικ και ζυμαρικά.

Scroll to Top