Τρομακτικό βίντεο: Kαταβόθρα 30 μέτρων «κατάπιε» γήπεδα ποδοσφαίρου σε 5 δευτερόλεπτα

Kαταβόθρα

Ένα τρομακτικό βίντεο από την στιγμή που μια καταβόθρα πλάτους 30 μέτρων κατάπιε γήπεδα ποδοσφαίρου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Τα τρομακτικά πλάνα προέκυψαν από το Ιλινόις των ΗΠΑ, δείχνοντας πόσο γρήγορα τα πράγματα μπορούν να μετατραπούν σε μια σκηνή από ταινία αποκάλυψης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δύο απολύτως καλά τεχνητά γήπεδα ποδοσφαίρου καταστράφηκαν μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα.

Πλέον, ένας κρατήρας βρίσκεται στη μέση του κοινοτικού πάρκου Gordon F. Moore, στην πόλη Alton, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα.

Ευτυχώς για όλους τα γήπεδα δεν ήταν σε χρήση, γιατί αν ήταν, όποιος βρισκόταν σε απόσταση λίγων μέτρων από την καταβόθρα σίγουρα δεν θα είχαν καλή κατάληξη, καθώς όπως φαίνεται στο βίντεο ο προβολέας που πολλών μέτρων που υπήρχε στο βίντεο βούλιαξε εντελώς στην τεράστια τρύπα που άνοιξε.

Kαταβόθρα

Πώς δημιουργήθηκε η καταβόθρα;

Αλλά πώς συμβαίνει κάτι τέτοιο και τι είναι η καταβόθρα;

Όλοι έχουμε ακούσει τη λέξη καταβόθρα, και ενώ ναι, γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια τρύπα που εμφανίζεται τυχαία στο έδαφος – ή τουλάχιστον είναι τυχαία για εμάς – αλλά αυτό είναι μάλλον το όριο των γνώσεών μας.

Έτσι, μια καταβόθρα είναι μια κοιλότητα στο έδαφος που δεν έχει φυσική εξωτερική επιφανειακή αποστράγγιση. Βασικά, αυτό σημαίνει ότι όταν βρέχει, όλο το νερό παραμένει μέσα στη καταβόθρα και συνήθως αποστραγγίζεται στο υπέδαφος.

Σύμφωνα με τη Γεωλογική Υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, μια κυβερνητική υπηρεσία που ασχολείται με τη γεωλογία, είναι πιο συνηθισμένα σε αυτό που οι γεωλόγοι αποκαλούν “καρστικό έδαφος”. Πρόκειται για περιοχές όπου οι τύποι πετρωμάτων κάτω από την επιφάνεια της γης μπορούν φυσικά να διαλυθούν από τα υπόγεια ύδατα που κυκλοφορούν μέσα σε αυτές.

Τα διαλυτά πετρώματα περιλαμβάνουν στρώματα και θόλους άλατος, γύψο, ασβεστόλιθο και άλλα ανθρακικά πετρώματα. Η Φλόριντα, για παράδειγμα, είναι μια περιοχή που καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από ασβεστόλιθο και είναι ιδιαίτερα επιρρεπής σε καταβόθρες.

Όταν το νερό από τις βροχοπτώσεις κινείται προς τα κάτω μέσα στο έδαφος, αυτοί οι τύποι πετρωμάτων αρχίζουν να διαλύονται. Έτσι δημιουργούνται υπόγειοι χώροι και σπήλαια.

Οι καταβόθρες είναι τρομακτικές επειδή το έδαφος παραμένει συνήθως άθικτο για ένα χρονικό διάστημα, μέχρις ότου οι υπόγειοι χώροι να γίνουν πολύ μεγάλοι. Εάν δεν υπάρχει αρκετή στήριξη για το έδαφος πάνω από τους χώρους, τότε μπορεί να συμβεί ξαφνική κατάρρευση της επιφάνειας του εδάφους.

Kαταβόθρα

Ωστόσο, σύμφωνα με τοπικές αναφορές, η καταβόθρα στο Ιλινόις προκλήθηκε από ένα υπόγειο ορυχείο που ανήκει στην εταιρεία New Frontier Materials.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε: «Κανείς δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό, το οποίο αναφέρθηκε στους αξιωματούχους της Υπηρεσίας Ασφάλειας και Υγείας των Ορυχείων σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Η ασφάλεια είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Θα συνεργαστούμε με την πόλη για να αποκαταστήσουμε αυτό το πρόβλημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ασφαλέστερα, ώστε να διασφαλίσουμε τον ελάχιστο δυνατό αντίκτυπο στην κοινότητα»

Δείτε το τρομακτικό βίντεο:

Scroll to Top