Κουίζ: Πόσο καλά θυμάστε την ελληνική μυθολογία; Μπορείτε να απαντήσετε σωστά και στις 3 ερωτήσεις;

Ορφέας

Το συναρπαστικό «σύμπαν» της ελληνικής μυθολογίας αποτελείται, μεταξύ άλλων, από παντοδύναμους θεούς, πανίσχυρους τιτάνες , φοβερά τέρατα και ατρόμητους ήρωες. Σε αυτό κουίζ, θα έχετε την ευκαιρία να τεστάρετε τις γνώσεις σας για τις ιστορίες και τους χαρακτήρες της ελληνικής μυθολογίας.

Για να μπορέσετε να κάνετε το 3 στα 3 στις ερωτήσεις, δεν χρειάζεται να ξέρετε τα πάντα από την ελληνική μυθολογία. Απλά πρέπει να έχετε συγκρατήσει μερικές πληροφορίες που μάθατε στο σχολείο.

Είστε έτοιμοι να αρχίσετε; Ξεκινήστε το κουίζ τώρα! Δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζετε. Απαντήστε στις τρεις παρακάτω ερωτήσεις και δείτε τι θυμάστε για την ελληνική μυθολογία!

Ποια ήταν η μούσα της ερωτικής ποίησης;

μουσες
Σωστά! Λάθος

Οι Μούσες στην αρχαία ελληνική μυθολογία είναι εννέα αρχαίες θεότητες, κόρες του Δία και της Μνημοσύνης. Ο θεός Απόλλωνας ήταν ο ηγέτης τους (Απόλλων Μουσηγέτης). Η Μούσα της ερωτικής ποίησης ήταν η Ερατώ.

Ποια ήταν η γυναίκα του Ορφέα;

Ορφέας
Σωστά! Λάθος

Ο Ορφέας αγαπούσε τόσο πολύ την Ευρυδίκη που όταν εκείνη πέθανε, αφού την δάγκωσε ένα φίδι, εκείνος κατάφερε να πάει στο βασίλειο του Κάτω Κόσμου και να παρακαλέσει τον Πλούτωνα να του δώσει πίσω την αγαπημένη του. Ο Πλούτωνας, συγκινημένος από την μουσική του Ορφέα και επηρεασμένος από την γυναίκα του την Περσεφόνη δέχθηκε αλλά υπό τον εξής όρο: Ο Ορφέας θα έβλεπε την Ευρυδίκη μόνο όταν θα έφευγαν από τον Κάτω Κόσμο. Κατά τη διάρκεια της επιστροφής τους στον κόσμο των ζωντανών ο Ορφέας γύρισε και κοίταξε την Ευρυδίκη και εκείνη έγινε πάλι σκιά και χάθηκε για πάντα.

Πώς σκότωσε ο Θησέας τον Προκρούστη;

Θησέας
Σωστά! Λάθος

Στον δρόμο για την Αθήνα ο Θησέας αντιμετώπισε και νίκησε τον Προκρούστη. Ο Προκρούστης ξάπλωνε τους περαστικούς πάνω σ’ ένα κρεβάτι σιδερένιο και αν κάποιος ήταν πιο μακρύς, του έκοβε τα πόδια. Αν ήταν πιο κοντός, του τραβούσε τα πόδια ώσπου ξεκολλούσαν. Ο Θησέας τον ξάπλωσε όμως στο σιδερένιο κρεβάτι κι επειδή ήταν πιο μακρύς του έκοψε το κεφάλι.

Scroll to Top