Μάθε από πού βγήκε η φράση «μου ήρθε ο ουρανός σφοντύλι»

άνδρας έκπληκτος

Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις είναι πολύτιμα κομμάτια του πολιτισμικού μας πλούτου. Περνούν από γενιά σε γενιά, φέρουν μαζί τους σοφία αιώνων, κωδικοποιημένη σε σύντομες και εύστοχες φράσεις.

Κάθε λέξη, κάθε στίχος, έχει βαθύ νόημα, αποτυπώνοντας την εμπειρία, τις αξίες και τις πεποιθήσεις του κάθε λαού.

Μάθε από πού βγήκε η φράση «μου ήρθε ο ουρανός σφοντύλι»

Λέμε μου ‘ρθε ο ουρανός σφοντύλι, τί είναι όμως το σφοντύλι;  Ήρθε η ώρα να μάθετε.

Το σφονδύλι είναι στρογγυλό και βαρύ σώμα που το στερεώνουν στη βάση του αδραχτιού (μεταλλικό ή ξύλινο κυλινδρικό εργαλείο για το γνέσιμο υφαντικού υλικού), για να διευκολύνει την κανονική περιστροφή του νήματος.

Τα σφονδύλια ήταν κατασκευασμένα από πηλό, πέτρα ή κόκαλο και μερικές φορές από στεατίτη. Κύριος σκοπός τους ήταν η ενίσχυση της περιστροφής του αδραχτιού και για το λόγο αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιζαν η διάμετρος και το βάρος τους. Όσο μακρύτερες οι ίνες, τόσο βαρύτερο έπρεπε να είναι το σφονδύλι, ενώ όσο η διάμετρος ήταν μεγαλύτερη τόσο η περιστροφή γινόταν πιο αργά και η κλωστή ήταν πιο αραιά στριμμένη. Συχνά για ακινητοποίηση του σφονδυλιού στο αδράχτι, τοποθετούνταν λίγες ίνες ή λίγο κερί ανάμεσα στο σφονδύλι και το αδράχτι.

Πιθανώς, επειδή το σφοντύλι χρησιμεύει για τη ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής, γεννήθηκαν οι φράσεις «του ήρθε ο ουρανός σφοντύλι» ή «είδε τον ουρανό σφοντύλι», που σημαίνουν ότι «ο ουρανός γυρίζει», δηλαδή ότι κάποιος ζαλίστηκε από απότομο χτύπημα ή ότι ταράχτηκε πάρα πολύ από κάποιο απρόοπτο και δυσάρεστο γεγονός.

Συνοψίζοντας, οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσης και σοφίας. Είναι ο καθρέφτης του λαϊκού μας πνεύματος, αποτυπώνοντας την κοσμοθεωρία, τις αξίες και την καθημερινότητα των προγόνων μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές.

 

Scroll to Top