Χένρι Έιβερι: Ο Άγγλος πειρατής που έκλεψε 200 εκατ. δολάρια, κατάφερε να γλιτώσει και έγινε σούπερ σταρ – Βίντεο

Χένρι Έιβερι

Την Πρωταπριλιά του 1696, εν μέσω της σύγκρουσης Αγγλίας-Γαλλίας, ο κυβερνήτης Nicholas Trott του νησιού Providence βρέθηκε σε δυσχερή θέση. Το ναυτικό τον είχε εγκαταλείψει ενώ πολλοί είχαν εγκαταλείψει τα στρατιωτικά τους καθήκοντα. Η άμυνα της αποικίας είχε διαλυθεί. Σε αυτή την ευάλωτη κατάσταση, ο Χένρι Μπρίτζεμαν, που αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ονομαζόταν Χένρι Έιβερι, έφτασε στο σημείο με το πλοίο του «Fancy».

Η άφιξη του Έιβερι ήταν κάθε άλλο παρά συνηθισμένη. Το πλήρωμά του, ντυμένο με ένα μείγμα από κουρέλια και εξωτικές ενδυμασίες, στεκόταν οπλισμένο και έτοιμο, παρουσιάζοντας ένα τρομακτικό θέαμα. Ο Έιβερι πλησίασε τον Κυβερνήτη Trott με μια πρόταση τολμηρή όσο και προσοδοφόρα. O Trott θα άφηνε το «Fancy» να δέσει στο λιμάνι και οι άνδρες του Έιβερι θα ήταν ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν, και εκείνοι θα τον πλήρωναν αδρά και θα παρέδιδαν το πλοίο και το φορτίο τους.

Ο κυβερνήτης Trott, απελπισμένος να ενισχύσει την άμυνα του νησιού και δελεασμένος από την υπόσχεση του πλούτου, αποδέχθηκε την προσφορά του Έιβερι. Οι όροι συμφωνήθηκαν, με τον καθένα να πληρώνει 20 pieces of eight (Spanish dollar) και 2 χρυσά νομίσματα. Το Fancy, ένα τρομερό σκάφος οπλισμένο με 46 κανόνια και φορτωμένο με θησαυρούς, μεταξύ των οποίων ανατολίτικοι θησαυροί όπως μετάξι, χρυσόσκονη και ελεφαντόδοντο, παραδόθηκε στον Trott.

Όμως ο κυβερνήτης Trott δεν γνώριζε ότι ο Έιβερι δεν ήταν ένας συνηθισμένος λοχαγός. Πρόσφατα είχε οργανώσει μια παράτολμη ληστεία στον Ινδικό Ωκεανό, συγκεντρώνοντας μια περιουσία που υπολογίζεται σε 200 εκατομμύρια δολάρια (σε σημερινή αξία).

Αποδεχόμενος την πρόταση του Έιβερι, ο κυβερνήτης Trott βοήθησε άθελά του στην απόδραση ενός από τους πιο διαβόητους πειρατές της ιστορίας.

Scroll to Top