Γιατί τα μωρά στα μεσαιωνικά έργα τέχνης μοιάζουν με τρομακτικούς μεσήλικες άντρες; – Βίντεο

Στα μεσαιωνικά έργα τέχνης, οι απεικονίσεις των μωρών απέχουν πολύ από τα αθώα βρέφη που φανταζόμαστε σήμερα. Αντίθετα, εμφανίζονται ως μικροσκοπικοί ενήλικες, με ώριμα χαρακτηριστικά που μπορεί να είναι αρκετά ανησυχητικά.

Αυτή η ιδιότυπη καλλιτεχνική επιλογή μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες. Πρώτα απ’ όλα, η επιρροή της χριστιανικής θεολογίας έπαιξε σημαντικό ρόλο. Η Καινή Διαθήκη δεν περιγράφει την εμφάνιση του μωρού Ιησού, αλλά η μεσαιωνική εκκλησιαστική διδασκαλία θεωρούσε ότι ο Χριστός ήταν ένας πλήρως διαμορφωμένος άνθρωπος κατά τη γέννηση.

Αυτή η πεποίθηση, αν και προβληματική, διαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες απεικόνιζαν το βρέφος Ιησού και, στη συνέχεια, άλλα μωρά στην τέχνη τους. Επιπλέον, η έννοια του «homunculus», ενός πλήρως διαμορφωμένου ανθρώπου που πιστεύεται ότι υπάρχει πριν από τη σύλληψη, συνέβαλε σε αυτή την καλλιτεχνική τάση.

Η θεωρία του homunculus, που έχει τις ρίζες της στην αλχημεία και τη λαογραφία, επηρέασε όχι μόνο την τέχνη αλλά και τη θεολογία και την επιστήμη κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα.

Επιπλέον, οι κοινωνικές απόψεις για τα παιδιά κατά τον Μεσαίωνα διέφεραν δραστικά από τις σύγχρονες. Τα παιδιά συχνά θεωρούνταν μικροί, ατελείς ενήλικες που χρειάζονταν ηθική καθοδήγηση και πειθαρχία. Αυτή η άποψη ενίσχυσε περαιτέρω την απεικόνιση των μωρών ως μικροσκοπικών ενηλίκων.

Τέλος, οι παραγγελίες έργων τέχνης κατά την περίοδο αυτή ελέγχονταν σε μεγάλο βαθμό από την εκκλησία και οι καλλιτέχνες προσάρμοζαν το στυλ τους στις προτιμήσεις της εκκλησίας. Κατά συνέπεια, η απεικόνιση των μωρών ως ενήλικων μορφών έγινε ο κανόνας. Ευτυχώς, καθώς η ιστορία προχωρούσε προς την Αναγέννηση, σημειώθηκε μια αλλαγή στις απόψεις, δίνοντάς μας λιγότερο τρομακτικές απεικονίσεις των μωρών.

Scroll to Top