Πώς η Εποχή του Διαφωτισμού διαμόρφωσε τoν μοντερνισμό – Βίντεο

Η Αναγέννηση προανήγγειλε μια μετασχηματιστική περίοδο στην ανθρώπινη ιστορία, που σημαδεύτηκε όχι μόνο από την καλλιτεχνική λαμπρότητα αλλά και από μια βαθιά φιλοσοφική αλλαγή.

Αυτή η αλλαγή, που ενσαρκώθηκε από τον ανθρωπισμό, οδήγησε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό μακριά από τα φανταστικά και θεϊκά θέματα της μεσαιωνικής τέχνης προς τον εορτασμό της λογικής και του ανθρώπινου πνεύματος. Η μετάβαση από το ουράνιο στο φυσικό αντανακλούσε μια ευρύτερη κοινωνική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της πρακτικότητας και της αυτοσυγκράτησης.

Η Εποχή του Διαφωτισμού, γνωστή και ως Εποχή της Λογικής, άνθισε από αυτόν τον φιλοσοφικό σπόρο, καλύπτοντας τα τέλη του 17ου έως τα τέλη του 18ου αιώνα. Σε αντίθεση με την Αναγέννηση, η οποία διείσδυσε στους κύκλους της ελίτ, ο Διαφωτισμός ήταν ένα κίνημα της βάσης, που πυροδότησε μια κοινωνική επανάσταση. Έχοντας τις ρίζες του στην Επιστημονική Επανάσταση του 16ου αιώνα, υπερασπίστηκε τις εμπειρικές πεποιθήσεις και την επιστημονική μέθοδο.

Φιλόσοφοι όπως ο Ντεκάρτ, ο Λοκ και ο Χιουμ αναδιαμόρφωσαν το πνευματικό τοπίο, αμφισβητώντας τα δόγματα με τη λογική και τον σκεπτικισμό. Η εμφάνιση της τυπογραφίας εκδημοκρατικοποίησε τη γνώση, προωθώντας τη Δημοκρατία των Γραμμάτων, μια διακρατική κοινότητα διανοουμένων.

Ταυτόχρονα, η εμπλοκή της Ευρώπης με διαφορετικούς πολιτισμούς μέσω της εξερεύνησης και του εμπορίου προκάλεσε κριτικό προβληματισμό σχετικά με τις παραδοσιακές αξίες. Προσωπικότητες όπως ο Μοντεσκιέ, ο Ρουσσώ και ο Βολταίρος τάχθηκαν υπέρ της πολιτικής και κοινωνικής μεταρρύθμισης, αμφισβητώντας την εξουσία των μοναρχών και της Εκκλησίας.

Ο Διαφωτισμός λειτούργησε επίσης καταλυτικά για κινήματα κοινωνικής δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της δουλείας, καθώς στοχαστές όπως ο Άνταμ Σμιθ έθεσαν τις βάσεις για τη σύγχρονη οικονομία, την πολιτική και τον καπιταλισμό.

Τελικά, η Εποχή του Διαφωτισμού συμβόλιζε τον θρίαμβο του ορθολογισμού, της καινοτομίας και της επιστημονικής έρευνας έναντι των δεισιδαιμονιών και της παράδοσης. Φώτισε την πορεία προς τoν μοντερνισμό, διαμορφώνοντας την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας.

Scroll to Top