Η αυτοκινητοβιομηχανία που «γυμνάζει» τον εγκέφαλο των οδηγών – Πώς βελτιώνεται η απόδοσή τους

υπολογιστής εγκέφαλος

Η Nissan αποκαλύπτει τα αποτελέσματα του πρωτοποριακού προγράμματος Brain to Performance. Τα ευρήματα αυτού του προγράμματος, το οποίο μελετά τη λειτουργία και την ανατομία του εγκεφάλου του οδηγού, δείχνουν πώς τα πρωτόκολλα εκπαίδευσης του εγκεφάλου μπορούν να βελτιώσουν τις γνωστικές λειτουργίες των οδηγών της ομάδας Formula E της μάρκας.

Επιπλέον, τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι οι οδηγοί αγώνων που συμμετείχαν στην εκπαίδευση παρουσίασαν βελτιώσεις στη λήψη σύνθετων αποφάσεων, ανθεκτικότητα στο άγχος και την κούραση και ταχύτερους χρόνους αντίδρασης. Αυτές οι βελτιώσεις μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των σφαλμάτων στην πίστα και στη μεγιστοποίηση του ρυθμού και της σταθερότητας στην απόδοση των οδηγών.

Η συνεχής εκπαίδευση θα μπορούσε να επιτρέψει στους οδηγούς να φτάσουν τις μέγιστες δυνατότητες του εγκεφάλου τους όσον αφορά τη διαύγεια, η οποία σχετίζεται με την ικανότητά τους να αποδίδουν σε περιβάλλοντα υψηλής πίεσης και σχετίζεται επίσης με την ταχύτητα, μετρώντας πόσο γρήγορα μπορούν να επεξεργαστούν πληροφορίες.

Όταν το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή η ομάδα της Nissan Formula E, περιέγραψε τρεις βασικούς τομείς έρευνας:

  • Σύγκριση των εγκεφαλικών λειτουργιών των οδηγών αγώνων με εκείνες των καθημερινών οδηγών
  • Αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ της ηλεκτρικής εγκεφαλικής διέγερσης και της απόδοσης στην πίστα
  • Αξιολόγηση της δυνατότητας αυτής της τεχνολογίας να βελτιώσει τις γενικές δεξιότητες οδήγησης εκτός αγώνων

Σχηματίστηκαν δύο ομάδες ελέγχου -μία που υποβλήθηκε σε εγκεφαλική διέγερση και μία που δεν υποβλήθηκε. Μη επαγγελματίες οδηγοί σε αυτές τις ομάδες συμμετείχαν σε συνεδρίες δοκιμών σε προσομοιωτές αγώνα στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και στο Campus Biotech με έδρα τη Γενεύη. Ολοκλήρωσαν 10 συνεδρίες σε μια πίστα που δεν είχαν ξαναδεί και τα τελικά ευρήματα αποκάλυψαν ότι η ομάδα που διεγείρεται εγκεφαλικά απέδωσε 50% πιο γρήγορα και έμαθε τα δεδομένα της πίστας 50% πιο γρήγορα.

Επιπλέον, συγκρίθηκαν με τους οδηγούς εκείνης της σεζόν και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι οδηγοί αγώνων παρουσίασαν υψηλότερες οπτικοκινητικές δεξιότητες, αυξημένο συντονισμό του εγκεφάλου και μεγαλύτερη επίγνωση της βιολογικής κατάστασης.

Μετά από αυτά τα αποτελέσματα, συνεργάστηκε με τον τεχνολογικό συνεργάτη Wave Neuro με έδρα τις ΗΠΑ για να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους οδηγούς της.

Στην εκπαίδευση συμμετείχαν οι οδηγοί που υποβλήθηκαν σε βασικές νευροσαρώσεις χρησιμοποιώντας μια συσκευή EEG. Με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, ο δρ. Gheorghe, με την υποστήριξη από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Austin και τους επιστήμονες στο Wave Neuro, δημιούργησε προσαρμοσμένα προγράμματα εκπαίδευσης χρησιμοποιώντας μια συσκευή Sonal που διεγείρει τον εγκέφαλο.

Αυτή η συσκευή χρησιμοποιεί ορισμένες συχνότητες για να στοχεύσει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, με στόχο να βοηθήσει με το jet lag και τη στέρηση ύπνου, να βελτιώσει τους χρόνους αντίδρασης και να ελαχιστοποιήσει το ανθρώπινο λάθος, ειδικά σε περιβάλλοντα υψηλής πίεσης.

Η Wave Neuro έχει προηγούμενη εμπειρία χρησιμοποιώντας αυτά τα πρωτόκολλα εκπαίδευσης σε συνεργασία με τον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών για να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες. Έχουν επίσης συνεργαστεί με επαγγελματίες παίκτες αμερικανικού ποδοσφαίρου που έχουν υποστεί εγκεφαλικές κακώσεις.

Μετά την χρήση της συσκευής Sonal, πραγματοποιήθηκε μια τελική σάρωση για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπός της στις γνωστικές τους λειτουργίες. Οι βελτιώσεις τόσο στην ταχύτητα του εγκεφάλου όσο και στη διαύγεια υποστήριξαν την υπόθεση της έρευνας και βγήκε το συμπέρασμα ότι η περαιτέρω εκπαίδευση με αυτή τη συσκευή για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να βοηθήσει τους οδηγούς να βελτιστοποιήσουν τις επιδόσεις τους.

Μετά από αυτά τα επιτυχημένα ευρήματα, η μάρκα σχεδιάζει να ενσωματώσει πλήρως αυτά τα πρωτόκολλα εκπαίδευσης εγκεφάλου στα συνολικά προγράμματα εκπαίδευσης των οδηγών της από τη σεζόν. Η γνώση που αποκτήθηκε τόσο από τα στάδια έρευνας όσο και από τα στάδια εφαρμογής, με περαιτέρω προσαρμογές, αναμένεται να εφαρμοστεί στην ευρύτερη οικογένεια NISMO πέρα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIA Formula E, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών της ιαπωνικής σειράς Super GT. Επιπλέον, αυτό το πρόγραμμα επιτάχυνε σε μεγάλο βαθμό την έρευνα για την ανάπτυξη ενός συστήματος βελτίωσης των δεξιοτήτων οδήγησης, προσβάσιμο σε όλους τους οδηγούς.

Η Nissan στοχεύει να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της στη μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας μεταξύ της πίστας και της καθημερινής οδήγησης για να βελτιώσει την εμπειρία των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) για τους οδηγούς της. Μαζί με το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, η Nissan διερευνά πώς αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να συνεχίσει να εξελίσσεται και να ενσωματώνεται στα τελικά προϊόντα της μάρκας. Πιο συγκεκριμένα, πώς θα μπορούσε να σχεδιαστεί η διεπαφή μεταξύ υπολογιστή και εγκεφάλου για να βοηθήσει τους οδηγούς να βελτιώσουν τις οδηγικές τους δεξιότητες πιο γρήγορα.

Scroll to Top