Ανησυχητική έρευνα δείχνει ότι η περιστροφή της Γης αρχίζει να αλλάζει – Το «αρνητικό άλμα» και τα προβλήματα

Γη πλανήτης

Οι ειδικοί ανησυχούν για τον τρόπο με τον οποίο περιστρέφεται ο πλανήτης μας λόγω της κλιματικής αλλαγής. Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες ανησυχούν για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Τώρα, μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, αποκάλυψε μια αλλαγή στην περιστροφή της Γης λόγω του λιωσίματος των πόλων των πάγων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθυστέρηση του «δίσεκτου δευτερολέπτου» (leap second) που επρόκειτο να προστεθεί στην παγκόσμια συντονισμένη παγκόσμια ώρα (UTC) το 2026.

Τώρα, μπορεί να μην δούμε αυτή την αλλαγή μέχρι το 2029.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι αυτή η αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα να πρέπει να παραλείψουμε ένα δευτερόλεπτο στα ρολόγια μας προκειμένου να συμβαδίζουν με το «αρνητικό άλμα». Το δίσεκτο δευτερόλεπτο είναι ένα σαφές παράδειγμα του πώς τα τρέχοντα παγκόσμια ζητήματα για την ανθρωπότητα αρχίζουν να επηρεάζουν την αίσθηση του χρόνου μας.

Γη πλανήτης

Τα προβλήματα που θα εμφανιστούν

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Duncan Agnew από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, ανακάλυψε ότι είναι αποτέλεσμα της τήξης των πάγων.

Αυτή η αύξηση των θερμοκρασιών μειώνει τη γωνιακή ταχύτητα του υγρού πυρήνα του πλανήτη, γεγονός που έχει οδηγήσει σε αύξηση της γωνιακής ταχύτητας του στερεού πλανήτη.

«Η προεκβολή των τάσεων για τον πυρήνα και άλλα σχετικά φαινόμενα για την πρόβλεψη του μελλοντικού προσανατολισμού της Γης δείχνει ότι η UTC (Συντονισμένη Παγκόσμια Ώρα), όπως ορίζεται τώρα, θα απαιτήσει μια αρνητική ασυνέχεια μέχρι το 2029», δήλωσε ο Agnew, ο οποίος είναι επίσης γεωφυσικός.

«Αυτό θα δημιουργήσει ένα άνευ προηγουμένου πρόβλημα για τον χρονισμό των δικτύων υπολογιστών και μπορεί να απαιτήσει αλλαγές στην UTC να γίνουν νωρίτερα από ό,τι έχει προγραμματιστεί. Αν το λιώσιμο των πολικών πάγων δεν είχε επιταχυνθεί πρόσφατα, το πρόβλημα αυτό θα εμφανιζόταν 3 χρόνια νωρίτερα: η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει ήδη την παγκόσμια χρονομέτρηση» πρόσθεσε.

Ο αντίκτυπος στα δίκτυα υπολογιστών θα μπορούσε να είναι τεράστιος, ιδίως σε κλάδους όπως οι χρηματοπιστωτικές αγορές που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην UTC.

Μεταξύ των ετών 1972 και 2016, καταγράφηκαν και προστέθηκαν 27 ξεχωριστά δίσεκτα δευτερόλεπτα, καθώς η περιστροφή της Γης επιβραδύνθηκε. Ωστόσο, αυτός ο ρυθμός επιβράδυνσης μειωνόταν σε αυτό το χρονικό σημείο.

«Δεν πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή στην περιστροφή της Γης που θα οδηγήσει σε κάποια καταστροφή ή κάτι τέτοιο, αλλά είναι κάτι αξιοσημείωτο. Είναι μια ακόμη ένδειξη ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ ασυνήθιστη εποχή» εξήγησε ο Agnew

Ο Dennis McCarthy, συνταξιούχος διευθυντής του χρόνου για το Ναυτικό Αστεροσκοπείο των ΗΠΑ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, επεσήμανε: «Οδεύουμε προς ένα αρνητικό δίσεκτο δευτερόλεπτο. Το θέμα είναι πότε».

Scroll to Top