Αρχαιολόγοι βρήκαν τάφους ηλικίας 1.500 ετών με παιδιά και θησαυρούς – Οι αναλύσεις DNA θα ρίξουν φως στην καταγωγή τους

Η καθηγήτρια Alice Roberts με τους οστεολόγους Jacqueline McKinley και Ceri Boston από τη σκηνή του Wessex Archaeology όπου συγκεντρώνονταν τα ευρήματα του νεκροταφείου.

Η κατασκευή ενός έργου ηλεκτρικής ενέργειας στην Βρετανία έχει οδηγήσει σε αρκετές σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις από το 2020. Αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα ρίχνουν φως σε κεφάλαια της αρχαίας ιστορίας και στους ανθρώπους που έζησαν σε παλαιότερες εποχές.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έγινε πρόσφατα στο Λινκολνσάιρ, στην ανατολική Αγγλία. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο που χρονολογείται πριν τουλάχιστον 1.400 χρόνια. Το αγγλοσαξωνικό νεκροταφείο περιελάμβανε τα λείψανα περισσότερων από 20 ανθρώπων, μαζί με μια σειρά από εργαλεία, κοσμήματα και αγγεία, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η βρετανική αρχαιολογική οργάνωση Wessex Archaeology.

Οι αγγλοσαξονικές κοινότητες κατά τον πρώιμο Μεσαίωνα υπήρχαν στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Αγγλίας. Ο συγκεκριμένος χώρος ταφής διαμορφώθηκε κατά τον 6ο και τον 7ο αιώνα μ.Χ., ανέφερε η οργάνωση, που επικαλείται τους επιστήμονες.

Ένα από τα χρυσά μενταγιόν που βρέθηκε στο νεκροταφείο
Ένα από τα χρυσά μενταγιόν που βρέθηκε στο νεκροταφείο. Πηγή: Wessex Archaeology

Τι βρέθηκε στο νεκροταφείο

Ανάμεσα στα λείψανα που ανακαλύφθηκαν ήταν αυτά ενός έφηβου κοριτσιού και ενός παιδιού. Τα λείψανα είχαν τοποθετηθεί στο πλάι και το παιδί ήταν κρυμμένο πίσω από την έφηβη, σύμφωνα με την αρχαιολογική οργάνωση.

Η έφηβη είχε ενταφιαστεί με δύο χρυσά και ένα ασημένιο μενταγιόν γύρω από το κεφάλι ή το στήθος της, μαζί με δύο τιρκουάζ γυάλινες χάντρες και μια καρφίτσα σε σχήμα δακτυλίου. Μερικές από τις ανακαλύψεις παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα σε ένα τμήμα της σειράς του BBC «Digging for Britain».

«Αν και πολλά αγγλοσαξονικά νεκροταφεία είναι γνωστά στο Λινκολνσάιρ, τα περισσότερα ανασκάφηκαν πριν από δεκαετίες, όταν το επίκεντρο ήταν τα ταφικά αντικείμενα, όχι οι άνθρωποι που ήταν θαμμένοι εκεί», δήλωσε η Jacqueline McKinley, η κύρια οστεοαρχαιολόγος στο Wessex Archaeology. Η οστεοαρχαιολογία είναι η μελέτη των λειψάνων αρχαίων ανθρώπων.

Οι τιρκουάζ γυάλινες χάντρες που εντοπίστηκαν στα λείψανα της έφηβης.
Οι τιρκουάζ γυάλινες χάντρες που εντοπίστηκαν στα λείψανα της έφηβης. Πηγή: Wessex Archaeology

Τι ψάχνουν οι επιστήμονες

«Είναι συναρπαστικό, εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διάφορες επιστημονικές εξελιγμένες τεχνικές, συμπεριλαμβανομένων των ισοτοπικών αναλύσεων και των αναλύσεων DNA. Αυτό θα μας δώσει μια πολύ καλύτερη κατανόηση του πληθυσμού, από την κινητικότητά του μέχρι το γενετικό του υπόβαθρο και ακόμη και τη διατροφή του», σημείωσε η Jacqueline McKinley.

Επιπλέον θα διεξαχθούν ειδικές ιατροδικαστικές αναλύσεις για να διαπιστωθεί η σχέση – εάν υπάρχει- μεταξύ της έφηβης και του παιδιού. Η Wessex Archaeology είπε ότι η έρευνα θα βοηθήσει επιπρόσθετα στον εντοπισμό οικογενειακών σχέσεων και ευρύτερων γενετικών δεσμών τόσο εντός αυτής της κοινότητας όσο και μεταξύ άλλων κοινοτήτων στην περιοχή, καθώς και στην κινητικότητα των ανθρώπων εκείνη την περίοδο.

Επίσης οι ειδικοί θα μελετήσουν την διάταξη του αρχαίου νεκροταφείου και τα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα σε αυτό για να μάθουν περισσότερα για τον πολιτισμό της κοινότητας και την οικονομία της. «Καθώς αυτή η έρευνα εξελίσσεται, ελπίζουμε να επεκτείνουμε σε μεγάλο βαθμό την κατανόησή μας για τη ζωή και τον θάνατο των Αγγλοσαξονών στην περιοχή», ανέφερε η Wessex Archaeology.

«Η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη»

Το νεκροταφείο αποκαλύφθηκε αρχικά από εργάτες που έσκαβαν στο πλαίσιο ενός τεράστιου ενεργειακού έργου. Το έργο έχει στόχο την τοποθέτηση μίας καλωδιακής γραμμής μεταξύ Αγγλίας και Δανίας, ώστε οι δύο χώρες να μπορούν να μοιράζονται ηλεκτρική ενέργεια. Η υπόγεια γραμμή θα εκτείνεται κυρίως μέσω της Βόρειας Θάλασσας. Ωστόσο τμήματα της θα περάσουν στην ξηρά για να συνδεθούν με σταθμούς μετατροπής. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η γραμμή θα τελειώνει σε έναν σταθμό μετατροπέων στο Λινκολνσάιρ.

Πενήντα αρχαιολογικοί χώροι έχουν ανακαλυφθεί κατά μήκος της χερσαίας διαδρομής του καλωδίου από το 2020. Μερικά αξιοσημείωτα ευρήματα περιλαμβάνουν ένα καρότσι που χρονολογείται από την Εποχή του Χαλκού και ένα ρωμαϊκό – βρετανικό αγρόκτημα. Σύμφωνα με την Wessex Archaeology , το νεκροταφείο παραμένει «η πιο εντυπωσιακή ανακάλυψη» όλων.

Ο Peter Bryant, ο οποίος ηγήθηκε του ενεργειακού έργου, είπε ότι η ανακάλυψη τόσων ιστορικών τοποθεσιών και χειροποίητων αντικειμένων στη διαδρομή του καλωδίου ήταν απροσδόκητη.
«Ήταν έκπληξη το πόσα χειροποίητα αντικείμενα βρήκαμε σε όλη τη διαδρομή. Ήταν πολύ ενδιαφέρον και συναρπαστικό να βοηθήσω να ανακαλυφθούν οι κρυμμένοι θησαυροί που παρέμειναν αδρανείς για εκατοντάδες χρόνια, με τόσο προσεκτικό τρόπο. Ήταν χαρά να συνεργαστώ με την Wessex Archaeology σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο», τόνισε ο Peter Bryant.

Scroll to Top