«Διαστημικό ασανσέρ» 36.000 χιλιομέτρων θα ενώνει την Γη με έναν αστεροειδή – Το εντυπωσιακό σχέδιο ενός αρχιτέκτονα

Ascensio διαστημικό ασανσέρ

Ένας αρχιτέκτονας αποκάλυψε το φιλόδοξο σχέδιό του να αναπτύξει ένα «διαστημικό ασανσέρ» ικανό να μεταφέρει ανθρώπους στο διάστημα. Το αντικείμενο, που ονομάστηκε Ascensio, θα αποτελείται από ένα μακρύ καλώδιο που θα συνδέει έναν αστεροειδή παγιδευμένο σε τροχιά γύρω από την Γη με μια πλωτή πλατφόρμα στην επιφάνεια του πλανήτη μας.

Το Ascensio είναι το «πνευματικό παιδί» του αρχιτέκτονα Jordan William Hughes, ο οποίος ισχυρίζεται ότι το σχέδιό του, το οποίο θα συνδέει τη Γη με έναν δορυφόρο σε τροχιά, θα αποτελέσει βασικό στοιχείο των μελλοντικών ταξιδιών στα αστέρια.

Ο Jordan κέρδισε πρόσφατα 8.600 λίρες μετά την κατάκτηση του βραβείου του Ιδρύματος Jacques Rougerie για το Ascensio και σκοπεύει να διαθέσει τα κέρδη αυτά για την ανάπτυξη του φιλόδοξου σχεδίου του.

Ascensio διαστημικό ασανσέρ
πηγή: Jordan William Hughes

Ascensio: Πώς θα λειτουργεί το «διαστημικό ασανσέρ»

Σύμφωνα με τον Jordan, μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα μεταφέρουν τους επιβάτες πάνω και κάτω στο καλώδιο όπως τα τρένα σε μια γραμμή, φέρνοντας ανθρώπους και φορτία μέσα και έξω από την ατμόσφαιρα.

Θα υπάρχουν συνολικά έξι για κάθε εκδρομή – τρία που θα φιλοξενούν ανθρώπους και θα περιέχουν οξυγόνο και τα άλλα τρία για την αποθήκευση φορτίου. Μόλις οι επιβαίνοντες φτάσουν στον διαστημικό σταθμό, που θα βρίσκεται 36.000 χιλιόμετρα (22.370 μίλια) πάνω από τη Γη, θα μπορούν να ζήσουν μία μοναδική διαστημική εμπειρία.

«Είστε ήδη στο διάστημα, από εκεί και πέρα θα πρέπει να μπορείτε να πάτε όπου θέλετε», δήλωσε ο κ. Hughes στο Dazed. «Αν πρόκειται να πας στο διάστημα, δεν θα μένεις σε ένα Airbnb, θα πρέπει να είναι μια καταπληκτική, μοναδική εμπειρία ζωής» πρόσθεσε.

Το περίτεχνο σχέδια του αρχιτέκτονα συνοδεύεται από πισίνες, διαδρόμους μηδενικής βαρύτητας και μοναδική θέα στη Γη από κάτω.

«Αυτό δεν είναι ένα έργο που βασίστηκε μόνο στα οπτικά στοιχεία. Μου αρέσει να δημιουργώ πραγματικά όμορφες εικόνες και συναρπαστικούς χώρους, αυτό κάνω, αλλά ο διαγωνισμός αφορούσε σε μεγάλο βαθμό την έρευνα και την ανάπτυξη… προσπαθώντας να δημιουργήσω ένα ολιστικό σχέδιο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικά» τόνισε ο Jordan.

Ascensio διαστημικό ασανσέρ
πηγή: Jordan William Hughes
Ascensio διαστημικό ασανσέρ
πηγή: Jordan William Hughes

Πόσο θα κοστίζει ένα ταξίδι με το Ascensio

Ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά του σχεδίου του Jordan είναι η οικονομική του προσιτότητα. Επί του παρόντος, η εκτόξευση ενός πυραύλου Falcon 9 προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κοστίζει σήμερα 53 εκατομμύρια λίρες.

Αλλά σύμφωνα με τον κ. Hughes, οι πρόθυμοι φίλοι του διαστήματος δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την επιβίβαση στο Ascensio.

«Επί του παρόντος [για να μεταφέρουν κάτι στο διάστημα] οι πύραυλοι κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια ανά λίβρα. Ένας διαστημικός ανελκυστήρας, μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να είναι σε θέση να το κάνει αυτό με μερικά δολάρια ανά λίβρα» ανέφερε ο Jordan.

Παρά τα εναπομείναντα τεχνικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για νέα υλικά, ο φιλόδοξος αρχιτέκτονας είναι πρόθυμος να υλοποιήσει το σχέδιό του μια μέρα. «Όσον αφορά την ανθρωπότητα που βλέπει στο μέλλον, πιστεύω ότι είναι ρεαλιστικό. Νομίζω ότι είναι απαραίτητο», δήλωσε.

«Ελπίζω πραγματικά να δούμε μερικά από αυτά τα καταπληκτικά κομμάτια διαστημικής αρχιτεκτονικής που βλέπουμε στην επιστημονική φαντασία. Αλλά για να γίνει αυτό πραγματικότητα, χρειαζόμαστε έναν διαφορετικό τρόπο να κάνουμε τα πράγματα. Αυτή ήταν όλη η κινητήρια δύναμη μου» κατέληξε ο Jordan.

Ascensio διαστημικό ασανσέρ
πηγή: Jordan William Hughes
Ascensio διαστημικό ασανσέρ
πηγή: Jordan William Hughes
Ascensio διαστημικό ασανσέρ
πηγή: Jordan William Hughes
Ascensio διαστημικό ασανσέρ
πηγή: Jordan William Hughes
Scroll to Top