Έπεσε μετεωροειδής στο Μέτσοβο – Εντυπωσιακό βίντεο

Ιωάννινα Μέτσοβο μετεωροειδής

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τρία ακόμα συστήματα παρακολούθησης μετεώρων, βολίδων και φωτοβολίδων, κατέγραψαν την είσοδο ενός μετεωροειδούς στον ελληνικό εναέριο χώρο τα ξημερώματα της 18ης Φεβρουαρίου.

Η αρχική εκτίμηση από τον συνδυασμό των δεδομένων είναι ότι «ο μετεωροειδής εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ιωαννίνων και δήμου Καλαμπάκας, νότια του Μετσόβου και σε υψόμετρο περίπου 80 χλμ από το έδαφος. Λόγω της λαμπρότητας της φωτοβολίδας είναι πιθανό ένα κομμάτι του αρχικού σώματος να έχει καταφέρει να επιβιώσει της καύσης και να έχει φτάσει στο έδαφος (μετεωρίτης)».

Στο παρακάτω βίντεο φαίνονται οι καταγραφές από τις τρεις κάμερες του δικτύου AMS, ενώ του ΝΟΑΚ απουσιάζει καθώς λόγω της λαμπρότητας του φαινομένου η κάμερα έφτασε σε κορεσμό.

Τα πλάνα είναι σε αργή κίνηση (0.5x) και δείχνουν ξεκάθαρα ότι το σώμα διασπάστηκε με το που εισήλθε στην ατμόσφαιρα σε τουλάχιστον δύο κομμάτια, στη συνέχεια φαίνεται και ένα τρίτο, ενώ προς στο τέλος φαίνεται και η έκρηξη πριν εξαφανιστεί. Η διάρκεια του φαινομένου είναι περίπου 2,5 δευτερόλεπτα και η ταχύτητα εισόδου κυμαίνεται μεταξύ 17-24 χλμ/δευτερόλεπτο.

Στις παρακάτω εικόνες φαίνεται ένα καρέ του μετεωοειδούς, όπως καταγράφηκε από το αστεροσκοπείο της Πεντέλης, καθώς και η κατά προσέγγιση περιοχή της εισόδου του μετεωροειδούς στην ατμόσφαιρα.

Η έρευνα για τον μετεωροειδή συντονίζεται από τον ερευνητή του ΙΑΑΔΕΤ Α. Λιάκο, ο οποίος προσπαθεί να συλλέξει πληροφορίες από φορείς της ευρύτερης περιοχής και από κάμερες ασφαλείας.

Scroll to Top