Γιγαντιαίο θαλάσσιο πλάσμα ξεβράστηκε στο Όρεγκον – Πρόκειται για νέο είδος ψαριού

φεγγαρόψαρο hoodwinker

Ένα τεράστιο θαλάσσιο πλάσμα που ξεβράστηκε σε μια παραλία του Όρεγκον αυτή την εβδομάδα αποδείχθηκε ότι ήταν ένα πρόσφατα ανακαλυφθέν είδος φεγγαρόψαρου.

Σύμφωνα με το ενυδρείο Seaside, ένα φεγγαρόψαρο μήκους 2,2 μέτρων βρέθηκε στην παραλία Gearhart, βόρεια του Seaside, στο Όρεγκον, στις 3 Ιουνίου. «Αρχικά, αυτό το μεγάλο, παράξενο ψάρι δημιούργησε μεγάλη αίσθηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παρόλο που είχε καταιγίδα, ο κόσμος συνέρρεε στην παραλία για να δει αυτό το ασυνήθιστο ψάρι», ανέφερε το ενυδρείο στο Facebook.

Η είδηση για το μεγάλο ψάρι έφτασε μέχρι την Νέα Ζηλανδία, όπου η ερευνήτρια Marianne Nyegaard ταυτοποίησε γρήγορα το θαλάσσιο ζώο ως διαφορετικό είδος από το ωκεάνιο φεγγαρόψαρο ή Mola mola.

Αυτό συμβαίνει επειδή η Nyegaard βοήθησε στην αναγνώριση και την ονομασία του φεγγαρόψαρου hoodwinker, ή Mola tecta. Η έρευνά της για την ονομασία του νέου είδους δημοσιεύθηκε το 2017.

«Η ονομασία του νέου είδους που κρύβεται σε κοινή θέα, ήταν η γενετική δειγματοληψία και η ενδεχόμενη παρατήρηση που συνέβαλαν στην εύρεσή του» δήλωσε το Seaside Aquarium. «Αυτό το ψάρι, έχει πιθανότατα παρατηρηθεί/ξεβραστεί στην ακτή στο βορειοδυτικό τμήμα του Ειρηνικού και στο παρελθόν, αλλά είχε εκληφθεί λανθασμένα για το πιο κοινό, Mola mola».

φεγγαρόψαρο hoodwinker

Σύμφωνα με την Εγκυκλοπαίδεια Britannica, το Mola tecta ή hoodwinker sunfish, μπορεί να φτάσει σε μήκος τα 2,4 μέτρα και είναι μικρότερο από τα άλλα μέλη της οικογένειας των φεγγαρόψαρων, τα οποία μπορεί να ξεπεράσουν τα 2 μέτρα.

Τα ψάρια έχουν διακριτικά χαρακτηριστικά, όπως σχήμα που μοιάζει με σφαίρα, σκληρό δέρμα και μικρό στόμα με δόντια που μοιάζουν με ράμφος.

Αρχικά πίστευαν ότι τα φεγγαρόψαρα Hoodwinker κατοικούν μόνο στο νότιο ημισφαίριο, αλλά αυτά τα ογκώδη ψάρια ξεβράστηκαν πρόσφατα σε παραλίες του Ειρηνικού Ωκεανού των ΗΠΑ.

φεγγαρόψαρο hoodwinker

Δύτες στον κόλπο του Μοντερέι φωτογράφισαν το 2019 δύο φεγγαρόψαρα hoodwinker – μεταξύ των πρώτων επιβεβαιωμένων εμφανίσεων του νέου είδους στην Κεντρική Καλιφόρνια, σύμφωνα με το Ενυδρείο του κόλπου του Μοντερέι.

Μετά την τελευταία παρατήρηση στο Όρεγκον, ο Nyegaard επικοινώνησε με το Seaside Aquarium για ένα γενετικό δείγμα. Το ενυδρείο παρείχε περισσότερες φωτογραφίες, μετρήσεις και δείγματα ιστών.

«Μέσω φωτογραφιών, η Marianne επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για έναν hoodwinker και ότι αυτό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο δείγμα που έχει παρατηρηθεί ποτέ», ανέφερε το ενυδρείο.

Οι παραθεριστές στο βόρειο Όρεγκον μπορούν να δουν αυτοπροσώπως αυτό το σπάνιο τεράστιο ψάρι για τουλάχιστον λίγες εβδομάδες ακόμη, επειδή το σκληρό δέρμα του το καθιστά δύσκολο να το τρυπήσουν οι πτωματοφάγοι.

«Είναι ένα αξιοσημείωτο ψάρι και το ενυδρείο ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πάνε να το δουν από κοντά» δήλωσε το ενυδρείο Seaside.

Scroll to Top