Καρχαρίες Γροιλανδίας: Ζουν 4 αιώνες και «κρύβουν» τα μυστικά της αντιγήρανσης για τους ανθρώπους

karxarias

Λέγεται ότι η Gen-Z γερνάει πιο γρήγορα από τους millennials, σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά η λύση σε αυτή την ταχεία γήρανση θα μπορούσε να βρεθεί στην πιο απίθανη πηγή.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι άνθρωποι έχουν πολλά να μάθουν από τον καρχαρία της Γροιλανδίας, ο οποίος μπορεί να ζήσει μέχρι και 400 χρόνια.

Καρχαρίες Γροιλανδίας: Γιατί φθάνουν τα 400 έτη ;

Eίναι ένα από τα πιο αξιόλογα που έχουν βρεθεί οπουδήποτε στους ωκεανούς μας. Είναι το μακροβιότερο σπονδυλωτό στον κόσμο και επιβιώνει χάρη σε έναν εκπληκτικά αργό μεταβολισμό.

Ο καρχαρίας ζει σε παγωμένα κρύα νερά γύρω από τους ωκεανούς του Βόρειου Ατλαντικού και της Ανταρκτικής.  Συγκεκριμένα, νέα έρευνα έδειξε ότι το μεταβολικό ένζυμό τους θα μπορούσε να κρύβει μυστικά για την αντιγήρανση στους ανθρώπους.

Νέα μελέτη έδειξε ότι τα ένζυμα από τους μύες των καρχαριών της Γροιλανδίας δε δείχνουν τα είδη δραστηριότητας που θα περίμενε κανείς κατά τη γήρανση.

Όπως αναφέρει το indy100, τα ένζυμα είναι επίσης αρκετά βασικά, δεδομένου ότι είναι υπεύθυνα για τις χημικές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στα κύτταρα. Ο Ewan Camplisson είναι Ph.D. φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Ο Camplisson είπε στο Newsweek: «Στα περισσότερα είδη με μικρότερη διάρκεια ζωής, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, θα αναμέναμε να δούμε διακύμανση στη δραστηριότητα των μεταβολικών ενζύμων με την ηλικία. Αυτό δε θα συμβεί απαραίτητα σε όλα τα ένζυμα, αλλά θα περιμέναμε να δούμε μερικά να έχουν μείωση της δραστηριότητας ενώ άλλα θα αυξηθούν για να αντισταθμίσουν και να διατηρήσουν την παραγωγή ενέργειας σε υψηλά επίπεδα».

Όπως εξήγησε ο Camplisson, αυτοί οι αξιοσημείωτοι καρχαρίες δε δείχνουν τα ίδια σημάδια γήρανσης που θα συνέδεε κανείς με τους ανθρώπους – ή ακόμα και με άλλα ζώα.

Τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στην Πράγα την Τετάρτη στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Πειραματικής Βιολογίας, επικεντρώνονται επίσης στη συμπεριφορά της καρδιάς.

Το «μυστικό» βρίσκεται στην…καρδιά

Οι ανθρώπινες καρδιές είναι διαφορετικές από αυτές που έχουν οι καρχαρίες της Γροιλανδίας, δεδομένου ότι οι καρχαρίες έχουν δύο θαλάμους στη δική τους ενώ οι άνθρωποι τέσσερις.

Πρόσθεσε: «Εάν μπορούμε να καταλάβουμε ποιες προσαρμογές επιτρέπουν στους καρχαρίες της Γροιλανδίας να ζουν τόσο πολύ ενώ φαινομενικά δεν προσβάλλονται σοβαρά από καρδιαγγειακή νόσο, μπορούμε να ενσωματώσουμε μερικές από αυτές τις προσαρμογές στους ανθρώπους για να επιτρέψουμε τη βελτίωση της καρδιακής υγείας».

Έτσι, ενώ χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα, μπορεί να είναι καρχαρίες που κρατούν το κλειδί

Scroll to Top