Ξεχάστε όσα γνωρίζατε για τον Τυραννόσαυρο Ρεξ – Τι αποκάλυψε νέα μελέτη

Τυραννόσαυρος Ρεξ

Ένα παλιό debate για τους δεινόσαυρους απέκτησε νέα τροπή έπειτα από τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που υποδηλώνουν ότι οι μικροσκοπικές εκδοχές του διάσημου Τυραννόσαυρου Ρεξ μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένα ξεχωριστό είδος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο έριξαν μια νέα ματιά στα απολιθώματα των μικρών «T. rex»  και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό που κάποτε θεωρούνταν νεαρές εκδοχές των γνωστών τυραννόσαυρων, είναι μάλλον το δικό του παρόμοιο, αλλά ξεχωριστό είδος.

Μικροί τυραννόσαυροι ή νέο είδος;

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fossil Studies, ερεύνησε τους δακτυλίους ανάπτυξης των απολιθωμάτων νεαρών T. rex και βρήκε ενδείξεις ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης των οστών επιβραδύνονταν και έδειξαν ότι οι εκδοχές Nanotyrannus των διάσημων δεινοσαύρων ήταν πιθανότατα σχεδόν πλήρεις.

Τυραννόσαυρος Ρεξ
πηγή: unsplash.com / Solstice Hannan

«Αν επρόκειτο για νεαρούς T. rex, θα έπρεπε να μεγαλώνουν σαν τρελοί, να παίρνουν εκατοντάδες κιλά το χρόνο, αλλά δεν το βλέπουμε αυτό», δήλωσε ο Dr. Nick Longrich, συν-συγγραφέας της μελέτης, σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το New Atlas. «Προσπαθήσαμε να μοντελοποιήσουμε τα δεδομένα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και εξακολουθούσαμε να λαμβάνουμε χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με μια μελέτη του 2020 από ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα, οι οποίοι είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι κατά τη στιγμή του θανάτου τους, οι μικροί Τυρανόσσαυροι Ρεξ ήταν πιθανότατα μόλις 13 έως 15 ετών και δεν είχαν ακόμη φτάσει στο πλήρες δυναμικό ανάπτυξής τους.

Ωστόσο, η νέα μελέτη μοντελοποίησε τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης των οστών των μικρότερων T. rex και υπολόγισε ότι θα είχαν αναπτυχθεί σε ένα μέγιστο βάρος μεταξύ 1.984 και 3.307 κιλών, μόνο περίπου το 15% του μεγέθους ενός ενήλικου T. rex.

Τυραννόσαυρος Ρεξ
πηγή: unsplash.com / Jon Butterworth

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα απολιθώματα του Nanotyrannus είχαν πάνω από 150 χαρακτηριστικά που διέφεραν από τα αντίστοιχα του Τυραννόσαυρου, όπως στενότερο ρύγχος και μακρύτερα χέρια.

«Τα χέρια είναι στην πραγματικότητα μακρύτερα από εκείνα του T. rex», δήλωσε ο Longrich. «Ακόμη και ο μεγαλύτερος T. rex, έχει κοντύτερα χέρια και μικρότερα νύχια από ό,τι σε αυτούς τους μικρούς Nanotyrannus. Αυτό ήταν ένα ζώο όπου τα χέρια ήταν τρομερά όπλα. Είναι πραγματικά ένα εντελώς διαφορετικό ζώο – μικρό, γρήγορο, ευκίνητο. Ο T. rex βασιζόταν στο μέγεθος και τη δύναμη, αλλά αυτό το ζώο βασιζόταν στην ταχύτητα» πρόσθεσε.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης ότι δεν έχουν ανακαλυφθεί απολιθώματα που μοιράζονται χαρακτηριστικά τόσο από τον Νανοτυράννο όσο και από τον Τυραννόσαυρο, τα οποία -αν επρόκειτο για το ίδιο είδος- θα έπρεπε να υπήρχαν καθώς η μικρότερη εκδοχή του διάσημου δεινοσαύρου γερνούσε. Αντ’ αυτού, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα παλιό απολίθωμα που κάποτε πίστευαν ότι ήταν ένας Nanotyrannus βρέθηκε να είναι εκείνο ενός νεαρού Τυραννόσαυρου έπειτα από επανεξετάσεις των μετρήσεων του κρανίου του, ενώ είχε επίσης παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνα του μεγαλύτερου είδους.

Τυραννόσαυρος Ρεξ
πηγή: unsplash.com / Christoph Schmid

Παρ’ όλα αυτά, η νέα έρευνα δεν έπεισε όλους τους επιστήμονες ότι τα μικρότερα απολιθώματα ανήκουν σε ξεχωριστό είδος.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με το να είναι ο Nanotyrannus ένα πραγματικό πράγμα, αν το δείξει η επιστήμη», δήλωσε στο New Scientist η Holly Woodward, συγγραφέας της μελέτης του 2020 της Πολιτείας της Οκλαχόμα. «Δεν είμαι πεπεισμένη ότι η ερμηνεία τους είναι πιο ακριβής από τη δική μας».

Ωστόσο, άλλοι χαιρέτισαν τη νέα προοπτική, με τον επιστήμονα του College of Charleston και αυτοαποκαλούμενο “dino-maniac”, Scott Persons, να λέει ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να χρησιμεύσουν για να διευρύνουν τη συζήτηση. «Αυτή η νέα εργασία δεν θα λύσει τη συζήτηση, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι αυτή η εργασία θα ταρακουνήσει πολύ τα νερά», δήλωσε ο Persons.

Scroll to Top