Η Neuralink ετοιμάζει εγκεφαλικό τσιπ για τυφλούς

Η Neuralink ετοιμάζει εγκεφαλικό τσιπ για τυφλούς

Το πρώτο εγκεφαλικό εμφύτευμα της Neuralink βρίσκεται ακόμα σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα δημοσιοποιήθηκε πρώτο ασθενή που έλαβε το εγκεφαλικό εμφύτευμα της εταιρείας.

Στο βίντεο, ο 29χρονος Νόλαντ Άρμπο, που έλαβε το τσιπάκι τον Ιανουάριο, φαίνεται να κινεί έναν κέρσορα σε μια οθόνη φορητού υπολογιστή μόνο με τη σκέψη του. Χάρη στο εμφύτευμα, ο Άρμπο μπορεί να παίζει σκάκι στον υπολογιστή του. «Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη, αλλά έχει ήδη αλλάξει τη ζωή μου», δήλωσε ο 29χρονος.

To τσιπάκι για τυφλούς

Ωστόσο η νεοσύστατη εταιρεία ετοιμάζει ήδη ένα δεύτερο εμφύτευμα που υπόσχεται να θεραπεύσει την τύφλωση, όπως υποστηρίζει ο Έλον Μασκ.

«Το Blindsight είναι το επόμενο προϊόν της Neuralink μετά το Telepathy», έγραψε ο  ιδιοκτήτης της Neuralink σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Ο επικεφαλής της Tesla και της SpaceX ανέφερε ότι το Blindsight επέτρεψε σε τυφλές μαϊμούδες να δουν.

Ο δισεκατομμυριούχος πρόσθεσε ότι η ανάλυση θα είναι αρχικά χαμηλή, όπως τα «πρώιμα γραφικά της Nintendo», αλλά ότι τελικά θα ξεπεράσει την ανθρώπινη όραση στο μέλλον.

Τον Νοέμβριο του 2022, ο Μασκ αναφέρθηκε στο εμφύτευμα Blindsight κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης της εταιρείας. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε την όραση ακόμη και σε κάποιον που γεννήθηκε τυφλός» είχε δηλώσει.

Η Neuralink δεν έχει αναφερθεί στις τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία του εμφυτεύματος, ούτε έχει δημοσιοποιήσει κάποια επιστημονική μελέτη σχετικά με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών. Ωστόσο, η δημοσιοποίηση του βίντεο αποτέλεσε μια νίκη για την εταιρεία του Μασκ, η οποία έχει δεχθεί κριτικές για την τεχνολογία και τις πρακτικές κλινικών δοκιμών.

 

Scroll to Top