Σπάνε κάθε ρεκόρ οι θερμοκρασίες στη Γη – Η μέση τιμή υπερβαίνει τους 1,5°C κάθε μήνα για πάνω από ένα έτος

κλιματική αλλαγή, ξηρασία, ερημοποίηση, υπερθέρμανση πλανήτη

Οι θερμοκρασίες στην Γη έχουν σπάσει τα ρεκόρ για 13 διαδοχικούς μήνες – με κάθε μήνα να καταγράφει θερμοκρασίες υψηλότερες κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου από τους μέσους όρους της προβιομηχανικής περιόδου, σύμφωνα με μια νέα έκθεση.

Θερμοκρασίες ρεκόρ και στο βάθος… +2C

Κάθε μήνας από τον Ιούνιο του 2023 ήταν θερμότερος από αυτόν που προηγήθηκε, καθιστώντας την παγκόσμια μέση θερμοκρασία μεταξύ Ιουλίου 2023 και Ιουνίου 2024 κατά 1,64 C (3 F) μεγαλύτερη από ό,τι πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να καίνε ορυκτά καύσιμα για να απελευθερώσουν τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

«Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια στατιστική παραδοξότητα και υπογραμμίζει μια μεγάλη και συνεχή αλλαγή στο κλίμα μας. Ακόμα κι αν αυτό το συγκεκριμένο σερί ακραίων στοιχείων τελειώσει κάποια στιγμή, είναι βέβαιο ότι θα δούμε νέα ρεκόρ να καταρρίπτονται καθώς το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται», δήλωσε ο Carlo Buontempo, διευθυντής της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S) που έκανε την έκθεση. Ο ίδιος δήλωσε:

«Αυτό είναι αναπόφευκτο, εκτός και αν σταματήσουμε να προσθέτουμε [αέρια του θερμοκηπίου] στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς».

Το Ελ Νίνιο συνιστά παράγοντα αλλά όχι την κύρια αιτία

Το σερί 12 μηνών προκλήθηκε εν μέρει από το Ελ Νίνιο (ένας κλιματικός κύκλος όπου τα νερά στον τροπικό ανατολικό Ειρηνικό γίνονται πιο ζεστά από ό,τι συνήθως) που παρέμεινε από τον Ιούνιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024, οδηγώντας σε θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο της θάλασσας στον ανατολικό και κεντρικό ισημερινό στον Ειρηνικό.

«Το κλίμα συνεχίζει να μας ανησυχεί – τους τελευταίους 12 μήνες έχουν σπάσει ρεκόρ όπως ποτέ άλλοτε – που προκλήθηκαν κυρίως από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μας και από μια πρόσθετη ώθηση από το γεγονός Ελ Νίνιο στον τροπικό Ειρηνικό», δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια του C3S.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 2 C (3,6 F) πάνω από τις φυσιολογικές θερμοκρασίες πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση είναι σημαντικό όριο – η θέρμανση πέρα ​​από αυτό αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα καταστροφικής και μη αναστρέψιμης κλιματικής κατάρρευσης.

Αλλά ο 1,5 C είναι επίσης ένα σημαντικό όριο. Με άνοδο 1,5 C, το παγκόσμιο κλίμα πλησιάζει πιο κοντά σε πολλαπλά σημεία καμπής που θα προκαλέσουν κύματα καύσωνα, πλημμύρες, λιμό και εκτεταμένη καταστροφή των οικοσυστημάτων, προειδοποίησαν τα Ηνωμένα Έθνη σε ειδική έκθεση του 2018.

Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, σχεδόν 200 χώρες δεσμεύτηκαν να περιορίσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 C και με ασφάλεια κάτω από τους 2 C.

Ενώ τα νέα ευρήματα είναι ανησυχητικά, η έκθεση τονίζει ότι τα όρια 1,5 C και 2 C είναι στόχοι για τον πλανήτη σε μια περίοδο 20 έως 30 ετών – που σημαίνει ότι οι δεσμεύσεις δεν έχουν ακόμη επίσημα παραβιαστεί.

Σύμφωνα με το Live Science, οι θερμοκρασίες ρεκόρ είναι απίθανο να πέσουν σύντομα, λένε οι ερευνητές. Οι επιστήμονες αρχικά ήλπιζαν ότι το τέλος του Ελ Νίνιο θα μπορούσε να προσφέρει στον πλανήτη μια ανακούφιση, αλλά οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προβλέπεται να έχουν θερμοκρασίες υψηλότερες από τις μέσες τιμές για το υπόλοιπο καλοκαίρι, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. «Τώρα υπολογίζω ότι υπάρχει περίπου 95% πιθανότητα το 2024 να ξεπερνά το 2023 να είναι η θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησαν τα παγκόσμια ρεκόρ θερμοκρασίας στην επιφάνεια στα μέσα του 1800», έγραψε ο Zeke Hausfather, επιστήμονας του κλίματος στο αμερικανικό μη κερδοσκοπικό Berkeley Earth. στο Χ.

Scroll to Top