«Τα φυτά μιλούν μεταξύ τους»: Πώς προειδοποιούν τους γείτονές τους για ενδεχόμενο κίνδυνο

Η γλυκιά, γήινη μυρωδιά που γεμίζει τον αέρα μετά την κοπή του γρασιδιού είναι στην πραγματικότητα οι κραυγές των φυτών. Τα φυτά, όπως και τα ζώα, μπορούν να προειδοποιήσουν τους γείτονές τους ότι υπάρχει κίνδυνος.

Ωστόσο δεν χρησιμοποιούν ήχο για να επικοινωνήσουν. Χρησιμοποιούν χημικές ουσίες που μεταδίδουν μέσω του αέρα, ο οποίος τυχαίνει να μυρίζει σαν φρεσκοκομμένο γρασίδι.

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες κατέγραψαν αυτή τη συναρπαστική συνομιλία με κάμερα. Όταν τα υγιή φυτά λάμβαναν προειδοποιητικά μηνύματα από τα κατεστραμμένα φυτά, «άναβαν σαν λάμπα», κάτι που οι επιστήμονες κατέγραψαν χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μικροσκόπιο που ανιχνεύει ορισμένες χημικές ουσίες ως φως.

«Αυτή η τεχνική απεικόνισης είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για να πούμε σε όλους ότι τα φυτά είναι πολύ ευαίσθητα», δήλωσε στο Business Insider ο μοριακός βιολόγος και επικεφαλής ερευνητής από το Πανεπιστήμιο Saitama, Masatsugu Toyota.

φυτό

Μια σιωπηλή κραυγή προειδοποίησης

Οι τύποι χημικών ουσιών που χρησιμοποιούν τα φυτά για να επικοινωνούν μεταξύ τους ονομάζονται πτητικές οργανικές ενώσεις.

Αυτές οι ενώσεις εισέρχονται στα υγιή φυτά μέσω οπών που μοιάζουν με πόρους και ονομάζονται στόματα. Στην συνέχεια ταξιδεύουν σε όλο το φύλλο, διαδίδοντας τις πληροφορίες σε όλο το φυτό.

Μπορείτε να δείτε τη διαδικασία να συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο στο παρακάτω βίντεο:

«Είναι μία διαδικασία όπως συμβαίνει στους ανθρώπους όταν η μύτη μας ανιχνεύει μυρωδιές στον αέρα, τις οποίες ο εγκέφαλός σας διαβάζει ως πληροφορίες για το περιβάλλον», εξήγησε η Toyota. Για παράδειγμα, αν η μύτη σας ανιχνεύσει μια βρωμερή, βαριά μυρωδιά θείου, μπορεί να σας υποδείξει ένα θυμωμένο κουνάβι κοντά σας.

Τα φυτά, όπως αποδεικνύεται, κάνουν το ίδιο πράγμα, στέλνοντας ομίχλη σωματιδίων στον αέρα για να προειδοποιήσουν τους γείτονές τους για προβλήματα, ανέφεραν οι ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Τα πειράματα

Οι ερευνητές τοποθέτησαν σε ένα δοχείο φυτά με μερικές πεινασμένες κάμπιες. Σε ένα άλλο έβαλαν μόνο φυτά.  Συνέδεσαν τα δύο δοχεία με μια αντλία αέρα, έτσι ώστε ο αέρας και τα μικρά μόρια να μπορούν να ρέουν μεταξύ των δοχείων, αλλά οι οργανισμοί όχι.

Το μη προσβεβλημένο δοχείο ήταν γεμάτο με γενετικά τροποποιημένο Arabidopsis, το οποίο είναι ένα φυτό που μοιάζει με ζιζάνιο και ανήκει στην οικογένεια της μουστάρδας, το οποίο λάμπει φθορίζον όταν ανιχνεύονται ορισμένες χημικές ουσίες στο φυτό.

Ο Toyota και η ομάδα του έστησαν ένα μικροσκόπιο για να ανιχνεύσουν αυτόν τον φθορισμό ως πράσινο φως νέον και άρχισαν να βιντεοσκοπούν.

φυτά επικοινωνία

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι κάμπιες άρχισαν να καταστρέφουν τα φυτά στο πρώτο δοχείο, είδαν ότι τα φυτά στο δεύτερο δοχείο να λάμπουν με έντονο πράσινο χρώμα.

Ουσιαστικά, οι πληροφορίες από τον αέρα, περνούσε μέσα από το φυτό. Το φυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να προετοιμαστεί για επίθεση, θεωρούν οι ερευνητές στην εργασία τους.

Να είστε ευγενικοί με τα φυτά σας

Ο Toyota δήλωσε ότι αυτό το σύστημα επικοινωνίας είναι απίστευτα παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε στα ζώα, αλλά σε κυτταρικό επίπεδο. Οι πληροφορίες και η μέθοδος επικοινωνίας είναι διαφορετικές.

Αλλά μόλις τα φυτά έλαβαν το μήνυμα, αυτό πυροδότησε κύματα από calcium signaling, τα οποία είναι παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο τα ζωικά κύτταρα επικοινωνούν μεταξύ τους. Ακόμη και τα ανθρώπινα κύτταρα χρησιμοποιούν calcium signaling για να μιλήσουν μεταξύ τους.

Υπό το πρίσμα αυτών των ομοιοτήτων, ο Toyota δήλωσε ότι θέλει οι άνθρωποι να φροντίζουν τα φυτά με τα οποία αλληλεπιδρούν.

«Τα φυτά μπορούν να αντιληφθούν μια ποικιλία ερεθισμάτων στο περιβάλλον. Μπορούν να μυρίσουν και να αισθανθούν την αφή και μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ ζώων και φυτών. Θέλω πραγματικά όλοι, ειδικά τα παιδιά, να καταλάβουν ότι τα φυτά είναι πολύ ευαίσθητα. Παρακαλώ να είστε ευγενικοί με όλα τα φυτά έξω» τόνισε ο Toyota

Scroll to Top