8 τρόποι για να κάνετε το Android smatphone σας πιο εύχρηστο

Android smartphone κινητό

Αρκετά συμβαίνουν στον κόσμο και η χρήση του smartphone σας δεν πρέπει να αυξάνει τα επίπεδα του άγχους σας. Γι’ αυτό αξίζει να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να ρυθμίσετε τη Android συσκευή σας, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλική και βολική στη χρήση. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετοί και εύκολοι τρόποι για να το πετύχετε αυτό.

Εκτός από το να κάνετε το τηλέφωνό σας πιο εύχρηστο, οι παρακάτω συμβουλές θα σας κάνουν επίσης πιο παραγωγικούς όσο χρησιμοποιείτε το κινητός σας, ώστε να μπορείτε να περνάτε λιγότερα χρόνο μπροστά από μία οθόνη.

8 τρόποι για να κάνετε το Android σας πιο εύχρηστο:

  • Αυξήστε το μέγεθος του κειμένου
  • Αναδιατάξτε τις Γρήγορες ρυθμίσεις
  • Χρησιμοποιήστε την λειτουργία ενός χεριού (one-handed mode)
  • Κάντε πλήρη χρήση των widgets
  • Ανοίξτε πιο γρήγορα την κάμερα
  • Ελέγξτε τις προεπιλεγμένες εφαρμογές
  • Διαγράψτε εφαρμογές που δεν χρειάζεστε
  • Ξεκλειδώστε το τηλέφωνό σας λιγότερο

Αυξήστε το μέγεθος του κειμένου

Μην ξοδεύετε χρόνο προσπαθώντας να διαβάσετε τι γράφει η οθόνη σας. Δεν χρειάζεται να κάνετε ζουμ. Ρυθμίστε το κείμενο στο Android σε μέγεθος που να βολεύει τα καταπονημένα μάτια σας. Από τις Ρυθμίσεις, μεταβείτε στην επιλογή Οθόνη, στη συνέχεια Οθόνη μεγέθους και κειμένου και, στη συνέχεια, ρυθμίστε το ρυθμιστικό γραμματοσειράς όπως χρειάζεται.

Αναδιατάξτε τις Γρήγορες ρυθμίσεις

Τα πλακίδια που εμφανίζονται όταν σαρώνετε προς τα κάτω από το επάνω μέρος της οθόνης είναι γνωστά ως Γρήγορες ρυθμίσεις, και αν πατήσετε το εικονίδιο στυλό κάτω από αυτά τα πλακίδια, μπορείτε να αναδιατάξετε και να προσαρμόσετε τον πίνακα: Απαλλαγείτε από τα πλακίδια που δεν χρειάζεστε και μετακινήστε αυτά που χρειάζεστε προς τα πάνω.

Μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο χρόνο μπορείτε να εξοικονομήσετε μόλις ρυθμίσετε αυτές τις συντομεύσεις ώστε να λειτουργούν όπως θέλετε. Ακολουθεί μια επιπλέον συμβουλή: Σαρώστε προς τα κάτω από το επάνω μέρος της οθόνης με δύο δάχτυλα αντί για ένα για να δείτε αμέσως όλα τα πλακίδια.

Χρησιμοποιήστε την λειτουργία ενός χεριού (one-handed mode)

Το Android διαθέτει μια λειτουργία ενός χεριού (one-handed mode), που διευκολύνει τη χρήση του τηλεφώνου σας με το ένα χέρι – μπορείτε να την ενεργοποιήσετε στις Ρυθμίσεις, Προσβασιμότητα, Έλεγχοι συστήματος και Λειτουργία ενός χεριού (one-handed mode). Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε την σύροντας από το επάνω μισό της οθόνης προς τα κάτω.

Κάντε πλήρη χρήση των widgets

Αν δεν έχετε σκεφτεί ποτέ ιδιαίτερα τη διαμόρφωση της αρχικής οθόνης σας, έφτασε η ώρα να ξεκινήσετε. Εκτός από τις συμβατικές συντομεύσεις εφαρμογών, μπορείτε να δημιουργήσετε widgets για γρήγορη πρόσβαση στις αγαπημένες σας επαφές, μετάβαση σε έγγραφα και ιστότοπους και πολλά άλλα.

Πατήστε παρατεταμένα σε μια κενή περιοχή της αρχικής οθόνης και, στη συνέχεια, επιλέξτε Widgets για να δείτε τι είναι διαθέσιμο. Επιλέξτε Χάρτες για να έχετε μια γρήγορη συντόμευση για οδηγίες προς το σπίτι ή το γραφείο σας, για παράδειγμα, ή το Gmail για να μεταβείτε σε μια συγκεκριμένη ετικέτα στα εισερχόμενά σας όποτε χρειαστεί.

Ανοίξτε πιο γρήγορα την κάμερα

Μπορείτε να πατήσετε δύο φορές το φυσικό κουμπί λειτουργίας σε πολλά τηλέφωνα Android (συμπεριλαμβανομένων των μοντέλων Pixel και Galaxy) για να εκκινήσετε την κάμερα. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε από τα δύο πλήκτρα έντασης ήχου για να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο. Αυτό σημαίνει λιγότερες πιθανότητες να χάσετε μια εξαιρετική λήψη.

Ελέγξτε τις προεπιλεγμένες εφαρμογές

Ακριβώς όπως τα Windows ή το macOS, το Android διαθέτει προεπιλεγμένες εφαρμογές που θα χρησιμοποιεί για τη διεκπεραίωση ορισμένων εργασιών, όπως η πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων, το άνοιγμα συνδέσμων στο διαδίκτυο και η αποστολή μηνυμάτων. Σπαταλάτε άσκοπα χρόνο αν αλλάζετε συνεχώς μεταξύ των εφαρμογών για αυτές τις εργασίες.

Από τις Ρυθμίσεις στο Android, μεταβείτε στην επιλογή Εφαρμογές και στη συνέχεια στις Προεπιλεγμένες εφαρμογές: Θα δείτε όλες τις κατηγορίες στις οποίες μπορούν να οριστούν οι προεπιλογές, από το πρόγραμμα περιήγησης μέχρι την εφαρμογή του ψηφιακού βοηθού, και όταν πατήσετε σε μια κατηγορία, θα μπορείτε στη συνέχεια να δείτε όλες τις εφαρμογές που μπορούν να χειριστούν τη συγκεκριμένη εργασία.

Διαγράψτε εφαρμογές που δεν χρειάζεστε

Πάρα πολλές εφαρμογές σημαίνουν ακατάστατες αρχικές οθόνες, αργούς διαλόγους κοινής χρήσης και ούτω καθεξής. Ξεφορτωθείτε τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε (μπορείτε πάντα να τις εγκαταστήσετε ξανά). Πατήστε παρατεταμένα ένα εικονίδιο εφαρμογής για να το επιλέξετε και, στη συνέχεια, σύρετέ το στο κουμπί Κατάργηση εγκατάστασης.

Ξεκλειδώστε το τηλέφωνό σας λιγότερο

Το ασφαλές κλείδωμα οθόνης είναι απαραίτητο για την προστασία του τηλεφώνου σας, αλλά το να ξεκλειδώνετε το κινητό σας δεκάδες φορές ενώ κάθεστε στον καναπέ μπορεί να είναι ενοχλητικό. Η επέκταση του ξεκλειδώματος (Extend Unlock) μέσω των Ρυθμίσεων μπορεί να σας βοηθήσει.

Διατηρεί το τηλέφωνό σας ξεκλειδωμένο αν βρίσκεστε σε ένα αξιόπιστο μέρος, αν το τηλέφωνό σας ανιχνεύσει ότι βρίσκεται πάνω σας ή αν μια αξιόπιστη συσκευή (όπως ένα έξυπνο ρολόι) βρίσκεται κοντά σας. Χρησιμοποιήστε το όμως με προσοχή – πρέπει να εξισορροπήσετε προσεκτικά την ασφάλεια και την ευκολία.

 

Scroll to Top