Αυτοκίνητα που αλλάζουν χρώμα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν την εκπληκτική τεχνολογία

Τα αυτοκίνητα που αλλάζουν εμφάνιση ξαφνικά έγιναν πραγματικότητα και θα μπορούσαν σύντομα να κινούνται δίπλα σας στον δρόμο. Λοιπόν, ποιος αναπτύσσει αυτήν την εκθαμβωτική τεχνολογία; Πώς λειτουργεί; Και ποια εμπόδια υπάρχουν και χρειάζεται να ξεπεραστούν;

Πώς λειτουργούν τα αυτοκίνητα που αλλάζουν χρώμα;

Το πρώτο αυτοκίνητο που αλλάζει χρώμα και αποκαλύφθηκε στο κοινό ήταν το iX Flow της BMW, το οποίο έκανε το ντεμπούτο του στην CES 2022 στο Λας Βέγκας.

Ονομάστηκε ως “το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο που αλλάζει χρώμα”. Το όχημα επέτρεπε στους χρήστες να αλλάζουν το εξωτερικό χρώμα του αυτοκινήτου μεταξύ μαύρου, λευκού ή συνδυασμού αποχρώσεων με το πάτημα ενός κουμπιού. Η ιδέα ήταν ότι οι οδηγοί μπορούσαν να επιλέξουν το λευκό τις ζεστές μέρες για να αντανακλά την ενέργεια του ήλιου και το μαύρο για τις κρύες για να την απορροφά.

Λειτουργεί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Electronic Paper Display (EPD). Το αυτοκίνητο είναι επικαλυμμένο με μια ηλεκτροφορητική μεμβράνη που περιλαμβάνει εκατομμύρια μικροκάψουλες, όχι πιο πλατιές από μια ανθρώπινη τρίχα. Κάθε κάψουλα περιέχει αρνητικά φορτισμένες λευκές χρωστικές ουσίες και θετικά φορτισμένες μαύρες χρωστικές που γίνονται ορατές μόνο όταν διέρχεται η κατάλληλη ηλεκτρική ενέργεια.

BMW i Vision DEE

Στην CES 2023, η BMW κυκλοφόρησε ένα νέο μοντέλο αυτοκινήτου που αλλάζει χρώμα – το BMW i Vision Dee – που θα μπορούσε να παράγει όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, όχι μόνο τις μονόχρωμες αποχρώσεις. Το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί παρόμοια τεχνολογία με το iX Flow, αλλά μπορεί να παράγει έως και 32 διαφορετικά χρώματα.

Το αμάξωμα του i Vision Dee αποτελείται από 240 διαφορετικά τμήματα που αλλάζουν χρώμα ανεξάρτητα, επιτρέποντας στο αυτοκίνητο να εμφανίζει πολύχρωμα μοτίβα. Όλες οι εντολές μπορούν να δοθούν μέσω φωνητικού ελέγχου και θα εκτελεστούν μέσα σε δευτερόλεπτα.

Το “Dee” σημαίνει Ψηφιακή Συναισθηματική Εμπειρία, η οποία η BMW λέει ότι δείχνει την ελπίδα της να “ενισχύει τη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ αυτοκινήτων και ανθρώπων”.

«Με το BMW i Vision Dee, δείχνουμε τι είναι δυνατό να γίνει όταν συγχωνεύονται hardware και software. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε πλήρως τις δυνατότητες της ψηφιοποίησης για να μετατρέψουμε το αυτοκίνητο σε έναν έξυπνο σύντροφο. Αυτό είναι το μέλλον για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων – και, επίσης, για την BMW: ο συνδυασμός της εικονικής εμπειρίας με την αυθεντική οδηγική απόλαυση», δήλωσε ο Oliver Zipse, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW AG, σε δήλωσή του.

Νόμοι για την αλλαγή χρώματος στα αυτοκίνητα

Οι νόμοι και οι κανονισμοί που ισχύουν θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πιθανό εμπόδιο για αυτοκίνητα που αλλάζουν χρώμα και κυκλοφορούν στην αγορά. Σήμερα, δεν υπάρχουν νόμοι που να σχετίζονται με οχήματα που μπορούν να αλλάξουν αμέσως χρώμα χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς στις ΗΠΑ, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων πρέπει να ενημερώσουν το Υπουργείο Μηχανοκίνητων Οχημάτων (DMV) και τον πάροχο ασφάλισής τους εάν αλλάξουν το βασικό χρώμα του οχήματός τους. Ομοίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οδηγοί πρέπει να ενημερώσουν την Υπηρεσία Άδειας Χρήσης Οδηγών και Οχημάτων (DVLA) και τον ασφαλιστή τους.

Δεν είναι ακόμα σαφές πώς θα εφαρμοστεί αυτό το πλαίσιο σε αυτοκίνητα που μπορούν να αλλάξουν αμέσως το χρώμα τους με μια απλή φωνητική εντολή.

Scroll to Top