Ανατριχιαστικό βίντεο: Tο ανθρωποειδές ρομπότ που αντιγράφει κάθε κίνησή σας και σας «μεταφέρει» οπουδήποτε στον κόσμο

ανθρωποειδές ρομπότ

Επιστήμονες αποκάλυψαν ένα ανθρωποειδές ρομπότ που μιμείται κάθε σας κίνηση.  Βίντεο δείχνουν το δίποδο ρομπότ να κάνει τα πάντα: από το να σηκώνει κουτιά και να κλωτσάει μία μπάλα, μέχρι να σπρώχνει ένα παιδικό καρότσι και να πηδά προς τα πίσω.

Το φουτουριστικό αυτό gadget λειτουργεί με κάμερες, και αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο θα μπορούσε κάποια στιγμή να φτάσει να το χειρίζεται από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου. Προς το παρόν, έχει δοκιμαστεί εντός λίγων μέτρων. Το ρομπότ αυτό μπορεί επίσης να αντέξει κλωτσιές και σπρωξίματα από ανθρώπους.

Τι μπορεί να κάνει το ανθρωποειδές ρομπότ

Οι δημιουργοί πίσω από το project του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon πιστεύουν ότι το ανθρωποειδές ρομπότ θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμοποιηθεί για να ολοκληρώσει δουλειές ή να πραγματοποιήσει επικίνδυνες αποστολές εξ αποστάσεως.

Και με την ικανότητα που έχει να σηκώνει και να τοποθετεί αντικείμενα, το ανθρωποειδές θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στους εργάτες των εργοστασίων να εργαστούν από το σπίτι.

Το ρομπότ αντιγράφει και κινήσεις σας στην πυγμαχία Φωτογραφία: LeCAR Lab/CMU

Πώς μπορεί το ρομπότ να βοηθήσει στην αγορά εργασίας

Ένας χρήστης του Reddit έγραψε ενθουσιασμένος: «Η εξ αποστάσεως εργασία μπορεί να είναι εφικτή και για χειρωνακτικά επαγγέλματα».

Ένα άλλο άτομο σχολίασε: «Θα αγόραζα ένα αν μπορούσα να στείλω το ρομπότ – σωσία μου να δουλέψει και να κάνει άλλα τέτοια πράγματα».

Άλλοι το έχουν παρομοιάσει με την ταινία επιστημονικής φαντασίας του 2009 “Surrogates” του Bruce Willis, στην οποία οι άνθρωποι κάνουν τα πάντα από το σπίτι ενώ ελέγχουν εξ αποστάσεως ανδροειδή.

Σύμφωνα με τον Tairan He, φοιτητή διδακτορικών σπουδών Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon που εργάζεται στο project, «στο μέλλον, θα μπορούμε να χειριζόμαστε εξ αποστάσεως ανθρωποειδή ρομπότ για να κάνουν δουλειές, επικίνδυνες αποστολές και πολύπλοκες εργασίες που απαιτούν ανθρώπινο επίπεδο ευκινησίας και προσαρμοστικότητας»

Σύμφωνα με το New Atlas, η ανάπτυξή τους βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια και οι ερευνητές εξετάζουν και άλλους παράγοντες, όπως η ανατροφοδότηση δύναμης.

Θα μπορούσαν τα ανθρωποειδή ρομπότ να μας αντικαταστήσουν πλήρως;

Ένας ειδικός δήλωσε πρόσφατα στον Sun ότι τα ανθρωποειδή ρομπότ θα μπορούσαν τελικά να γίνουν τόσο φθηνά που θα είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό και τους χώρους εργασίας.

Ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία όπως η υποστήριξη της νοσηλευτικής και οι επίπονες εργασίες, οι ειδικοί εξακολουθούν να φοβούνται ότι θα υπάρξουν και αρνητικές συνέπειες.

«Οι άνθρωποι και η εργατική τους δύναμη θεωρούνται απαρχαιωμένα και ξεπερασμένα πράγματα», προειδοποίησε ο καθηγητής Robert Riener, από το ερευνητικό πανεπιστήμιο ETH Zurich.

«Αυτό θα αποτελέσει λιγότερο οικονομικό πρόβλημα και περισσότερο ψυχολογικό. Τι θα κάνουμε με τον χρόνο μας και πώς θα νιώσουμε, αν δεν έχουμε πια ένα απαραίτητο καθήκον και καμία ικανοποίηση από την εργασία μας;»

 

Scroll to Top