Αποκαλύφθηκε το πρώτο νοσοκομείο AI στον κόσμο – Οι γιατροί-ρομπότ «μπορούν να θεραπεύσουν 3.000 ασθενείς την ημέρα»

νοσοκομείο AI

Το πρώτο στον κόσμο νοσοκομείο τεχνητής νοημοσύνης (AI), όπου γιατροί-ρομπότ μπορούν να θεραπεύσουν 3.000 ασθενείς την ημέρα, αποκαλύφθηκε στην Κίνα.

Το”Agent Hospital”, όπως ονομάζεται η εικονική εγκατάσταση, θα έχει τη δυνατότητα να σώσει “εκατομμύρια” άτομα μέσω της αυτόνομης αλληλεπίδρασής του.  Το νοσοκομείο τεχνητής νοημοσύνης αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Tsinghua στο Πεκίνο και  είναι τόσο προηγμένο που στοχεύει να λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Έξι μήνες έρευνας και ανάπτυξης σημαίνει ότι δεν χρειάζεται πολύς καιρός ακόμα μέχρι το νοσοκομείο αυτό να ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί κάνουν διάγνωση και θεραπεύουν τους ασθενείς.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του “Agent Hospital”, Liu Yang, δήλωσε ότι η λειτουργία του νοσοκομείου τεχνητής νοημοσύνης θα έχει τεράστια οφέλη τόσο στους γιατρούς όσο και στο ευρύ κοινό, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Global Times.

Θα μπορούν να θεραπεύσουν 10.000 ασθενείς σε λίγες μέρες

Χάρη στο προσομοιωμένο περιβάλλον του και την ικανότητά του να εξελίσσεται αυτόνομα, οι γιατροί τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να θεραπεύσουν έως και 10.000 ασθενείς μέσα σε λίγες ημέρες. Οι άνθρωποι-γιατροί θα χρειάζονταν τουλάχιστον δύο χρόνια για να επιτύχουν τους ίδιους αριθμούς.

Δοκιμές που διεξήχθησαν από Κινέζους ερευνητές έχουν ήδη δείξει ότι οι γιατροί τεχνητής νοημοσύνης επιτυγχάνουν εντυπωσιακό ποσοστό ακρίβειας 93,06% στο σύνολο δεδομένων MedQA (ερωτήσεις εξετάσεων για άδεια εξάσκησης ιατρικής των ΗΠΑ).

Οι εικονικοί γιατροί μπόρεσαν να “μιμηθούν” και να προσομοιώσουν όλη τη διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας ασθενών με αναπνευστικές παθήσεις. Αυτό περιλάμβανε διαβουλεύσεις, εξετάσεις, διάγνωση, θεραπεία και διαδικασίες παρακολούθησης. Δηλαδή,  δεν περιορίζονται μόνο στη διάγνωση αλλά μπορούν να αναλάβουν ολόκληρη τη διαδικασία φροντίδας του ασθενούς, σαν ένας κανονικός γιατρός.

Η ερευνητική ομάδα για το νοσοκομείο Tsinghua’s AI Agent Hospital Φωτογραφία: Liu Yang (Επικεφαλής της ομάδας)

Οι γιατροί-ρομπότ δημιουργούν λεπτομερή πλάνα θεραπείας

Προς το παρόν, για να ανταποκριθούν στον αριθμό των ασθενών, το νοσοκομείο τεχνητής νοημοσύνης διαθέτει μια ομάδα 14 γιατρών και 4 νοσηλευτών.

Οι 14 γιατροί τεχνητής νοημοσύνης είναι σχεδιασμένοι να διαγιγνώσκουν ασθένειες και να δημιουργούν λεπτομερή πλάνα θεραπείας, ενώ οι 4 νοσοκόμοι βοηθούν στην καθημερινή λειτουργία.

Η μεταφορά του νοσοκομείου τεχνητής νοημοσύνης στον πραγματικό κόσμο σημαίνει ότι οι φοιτητές ιατρικής μπορούν να λάβουν καλύτερη εκπαίδευση. Χωρίς τον κίνδυνο να βλάψουν πραγματικούς ασθενείς, οι φοιτητές θα μπορούν να εξασκηθούν στο να προτείνουν θεραπευτικά πλάνα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Liu, αυτό θα οδηγήσει τελικά στην ανάπτυξη «πολύ ικανών γιατρών». Όταν οι ρόλοι αντιστραφούν, δηλαδή οι γιατροί να είναι εικονικοί και οι ασθενείς πραγματικοί, τότε μπορούν να παρέχονται υπηρεσίες τηλεϊατρικής online.

Μπορεί να προβλέψουν την εξάπλωση ασθενειών

Η έκθεση αναφέρει ότι με αυτόν τον τρόπο, οι γιατροί τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούν να χειριστούν χιλιάδες, ακόμα και “εκατομμύρια” περιστατικά.  Ο Liu αναφέρει επίσης ότι το νοσοκομείο τεχνητής νοημοσύνης μπορεί ακόμη και να προβλέψει την εξάπλωση, την εξέλιξη και τον έλεγχο μεταδοτικών ασθενειών σε μια περιοχή.

Ένα ακόμα κίνητρο για τη δημιουργία του νοσοκομείου τεχνητής νοημοσύνης είναι η παροχή οικονομικά προσιτής φροντίδας στους πολίτες.

Με τη μεταφορά των διαγνωστικών δυνατοτήτων των γιατρών τεχνητής νοημοσύνης στον πραγματικό κόσμο, θα έχουμε υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας, οικονομικά αποδοτικές και εύκολες στην πρόσβαση.  Ωστόσο, όπως κάθε νέα ιδέα, έτσι και αυτή έρχεται με κάποιες προκλήσεις.

Για να διασφαλιστεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη δεν θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, απαιτείται αυστηρή τήρηση των εθνικών ιατρικών κανονισμών.
Επιπλέον, απαραίτητα είναι η πλήρης επικύρωση της τεχνολογικής ωριμότητας και η διερεύνηση μηχανισμών συνεργασίας μεταξύ τεχνητής νοημοσύνης και ανθρώπων.

 

Scroll to Top