California Forever: Αυτή είναι η ουτοπική πόλη που θέλουν να χτίσουν οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας 

California Forever

Το California Forever, το ιδιόρρυθμο, υποστηριζόμενο από δισεκατομμυριούχους σχέδιο για την οικοδόμηση μιας νέας πόλης στην Bay Area, προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Παρά το γεγονός ότι οι ντόπιοι φαίνεται να το μισούν, οι ονειροπόλοι της Silicon Valley που βρίσκονται πίσω από το έργο συνεχίζουν απτόητοι.

Η ομάδα που σχεδιάζει την πόλη δημοσίευσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την προτεινόμενη ανάπτυξή της αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός χάρτη με το πώς θα μπορούσε τελικά να μοιάζει η υποθετική μελλοντική πόλη.

Οι εργολάβοι του έργου ενημέρωσαν την Τετάρτη τον ιστότοπό τους για να συμπεριλάβουν νέες πληροφορίες σχετικά με την προτεινόμενη μητρόπολη. Οι ενημερώσεις περιλαμβάνουν μια σειρά από μεγάλες υποσχέσεις προς την τοπική κοινότητα της κομητείας Solano, όπου η California Forever έχει θέσει τις αξιώσεις της.

Πιο συγκεκριμένα, το έργο εγγυάται 15.000 νέες θέσεις εργασίας για τους ντόπιους, οι οποίες θα αμείβονται με «τουλάχιστον 125%» του μέσου εβδομαδιαίου μισθού της κομητείας. Υπόσχονται επίσης να παράσχουν 400 εκατομμύρια δολάρια σε αυτό που αποκαλούν «χρηματοδότηση κοινοτικών παροχών» για να βοηθήσουν τους σημερινούς κατοίκους της κομητείας “να αγοράσουν σπίτια στη νέα κοινότητα».

Ο ιστότοπος απαριθμεί «εργαζόμενες οικογένειες, εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς και πυροσβέστες και εργαζόμενους σε οικοδομές» ως πιθανούς δικαιούχους αυτής της χρηματοδότησης.

California Forever

Ταυτόχρονα, οι υποστηρικτές του έργου ισχυρίζονται ότι θα επενδύσουν έως και 200 εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες γειτονικές πόλεις, για να βοηθήσουν τις κοινότητες αυτές στην ανάπτυξη. Άλλες υποσχέσεις, όπως οικονομικές δεσμεύσεις για τη στήριξη τοπικών πάρκων, μονοπατιών και γεωργικών χώρων, έχουν επίσης συμπεριληφθεί στην πρόταση.

«Η πρωτοβουλία μας προτείνει την οικοδόμηση μιας δυναμικής νέας κοινότητας, με σπίτια μεσαίας τάξης σε ασφαλείς, περιπατητικές γειτονιές. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης τη δέσμευση να φέρει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στην προηγμένη μεταποίηση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις κατασκευές και άλλες βιομηχανίες, καθώς και μεγάλες επενδύσεις στην εκπαίδευση, τους χώρους πρασίνου, την καθαρή ενέργεια και την αναζωογόνηση των κέντρων σε όλη την κομητεία» αναφέρει η ιστοσελίδα για το όραμα της μελλοντικής πόλης.

California Forever

Ο χάρτης που παρουσιάστηκε την Τετάρτη δείχνει την ανώνυμη πόλη να βρίσκεται κάπου ανάμεσα στις κοινότητες Rio Vista και Suisun City της κομητείας Solano. Εκτός από αυτό, δεν προδίδει πολλά. Δείχνει ότι η κοινότητα θα είναι ένα μείγμα οικιστικών γειτονιών και εμπορικών επιχειρήσεων, μαζί με έναν βιομηχανικό τομέα και κάποιο ελεύθερο χώρο. Θα υπάρχουν επίσης πρόβατα, προφανώς, και κάτι που μοιάζει με έναν πολύ μεγάλο πελαργό.

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που ανακοίνωσε η ομάδα αυτή την εβδομάδα ήταν η πρωτοβουλία «East Solano Homes, Jobs, and Clean Energy Initiative», την οποία κατέθεσε επίσημα στο Solano County Registrar of Voters.

Αυτή η πρωτοβουλία ψηφοφορίας θα καθορίσει αν η ομάδα θα μπορέσει να προχωρήσει με τα αναπτυξιακά της σχέδια. Η πρωτοβουλία 83 σελίδων αναρτήθηκε στον ιστότοπο του California Forever, παρουσιάζοντας, για πρώτη φορά, εκτενείς λεπτομέρειες σχετικά με το προτεινόμενο έργο. Η ομάδα πρέπει να συγκεντρώσει 13.000 υπογραφές από τους ντόπιους για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας, ώστε να συμπεριληφθεί στο φετινό ψηφοδέλτιο. Στην συνέχει οι κάτοικοι θα αποφασίσουν αν θέλουν την ανάπτυξη όταν ψηφίσουν τον Νοέμβριο.

Το σχέδιο California Forever ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι και υποστηρίζεται από μια ομάδα των πλουσιότερων και πιο σημαντικών προσωπικοτήτων της Silicon Valley, όπως οι Reid Hoffman, Marc Andreessen, Laurene Jobs και άλλοι. Η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το έργο αγόρασε αγροτεμάχια αξίας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για να τα χρησιμοποιήσει στην κατασκευή της νέας πόλης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι υποστηρικτές του έργου έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους. Οι αντιδράσεις των ντόπιων είναι έντονες. Το California Forever πραγματοποίησε προηγουμένως μια σειρά από “δημαρχεία” σε όλη την κομητεία Solano, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων πήγε καταστροφικά. Οι κάτοικοι της κομητείας εμφανίστηκαν επανειλημμένα στις συνεδριάσεις και παρενόχλησαν τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας και επικεφαλής του έργου, τον πρώην έμπορο της Goldman Sachs Jan Sramek. Το γεγονός ότι η εταιρεία έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τους ντόπιους αγρότες και αυτή τη στιγμή μηνύει ορισμένους από αυτούς δεν έχει βοηθήσει την υπόθεση.

Scroll to Top