Είναι ασφαλής η χρήση του δημόσιου Wi-Fi; Ειδικός απαντάει και αποκαλύπτει πώς να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα

Wi-Fi αεροδρόμιο

Όταν ταξιδεύετε, είναι σημαντικό να έχετε ίντερνετ. Χωρίς Wi-Fi ή δεδομένα, δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους διαδικτυακούς χάρτες, να κρατήσετε επαφή με τους αγαπημένους σας ή να αναζητήσετε εστιατόρια που θέλετε να επισκεφθείτε.

Ευτυχώς, δεν είναι πολύ δύσκολο να βρείτε δωρεάν Wi-Fi, είτε πρόκειται για ξενοδοχείο, είτε για καφετέρια, είτε για αεροδρόμιο. Το πραγματικό πρόβλημα είναι να διασφαλίσετε ότι οι πληροφορίες σας είναι ασφαλείς και προστατευμένες σε ένα δημόσιο δίκτυο.

Σύμφωνα με μια έρευνα του 2023 από το Forbes Advisor, το 43% των Αμερικανών που χρησιμοποιούν τακτικά δημόσιο Wi-Fi δήλωσε ότι η διαδικτυακή τους ασφάλεια έχει παραβιαστεί κατά τη χρήση του. Η έρευνα προσδιόρισε τις καφετέριες, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία ως τα κορυφαία σημεία όπου οι άνθρωποι έχουν συνήθως πρόσβαση σε δημόσιο Wi-Fi.

«Μπορεί να είναι λίγο επικίνδυνη η χρήση δημόσιου Wi-Fi, αλλά θα έλεγα ότι είναι εφικτή αν χρησιμοποιείτε τις σωστές βέλτιστες πρακτικές», δήλωσε ο Eric Plam, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας mobile hotspot, SIMO.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τη χρήση δημόσιου Wi-Fi;

Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι από την χρήση ενός δημόσιου Wi-Fi, γι’ αυτό βεβαιωθείτε ότι είστε «πολύ προσεκτικοί», τονίζει ο Plam. Αν συνδεθείτε σε ένα μη ασφαλές δίκτυο ή αν οι πληροφορίες σας δεν έχουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, είστε ευάλωτοι σε επιθέσεις χάκερ.

«Υπάρχει μια πολύ συνηθισμένη απειλή στο Wi-Fi που ονομάζεται “επίθεση man-in-the-middle Wi-Fi”, και είναι στην πραγματικότητα μια λαμπρή και ύπουλη στρατηγική. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε σε μια καφετέρια, για παράδειγμα, και βλέπετε ένα Wi-Fi hotspot στο οποίο θέλετε να συνδεθείτε, και ίσως βλέπετε πολλά τέτοια. Ένα από αυτά μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ένας χάκερ που στήνει ένα πραγματικό, αληθινό Wi-Fi hotspot και παραποιεί το όνομα του καφέ. Συνδέεστε νομίζοντας ότι είναι νόμιμο, οπότε αποκτάτε πρόσβαση Wi-Fi, αλλά τώρα ο χάκερ μπορεί να υποκλέψει όλες τις πληροφορίες σας» ανέφερε ο Plam.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν συνδεθείτε σε οποιοδήποτε δίκτυο είναι να βεβαιωθείτε ότι συνδέεστε στο σωστό δίκτυο. «Θα ζητούσα το προσωπικό να μου πουν το όνομα του δικτύου και θα έβλεπα αν μπορώ να το βρω», δήλωσε ο Plam.

Αν υπάρχει κωδικός πρόσβασης για τη σύνδεση, αυτό είναι ακόμη καλύτερο. «Μπορείτε να αισθάνεστε λίγο πιο σίγουροι ότι είναι πιο ασφαλές και ότι δεν πρόκειται για ένα αθέμιτο σημείο πρόσβασης».

Wi-Fi αεροδρόμιο
πηγή: freepik.com

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τις πληροφορίες σας από τους χάκερ;

Ακόμη και αν χρησιμοποιείτε το Wi-Fi του ξενοδοχείου, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι κάνετε ό,τι μπορείτε για να προστατεύσετε τις πληροφορίες σας, όπως το να διατηρείτε τα συστήματα ασφαλείας και τις λειτουργίες σας ενημερωμένες.

«Χρησιμοποιήστε ένα VPN όταν είναι δυνατόν» ανέφερε ο Plam. «Δεν είναι μια πολύ μεγάλη επένδυση… και προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας από τον υπολογιστή σας σε οποιονδήποτε διακομιστή στον οποίο έχετε πρόσβαση».

Ένα VPN, ή εικονικό ιδιωτικό δίκτυο, λειτουργεί σαν ένα “ασφαλές τούνελ”, κρυπτογραφώντας τις πληροφορίες περιήγησής σας.

Όταν είστε συνδεδεμένοι, προσπαθήστε όσο μπορείτε να αποφύγετε την πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως τραπεζικούς λογαριασμούς ή ακόμη και τη σύνδεση στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο. «Κάθε φορά που ανταλλάσσετε κάποιου είδους κωδικό πρόσβασης … θέλετε να είστε προσεκτικοί με τα δίκτυα στα οποία βρίσκεστε», δήλωσε ο Plam.

Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο διαχείρισης κωδικών πρόσβασης που προστατεύει και κρυπτογραφεί τους κωδικούς σας. Οι μακροσκελείς, σύνθετοι κωδικοί πρόσβασης είναι επίσης πιο ασφαλείς – το 85% των παραβιασμένων κωδικών πρόσβασης είναι λιγότεροι από 12 χαρακτήρες, σύμφωνα με στοιχεία της Specops Password Policy.

«Αν όλα αυτά ακούγονται πολύ περίπλοκα, χρησιμοποιήστε τα δικά σας κινητά hotspots», δήλωσε ο Plam. Τα κινητά hotspots κοστίζουν μεταξύ 30 και 200 δολαρίων, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά, όπως η ταχύτητα ή η πηγή ενέργειας.

Wi-Fi αεροδρόμιο
πηγή: freepik.com

Τι πρέπει να κάνετε αν συνδεθείτε σε ένα μη ασφαλές δίκτυο;

«Μόλις αισθανθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά, οπωσδήποτε αποσυνδεθείτε» προέτρεψε τους χρήστες ο Plam. Στη συνέχεια, αλλάξτε αμέσως τους κωδικούς πρόσβασης, «ειδικά όταν αισθάνεστε ότι μπορεί να υπάρχει παραβίαση».

Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε για τυχόν ασυνήθιστη δραστηριότητα στις πιστωτικές σας κάρτες.

Είναι το Wi-Fi του αεροδρομίου ασφαλές;

Το Wi-Fi του αεροδρομίου είναι ασφαλές, εφόσον βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στο επίσημο δίκτυο και ακολουθείτε όλες τις προφυλάξεις ασφαλείας.

«Οι χάκερς προσπαθούν πάντα να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τα μέτρα ασφαλείας, αλλά οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας έχουν κάνει αρκετά καλή δουλειά στο να παραμένουν μπροστά από τους χάκερς», δήλωσε ο Plam.

 

Scroll to Top