Είναι χάκερ 30 χρόνια και μοιράζεται τα πιο τρομακτικά πράγματα που έχει δει στο dark web

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν το dark web, καθώς είναι υπόκοσμος του διαδικτύου. Οι περισσότεροι δεν θέλουν ούτε να ακούνε για το σκοτεινό διαδίκτυο.  Όμως, προφανώς υπάρχουν και πολλοί που περιηγούνται στο dark web και μερικά από τα πράγματα που βλέπουν είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πρόσβαση στο dark web δεν είναι παράνομη από μόνη της. Ωστόσο, η δραστηριότητα σε αυτό συχνά συνδέεται με παράνομες πράξεις, όπως η πώληση ναρκωτικών ή όπλων, η διακίνηση παιδικής πορνογραφίας ή η διενέργεια κυβερνοεπιθέσεων.  Εάν σκέφτεστε να περιηγηθείτε στο dark web, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους που εγκυμονεί. Μπορεί να εκτεθείτε σε κακόβουλο λογισμικό, απάτες ή ακόμα και παράνομο περιεχόμενο. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα αξιόπιστο VPN για να προστατεύσετε την ταυτότητά σας και τα δεδομένα σας.

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να εξερευνήσετε τα σκοτεινά σημεία του διαδικτύου, πρεπει  να το κάνετε με προσοχή και να είστε ενήμεροι για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Οι αποκαλύψεις έμπειρου χάκερ

Ένας χάκερ με περισσότερα από 30 χρόνια εμπειρίας πάνω στην έρευνα σε λογισμικά και την βαθιά ανάλυση δεδομένων, αποκάλυψε πρόσφατα τα πιο ανατριχιαστικά πράγματα που έχει συναντήσει στο dark web.

Ξεκίνησε την αφήγησή του μιλώντας για κάποιους “καταστροφικούς επιτιθέμενους” που θέλουν να “δουν τον κόσμο να καίγεται” – γεγονός που δίνει μια πρώτη εικόνα για το είδος του περιεχομένου που υπάρχει εκεί.

Ο ανώνυμος άνδρας εξήγησε ότι παλαιότερα θεωρούσε τον εαυτό του ως “μαύρο καπέλο” του διαδικτύου, που σημαίνει ότι δεν δεσμευόταν από κανέναν κώδικα δεοντολογίας και πιθανότατα τον παρακινήσαν τις κακόβουλες προθέσεις.

Τώρα όμως, έχει αφήσει πίσω του το “μαύρο καπέλο” και αυτοαποκαλείται “λευκό καπέλο”. Τα “λευκά καπέλα” είναι μια ομάδα από ψηφιακούς καλούς Σαμαρείτες που δηλώνουν πως εργάζονται για το κοινό καλό, ακολουθούν τους νόμους και συχνά τους ανατίθεται να βρίσκουν κενά ασφαλείας σε λογισμικά.

Ο ίδιος εξηγεί πως ο νέος του ρόλος περιλαμβάνει την αναζήτηση των ευάλωτων σημείων σε συστήματα που θα μπορούσαν να αποτελέσουν “σημαντικό κίνδυνο”. Αυτό σημαίνει ότι ψάχνει για τρύπες ασφαλείας σε λογισμικό και συστήματα που θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν κακόβουλοι χρήστες, με στόχο να τις κλείσει πριν προκληθεί ζημιά.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο VICE το 2021, ο χάκερ δήλωσε: «Εκτός από την αναζήτηση ευάλωτων σημείων, ασχολούμαι και με τον κυνηγητό εγκληματιών του διαδικτύου που στοχεύουν νοσοκομεία ή επιχειρήσεις που προστατεύω».

Μιλώντας για το ransomware – ένα κακόβουλο λογισμικό σχεδιασμένο να εμποδίζει την πρόσβαση κάποιου σε ένα σύστημα υπολογιστή – ο μυστηριώδης άνδρας είπε: «Είναι μια τεχνική επίθεσης που υπάρχει εδώ και δεκαετίες.

Το σύγχρονο ransomware είναι συνήθως ένα κακόβουλο λογισμικό που μπαίνει στο σύστημά σας, κρυπτογραφεί όλα τα δεδομένα σας και στη συνέχεια τα κρατάει, απαιτώντας να επικοινωνήσετε με τις συμμορίες που το “τρέχουν”, πληρώνοντάς τους σε κάποιο νόμισμα πριν σας δώσουν το κλειδί που αποκρυπτογραφεί τα δεδομένα σας».

Όπως και όλοι μας, έτσι και αυτός αντιμετωπίζει δύσκολες στιγμές στη δουλειά του, απλά για εκείνον τα ρίσκα είναι πολύ πιο υψηλά, αφού κινείται στο dark web.

Μιλώντας για κάποια από τα πράγματα που έχει δει, συνέχισε: «Έχω δει νοσοκομεία να κρυπτογραφούνται και οι άνθρωποι να μένουν με μια επιλογή: να πληρώσουν για να αποκρυπτογραφήσουν τα δεδομένα ή να διακινδυνεύσουν ζωές;».

Πόσο έχει αλλάξει το hacking

Συνέχισε εξηγώντας πώς το hacking έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια: «Στις αρχές του ransomware, ζητούσαν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες δολάρια από μεμονωμένους στόχους»

«Τα ποσά των λύτρων που ζητούνται πλέον είναι τεράστια, μιλάμε εύκολα για δεκάδες εκατομμύρια δολάρια. Σε πρόσφατη επίθεση, ζήτησαν 70 εκατομμύρια δολάρια για το campaign key, το οποίο θα ξεκλείδωνε κάθε υπολογιστή που κρυπτογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Άρα μιλάμε για παιχνίδια υψηλού επιπέδου εδώ» τόνισε.

Μιλώντας για το μέλλον, είπε: «Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ανησυχούμε πολύ για σενάρια σαν αυτά που βλέπουμε στις ταινίες και τα οποία αφορούν την κατάληψη των πυρηνικών μας οπλοστασίων και τη χρήση τους εναντίον μας. Αλλά σίγουρα πρέπει να ανησυχούμε για σημαντικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές ή πιθανές επιπτώσεις σε υποδομές όπως μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

 

Scroll to Top