Έλον Μασκ: Πού βρίσκεται το κόκκινο Tesla Roadster που εκτόξευσε στο διάστημα πριν από 6 χρόνια

Έλον Μασκ Tesla Roadster

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2018, η SpaceX εκτόξευσε την παρθενική πτήση του πυραύλου Falcon Heavy, ενός προωθητικού πυραύλου που χρησιμοποιείται για αποστολές στο βαθύ διάστημα, με ένα ιδιαίτερο ωφέλιμο φορτίο: ένα κόκκινο Tesla Roadster του 2008 το οποίο ανήκει στον Έλον Μασκ.

Το σπορ αυτοκίνητο ήταν μόνιμα τοποθετημένο στη δεύτερη βαθμίδα του πυραύλου και στη θέση του οδηγού του καθόταν ένα ομοίωμα με διαστημική στολή που ονομαζόταν «Starman».

Το όχημα και ο οδηγό του, που ζύγιζαν σχεδόν 3.000 κιλά μαζί, επρόκειτο να αποδείξουν ότι το Falcon Heavy ήταν ικανό να εκτοξεύσει βαριά φορτία προς τον Άρη σε μελλοντικές αποστολές. Ο Μασκ δήλωσε τότε ότι ήθελε να εμπνεύσει το κοινό για τη «δυνατότητα να συμβεί κάτι νέο στο διάστημα».

Πού βρίσκεται το κόκκινο Tesla Roadster του Έλον Μασκ;

Από τότε, πολλοί είναι εκείνοι που παρακολουθούν συχνά την θέση του Roadster στο διάστημα. Σύμφωνα με τον ιστότοπο «WhereIsRoadster.com», έναν ανεξάρτητο ιστότοπο που παρακολουθεί τη θέση του οχήματος χρησιμοποιώντας δεδομένα της NASA, σήμερα 7 Φεβρουαρίου 2024 το Tesla Roadster βρίσκεται σε απόσταση περίπου 65,092,474 miles μιλίων ή 5,82 λεπτών φωτός από τη Γη και κινείται προς τον πλανήτη μας με ταχύτητα 4.416 μιλίων την ώρα. Το αυτοκίνητο κινείται επίσης προς τον Άρη και τον Ήλιο.

Tesla Roadster διάστημα

Το Roadster περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε μια ακανόνιστη τροχιά περίπου κάθε 557 ημέρες και έχει ολοκληρώσει σχεδόν 3,93 ηλιακές τροχιές, σύμφωνα με τον ιστότοπο. Αυτή η τροχιά θα είναι σταθερή για αρκετά εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τη NASA, αν και η ηλιακή και κοσμική ακτινοβολία και οι προσκρούσεις μικρομετεωριτών θα καταστρέψουν πιθανότατα το όχημα με την πάροδο του χρόνου.

Όλα αυτά όμως βασίζονται σε προσομοίωση. Το αυτοκίνητο δεν έχει παρατηρηθεί από τον Μάρτιο του 2018, περίπου ένα μήνα μετά την εκτόξευσή του. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της SpaceX, το Roadster ολοκλήρωσε την πρώτη του τροχιά γύρω από τον Ήλιο τον Αύγουστο του 2019 και έκανε την πρώτη του κοντινή προσέγγιση στον Άρη στις 7 Οκτωβρίου 2020. Η επόμενη κοντινή προσέγγιση στη Γη αναμένεται να γίνει κάποια στιγμή το 2047 σε απόσταση 5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Τελικά, το Roadster του Μασκ θα συγκρουστεί πιθανότατα είτε με τη Γη, είτε με την Αφροδίτη είτε με τον Ήλιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Hanno Rein, αστροφυσικού στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο στον Καναδά, Hanno Rein Οι πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Γη (πιθανότατα να καεί στη γήινη ατμόσφαιρα) μέσα στα επόμενα 15 εκατομμύρια χρόνια είναι περίπου 22%, ενώ υπάρχει 12% πιθανότητα να συγκρουστεί με την Αφροδίτη ή τον Ήλιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Rein.

Τι ακούει ο Starman του Tesla Roadster;

Το Roadster προοριζόταν αρχικά να τεθεί σε ηλιοκεντρική τροχιά (τροχιά γύρω από το βαρύκεντρο του ηλιακού συστήματος) κοντά στον Άρη, αλλά όχι σε πραγματική τροχιά γύρω από τον πλανήτη, επειδή η βαθμίδα του πυραύλου που μετέφερε το αυτοκίνητο δεν ήταν εξοπλισμένη με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να το ελιχθεί σε ακριβή τροχιά.

Ο Μασκ έγραψε στο Twitter το 2019 ότι η SpaceX μπορεί μια μέρα να εκτοξεύσει ένα μικρό διαστημόπλοιο για να προλάβει το Roadster και να το φωτογραφήσει ή ακόμη και να το φέρει πίσω στη Γη για έρευνα.

Κατά την εκτόξευση του Roadster το 2018, ο Μασκ έβαλε την κούκλα Starman να ακούει ατελείωτες λούπες του «Space Oddity» του David Bowie στο ένα αυτί και το «Life On Mars» στο άλλο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Scroll to Top