Επιστήμονες δημιούργησαν cyborg κατσαρίδες – Θα μπορούν να ψάχνουν μέσα σε συντρίμμια για επιζώντες φυσικών καταστροφών

Cyborg κατσαρίδα

Μια ομάδα επιστημόνων δημιούργησε cyborg κατσαρίδες με ρομποτικούς εγκεφάλους ειδικά εκπαιδευμένους να σώζουν ζωές. Η συναρπαστική και αηδιαστική εφεύρεση θα προβλέπει την ανάπτυξη των εντόμων έπειτα από φυσικές καταστροφές για να περνούν ανάμεσα στα μικροσκοπικά κενά των συντριμμιών και να στέλνουν στον άνθρωπο-χειριστή τους ζωτικές πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι επιζώντες.

Κολλημένη στην πλάτη πραγματικών κατσαρίδων της Μαδαγασκάρης, η τεχνολογία βρίσκεται σε ένα πάνελ που χρησιμοποιεί μια υπέρυθρη κάμερα και μια σειρά αισθητήρων για τη συλλογή και αποστολή δεδομένων στους πρώτους ανταποκριτές. Τα ηλεκτρόδια εμφυτεύονται στην κορυφή του νευρικού συστήματος του εντόμου και μπορούν να ελέγχονται απρόσκοπτα από έναν άνθρωπο σε ασφαλή ζώνη.

Οι cyborg κατσαρίδες και το «σακίδιο πλάτης εντόμου»

Στο «σακίδιο πλάτης εντόμου», όπως έχει ονομαστεί, υπάρχουν οι αισθητήρες, η μπαταρία και η κάμερα. Όλα αυτά ζυγίζουν λιγότερο από έξι γραμμάρια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί εύκολα να μεταφερθεί από μία κατσαρίδα.

Το έντομο μπορεί να κινείται γρήγορα μέσα και έξω από μικρούς χώρους, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος που απαιτείται για τον εντοπισμό επιζώντων που έχουν παγιδευτεί κάτω από συντρίμμια θα πρέπει να μειωθεί γρήγορα.

Μόλις η τεχνολογία εντοπίσει κάτι, ειδοποιεί τον χειριστή του, ο οποίος στέλνει τις πληροφορίες και την τοποθεσία στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν την αποστολή διάσωσης. Τα cyborgs χρησιμοποιούν επίσης ελάχιστη ποσότητα ενέργειας σε κάθε διαδρομή σε σύγκριση με τα μικροσκοπικά ρομπότ που διαμορφώνονται επί του παρόντος.

Τα τελευταία πρωτότυπα μπορούν να λειτουργούν έως και οκτώ ώρες χρησιμοποιώντας μπαταρίες, αλλά ελπίζεται ότι οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αναπτύξουν ένα σύστημα όπου θα συλλέγουν ενέργεια από τον ήλιο, ώστε να διαρκούν ακόμη περισσότερο.

Μέχρι στιγμής, 10 από τις υβριδικές κατσαρίδες των 6 εκατοστών έχουν δοκιμαστεί για να τις δει ο κόσμος. Οι δοκιμές είδαν την ομάδα των κατσαρίδων να σέρνεται μέσα και έξω από μικροσκοπικά κενά μέσα σε έναν μεγάλο σωρό ερειπίων – παρόμοια με τα επακόλουθα ενός σεισμού.

Cyborg κατσαρίδα
πηγή φωτογραφίας: GAVIN FOO

Η ιδέα πίσω από τις cyborg κατσαρίδες

Τα cyborg έντομα αναπτύσσονται στη Σιγκαπούρη από την Υπηρεσία Επιστήμης και Τεχνολογίας της εγχώριας ομάδας και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang. Η Klass Engineering and Solutions είναι επίσης μέρος της ομάδας.

Η αρχική ιδέα για τα έντομα-ήρωες προέρχεται από τον καθηγητή Hirotaka Sato. Είδε από πρώτο χέρι την καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός του 2011 και γρήγορα συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να υπάρξει ένας ταχύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος για την ανεύρεση επιζώντων και θυμάτων.

«Το κίνητρό μας είναι καθαρά να χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνολογία για έρευνα και διάσωση. Για να σώσουμε τους ανθρώπους από την καταστροφή» δήλωσε ο κ. Sato.

Ο Sato και η ομάδα του κατάφεραν να βρουν τρόπο να κατευθύνουν τα έντομα εξ αποστάσεως, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν αριστερά, δεξιά ή εμπρός με το πάτημα ενός κουμπιού. Μπορούν επίσης να κινούνται μόνα τους χρησιμοποιώντας αυτόνομη τεχνολογία πλοήγησης.

Τα έντομα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Milipol Asia-Pacific και στη Σύνοδο Κορυφής TechX στο Sands Expo and Convention Centre στις αρχές Απριλίου.

Πολλές ομάδες διάσωσης σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν επί του παρόντος σκύλους ανιχνευτές για να προσπαθήσουν να βρουν επιζώντες, αλλά τα σκυλιά δεν μπορούν πάντα να εντοπίσουν τα ακριβή σημεία όπου έχουν παγιδευτεί άνθρωποι, καθώς δεν μπορούν να τολμήσουν να μπουν μέσα στα χαλάσματα.

Ο Sato ελπίζει ότι η εφεύρεσή του θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει σε ζώνες καταστροφών μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Scroll to Top