Έρχεται επιτέλους η απάντηση της Apple στο ChatGPT; Έριξε «βόμβα» ο Tim Cook για το 2024

Η κυκλοφορία του VisionPro, του headset μεικτής πραγματικότητας σηματοδοτεί ένα ορόσημο για την Apple. Αποτελεί την κορύφωση ενός έτους γεμάτου με τεχνολογικά άλματα για τον τεχνολογικό γίγαντα.

Όμως, ο Διευθύνων Σύμβουλος Tim Cook επιβεβαίωσε ότι το 2024 θα μπορούσε να επιφυλάσσει μια ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη ύστερα από μια μεγάλη ανακοίνωση για την τεχνητή νοημοσύνη (AI). Αν και τα προϊόντα της Apple περιλαμβάνουν ήδη ορισμένες λειτουργίες μηχανικής εκμάθησης, δεν έχουν ακόμα παράγει ένα προϊόν τεχνητής νοημοσύνης για να ανταγωνιστούν το ChatGPT.

Τώρα το αφεντικό της Apple αποκάλυψε ότι η Apple θα κοινοποιήσει «αργότερα φέτος» λεπτομέρειες της «συνεχιζόμενης δουλειάς» της στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Cook δεν αποκάλυψε πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τα χαρακτηριστικά τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να έρθουν, αλλά είπε: «Έχουμε μερικά πράγματα για τα οποία είμαστε απίστευτα ενθουσιασμένοι».

Μιλώντας στην τριμηνιαία έκθεση κερδών της Apple την Πέμπτη, ο Tim Cook είπε: «Καθώς κοιτάμε μπροστά, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτές και σε άλλες τεχνολογίες που θα διαμορφώσουν το μέλλον.

«Αυτό περιλαμβάνει την τεχνητή νοημοσύνη, όπου συνεχίζουμε να ξοδεύουμε τεράστιο χρόνο και προσπάθεια, και είμαστε ενθουσιασμένοι που θα μοιραστούμε τις λεπτομέρειες της συνεχιζόμενης δουλειάς μας σε αυτόν τον χώρο αργότερα φέτος», τόνισε.

Το εξαιρετικά επιτυχημένο προϊόν του OpenAI ChatGPT και το Bard της Google είναι παραδείγματα «generative AI» – AI που είναι ικανό να παράγει περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένων κειμένου, εικόνων, βίντεο ή ήχου.

Από τα τέλη του 2022, η επιτυχία του ChatGPT οδήγησε τις εταιρείες τεχνολογίας και τους επενδυτές να ρίξουν μεγάλο βάρος στη generative AI . Άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν ακολουθήσει την τάση, ρίχνοντας τεράστια κεφάλαια σε συνεργασίες τεχνητής νοημοσύνης για να αναδείξουν τα δικά τους μοντέλα σε χρόνο ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, η Microsoft έχει επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI, την startup πίσω από το Chat GPT.

Tα τσιπ της Apple

Η Apple χρησιμοποιεί ήδη κάποια μηχανική εκμάθηση στα τσιπ και τις συσκευές της, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας που επιτρέπει στο iPhone σας να αναγνωρίζει εικόνες σκύλων και ανθρώπων στη γκαλερί σας.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής η Apple δεν έχει ακολουθήσει τους αντιπάλους της όσον αφορά την αποκάλυψη οποιωνδήποτε προϊόντων generative AI ή χαρακτηριστικών τεχνητής νοημοσύνης.

Είναι ασυνήθιστο για την Apple να κάνει ανακοινώσεις εκ των προτέρων, υπονοώντας ενδεχομένως ότι υπάρχει κάτι μεγάλο στα σκαριά.  Ο Tim Cook παρέμεινε “σφίγγα” σχετικά με τις λεπτομέρειες του τι ακριβώς σχεδιάζουν οι κατασκευαστές του iPhone.

Πιεζόμενος από αναλυτές για περισσότερες πληροφορίες, ο Cook απάντησε: «Ο στόχος της αποστολής μας, αν θέλετε, ήταν πάντα να κάνουμε τη δουλειά και μετά να μιλάμε για δουλειά και όχι να βγαίνουμε μπροστά από τον εαυτό μας. Και έτσι θα το κάνουμε και σε αυτό. Αλλά έχουμε κάποια πράγματα για τα οποία είμαστε απίστευτα ενθουσιασμένοι, για τα οποία θα μιλήσουμε αργότερα φέτος».

«Επιτρέψτε μου απλώς να πω ότι νομίζω ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία για την Apple για τη generative AI και με την AI, χωρίς να μπω σε πολλές περισσότερες λεπτομέρειες ή να ξεφύγω».

Οι αλλαγές της Apple

Όμως, παρότι δεν είπε μεγάλα λόγια, η Apple σημειώνει σταθερή πρόοδο θέτοντας το πλαίσιο για μια μεγάλη αλλαγή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η Apple παρουσίασε τη νέα σειρά τσιπ M3, M3 Pro και M3 Max.  Εκτός από την εντυπωσιακή ταχύτητα τους, τα νέα αυτά τσιπ διαθέτουν και έναν ταχύτερο “νευρωνικό κινητήρα” (neural engine), ο οποίος είναι το ειδικό hardware της Apple για την επεξεργασία μοντέλων μηχανικής μάθησης.

Η τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά η generative AI, απαιτεί πολλή ενέργεια και υπολογιστική ισχύ για να λειτουργήσει.  Ωστόσο, το προσαρμοσμένο hardware της Apple μπορεί απλώς να δώσει στην τεχνολογία της ένα πλεονέκτημα όσον αφορά την εκτέλεση ορισμένων μοντέλων τοπικά και όχι μέσω του cloud.

Ομοίως, πέρυσι, η Apple κυκλοφόρησε πολύ αθόρυβα ένα νέο μοντέλο LLM, το είδος του μοντέλου στο οποίο βασίζεται η generative AI, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Αυτό το μοντέλο ανοιχτού κώδικα, που ονομάζεται Ferret, είναι δωρεάν στη χρήση και επιτρέπει στους χρήστες να επιλέξουν μια περιοχή μιας εικόνας και να αναγνωρίσουν αντικείμενα σε αυτήν την περιοχή. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι ανακοινώσεις που προανήγγειλε ο Tim Cook θα έχουν σχέση με το μοντέλο Ferret.

 

 

Scroll to Top