Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο WhatsApp – Όλα όσα πρέπει γνωρίζουν οι χρήστες

WhatsApp

Το WhatsApp αλλάζει! Πρόκειται να προστεθεί ένα σημαντικό νέο χαρακτηριστικό που επιτρέπει την εμφάνιση μηνυμάτων που αποστέλλονται από άλλες υπηρεσίες μέσα στο WhatsApp. Αυτό αποτελεί απάντηση στον νέο κανονισμό Digital Markets Act που τίθεται σε ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές Μαρτίου.

Όμως υπάρχουν και άλλες ενδιαφέρουσες αλλαγές που έρχονται. Αυτές περιλαμβάνουν μια αλλαγή στο ελάχιστο όριο ηλικίας για τη χρήση της εφαρμογής, καθώς και νέες λεπτομέρειες σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι, δηλαδή στους όρους χρήσης.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Independent, οι νέοι όροι χρήσης της WhatsApp θα «περιλαμβάνουν επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι στην εφαρμογή, θα παρέχουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με μια απαίτηση της ΕΕ που θα αναγκάσει εταιρείες όπως η WhatsApp να επιτρέψουν στους χρήστες να στέλνουν μηνύματα σε χρήστες άλλων εφαρμογών, και θα περιλαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του περιεχομένου στη λειτουργία των Καναλιών (Channels)».

Οι αλλαγές στο WhatsApp

Διαλειτουργικότητα – Τι σημαίνει στην πράξη

Η διαλειτουργικότητα στο WhatsApp αποτελεί την πιο σημαντική αλλαγή, αρκεί φυσικά να το επιθυμούν και οι άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Προς το παρόν, καμία άλλη εφαρμογή δεν έχει εκφράσει τέτοιο ενδιαφέρον.

Ουσιαστικά το WhatsApp θα επιτρέπει την εμφάνιση μηνυμάτων που αποστέλλονται από άλλες υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Telegram ή το Signal, απευθείας μέσα στην εφαρμογή. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για όσους χρησιμοποιούν πολλές εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και θέλουν να έχουν όλες τις συνομιλίες τους συγκεντρωμένες σε ένα μέρος. Εάν όμως άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων δεν συμμετέχουν σε αυτό, η διαλειτουργικότητα δεν θα λειτουργήσει.

Η WhatsApp σημειώνει ότι αυτή η αλλαγή έχει συνέπειες, καθώς ορισμένα δεδομένα θα αποστέλλονται σε third-party υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων και «ως εκ τούτου ενδέχεται να μην υπόκεινται στις δεσμεύσεις απορρήτου της WhatsApp».

Ωστόσο, εκπρόσωπος της WhatsApp διαβεβαίωσε σε δήλωσή του: «Αυτές οι ενημερώσεις για τους χρήστες στην Ευρώπη δεν αλλάζουν τη δέσμευσή μας για το απόρρητο των χρηστών και δεν επεκτείνουν την κοινοποίηση δεδομένων κατά την αποστολή μηνυμάτων σε άλλους χρήστες της WhatsApp».

«Όπου κι αν βρίσκεστε στον κόσμο, προστατεύουμε όλα τα προσωπικά μηνύματα με κρυπτογράφηση από άκρη σε άκρη, πράγμα που σημαίνει ότι κανείς, ούτε καν η WhatsApp, δεν μπορεί να τα διαβάσει ή να τα ακούσει».

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την εταιρεία, ότι η νέα λειτουργία δεν αλλάζει τον τρόπο που η WhatsApp χειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Τα μηνύματα θα εξακολουθούν να προστατεύονται με κρυπτογράφηση από άκρη σε άκρη, ανεξάρτητα από το αν στέλνετε σε χρήστη της WhatsApp ή άλλης εφαρμογής.

Αλλαγή στο ελάχιστο όριο ηλικίας

Μια αλλαγή που θα συζητηθεί πολύ είναι αυτή στο όριο ηλικίας για χρήση του WhatsApp.

Αυτή τη στιγμή, το όριο ηλικίας δεν είναι ίδιο σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ είναι τα 13 χρόνια, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ είναι τα 16. Με τους νέους όρους χρήσης που τέθηκαν σε ισχύ την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, το όριο ηλικίας θα μειωθεί στα 13 χρόνια παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η αλλαγή γίνεται για να επιτευχθεί ομοιομορφία, καθώς το όριο είχε αυξηθεί από τα 13 στα 16 το 2018 λόγω των κανονισμών της ΕΕ και από τότε ήταν διαφορετικό ανά χώρα.

Αυτή η νέα κίνηση επαναφέρει την τυποποίηση του ορίου ηλικίας. Η εταιρεία δήλωσε ότι έγινε «για να διασφαλιστεί ένα συνεπές ελάχιστο όριο ηλικίας για τη χρήση της WhatsApp παγκοσμίως».

Με πιο απλά λόγια, η WhatsApp θέλει να εξασφαλίσει ότι όλοι οι χρήστες, ανεξάρτητα από τη χώρα που διαμένουν, γνωρίζουν και πρέπει να ακολουθούν το ίδιο όριο ηλικίας. Αυτό βοηθά σε μεγαλύτερη διαφάνεια, συνέπεια και ευκολία κατανόησης των κανονισμών χρήσης της πλατφόρμας σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Scroll to Top