Εταιρεία χρησιμοποιεί λάμπες λάβας για να δημιουργήσει κώδικα που είναι αδύνατο να παραβιαστεί – Πώς λειτουργεί

Λάμπες λάβας

Ποτέ δεν μπορείτε να είστε απόλυτα ασφαλείς όταν πρόκειται για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ακόμη και οι ισχυροί, τυχαία δημιουργούμενοι κωδικοί πρόσβασης έχουν τις αδυναμίες τους.

Εδώ έρχεται η Cloudflare να αλλάξει τα δεδομένα. Η εταιρεία τεχνολογίας ανέπτυξε μια πολύ ασυνήθιστη τεχνική για τη δημιουργία εξαιρετικά ασφαλών κρυπτογραφημένων κωδικών. Η Cloudflare δημιουργεί μοναδικούς κωδικούς, χρησιμοποιώντας λάμπες λάβας.

Λάμπες λάβας

Πώς οι λάμπες λάβας δημιουργούν τους πιο ισχυρούς κώδικες

Τα μοτίβα μεταξύ των φυσαλίδων και των χρωμάτων, καθώς και ο συγχρονισμός μεταξύ των δύο, μπορεί να μοιάζουν με επαναλαμβανόμενο μοτίβο, αλλά αυτά τα δύο δεν είναι ποτέ ακριβώς ίδιες.

Η εταιρεία έχει τοποθετήσει σε έναν τοίχο εκατοντάδες τέτοιες λάμπες λάβας και μία κάμερα υψηλής ευκρίνειας καταγράφει τις φυσαλίδες και τους στροβιλισμούς, μεταφέροντας το υλικό σε έναν υπολογιστή. Αυτός ο υπολογιστής στη συνέχεια μεταφράζει αυτές τις τυχαίες τιμές σε έναν σχεδόν αδιάσπαστο κώδικα.

Η χρήστης του Instagram «@londonliu_» με ένα βίντεο της εξήγησε πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η ιδέα στον κόσμο της τεχνολογίας.

«Καθώς οι φυσαλίδες της λάμπας λάβας κινούνται, μια βιντεοκάμερα στην οροφή αντανακλά τις αλλαγές τους σε έναν υπολογιστή, ο οποίος μετατρέπει την τυχαιότητα σε έναν κώδικα που είναι σχεδόν μη παραβιάσιμος» ανέφερε.

Και μαντέψτε. Μπορείτε να γίνετε κι εσείς μέρος του έργου. Μπορεί να νομίζετε ότι ένας τέτοιος τοίχος υψηλής ασφαλείας θα ήταν απαγορευμένος για το κοινό, αλλά κάνετε λάθος. Στην πραγματικότητα είναι δυνατό για το ευρύ κοινό να επισκεφθεί το λόμπι στα κεντρικά γραφεία της Cloudflare στο Σαν Φρανσίσκο και να δει αυτές τις λάμπες λάβας από κοντά.

Οι απρόβλεπτες ανθρώπινες κινήσεις και ο φωτισμός, συνεργάζονται όλα μαζί, καθιστώντας τον τυχαίο κώδικα ακόμη πιο δύσκολο να προβλεφθεί. «Έτσι, κατά κάποιο τρόπο, στέκεστε μπροστά από την οθόνη της λάμπας λάβας και παίζετε ρόλο στο να γίνει το διαδίκτυο ένα πιο ασφαλές μέρος», πρόσθεσε ο δημιουργός του περιεχομένου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη London HL (@londonliu_)

Γιατί η εταιρεία χρησιμοποίησε λάμπες λάβας;

Όσο χρήσιμοι κι αν είναι, το πρόβλημα με τους υπολογιστές είναι ότι είναι εξαιρετικά καλοί στην αναγνώριση και ανάπτυξη μοτίβων για τη δημιουργία γραμμών κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι είναι αρκετά προβλέψιμοι, γεγονός που «ανοίγει την πόρτα» στους χάκερ να μαντέψουν τους αλγόριθμούς τους, αποτελώντας κίνδυνο για την ασφάλεια.

Αντίθετα, οι λάμπες λάβας έχουν το στοιχείο της καθαρής τυχαιότητας, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο για τους χάκερς να σπάσουν τον κώδικα. Με αυτή τη μέθοδο, η Cloudflare είναι σε θέση να προσφέρει την ασφαλέστερη κρυπτογράφηση SSL/TLS στους πελάτες της.

Επί του παρόντος, ο τοίχος της Cloudflare με πάνω από 100 λάμπες λάβας κρυπτογραφεί έως και το 10% του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένων γνωστών ιστότοπων όπως η Uber και η FitBit.

Scroll to Top