Google Chrome: Η προειδοποίηση για όλους τους χρήστες των Windows

Εάν είστε ένας από τους περισσότερους από δισεκατομμύρια χρήστες του Google Chrome στα Windows, τότε θα πρέπει να λάβετε υπόψη τη σοβαρή νέα προειδοποίηση που εκδόθηκε αυτήν την εβδομάδα. Αυτή η συγκεκριμένη προειδοποίηση αποτελεί έκπληξη, επειδή φαίνεται να προέρχεται για λογαριασμό του Chrome από έναν από τους πιο σκληρούς επικριτές του.

Το Google Chrome κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά των browser στο διαδίκτυο, απολαμβάνοντας μερίδιο αγοράς σχεδόν 65%, ενώ η Apple Safari ακολουθεί στη δεύτερη θέση με λιγότερο από 20%. Κάθε άλλη εναλλακτική, συμπεριλαμβανομένου του Microsoft Edge, βρίσκεται πολύ πίσω στη λίστα.

Η Microsoft δεν συνηθίζει να μένει πίσω από τον ανταγωνισμό και με το λειτουργικό σύστημα Windows να κατέχει κυρίαρχη θέση στην αγορά των υπολογιστών, μία νέα έκθεση υπονοεί ότι ετοιμάζεται να αναλάβει δράση. Αν χρησιμοποιείτε Chrome σε συσκευή Windows, η έκθεση προειδοποιεί για σημαντική επιδείνωση της εμπειρίας στη χρήση του.

Η έκθεση της Mozilla με τα “καρφιά” για την Microsoft

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τη Mozilla, τη δημιουργό του περιηγητή Firefox, ο οποίος υστερεί ελαφρώς σε σχέση με τον Edge, καθώς κατέχει μερίδιο αγοράς 3,3% έναντι 5,3%. Η Mozilla ανέθεσε σε «δύο ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες… να διερευνήσουν τις πρακτικές σχεδίασης της Microsoft σε ολόκληρο το βασικό λειτουργικό της σύστημα (Windows 10 και 11), τον περιηγητή web (Edge) και την μηχανή αναζήτησης (Bing)».

Οι ειδικοί αναφέρουν: «Διαπιστώσαμε ότι η Microsoft χρησιμοποιεί επανειλημμένα επιβλαβή σχεδίαση για να επηρεάσει τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν το Edge». Οι ισχυρισμοί περιλαμβάνουν «κακόβουλη προεπιλογή, οπτική παρεμβολή, ύπουλη διατύπωση και μοτίβα κρυφών διαφημίσεων για να διαστρεβλώσουν την επιλογή του προγράμματος περιήγησης που θα εγκαταστήσουν οι χρήστες… Παρεμπόδιση αποτροπής της μετάβασης [σε διαφορετικό προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης] και άρνηση αλλαγής της αντίστοιχης εφαρμογής για διάφορους τύπους αρχείων που σχετίζονται με τον ιστότοπο… [και συνεχόμενα] “κακόβουλα μοτίβα για να ωθήσουν τους χρήστες πίσω στο Edge».

Με απλά λόγια, οι ειδικοί κατηγορούν τη Microsoft ότι χρησιμοποιεί ύπουλες τακτικές για να αναγκάσει τους χρήστες να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα περιήγησης Edge.

Αυτές οι τακτικές περιλαμβάνουν:

  • Προεπιλογή του Edge: Η Microsoft θέτει το Edge ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης στα Windows, καθιστώντας το την πιο εύκολη επιλογή για τους χρήστες.
  • Οπτική παρεμβολή: Η Microsoft κάνει το Edge να φαίνεται πιο ελκυστικό από άλλα προγράμματα περιήγησης, χρησιμοποιώντας χρώματα και γραφικά που τραβούν την προσοχή.
  • Ύπουλη διατύπωση: Η Microsoft χρησιμοποιεί γλώσσα που μπορεί να μπερδέψει τους χρήστες, κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι το Edge είναι η καλύτερη επιλογή.
  • Κρυφές διαφημίσεις: Η Microsoft προωθεί το Edge με τρόπους που μοιάζουν με διαφημίσεις, αλλά δεν είναι εμφανείς ως τέτοιες.

Επιπλέον, η Microsoft φέρεται να εμποδίζει τους χρήστες να αλλάξουν το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης και να τους ωθεί να επιστρέψουν στο Edge, ακόμα κι αν έχουν επιλέξει ένα διαφορετικό πρόγραμμα περιήγησης.  Συνολικά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Microsoft δεν σέβεται την επιλογή των χρηστών και χρησιμοποιεί αθέμιτες τακτικές για να τους προωθήσει το Edge.

Η Mozilla, εταιρεία του δημοφιλούς browser Firefox, δεν συμπαθεί καθόλου τον Chrome. Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την καθυστέρηση κατάργησης των cookies παρακολούθησης από το Chrome, ανέφερε: «Το Chrome είναι το μοναδικό μεγάλο πρόγραμμα περιήγησης που δεν προσφέρει ουσιαστική προστασία ενάντια στην παρακολούθηση μεταξύ ιστοσελίδων». Επιπλέον, η ιστοσελίδα της Mozilla προειδοποιεί ότι το ιστορικό απορρήτου του Chrome είναι “αμφισβητήσιμο… Η Google στην πραγματικότητα συλλέγει ανησυχητικά μεγάλη ποσότητα δεδομένων από τους χρήστες της – το διαφημιστικό δίκτυο της Google είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο, εν μέρει χάρη στα δεδομένα που συλλέγει από τους χρήστες της».

Με απλά λόγια, η Mozilla κατηγορεί το Chrome για ανεπαρκή προστασία από την παρακολούθηση μεταξύ ιστοσελίδων και συλλογή μεγάλου όγκου δεδομένων χρηστών για σκοπούς διαφήμισης, αμφισβητώντας το ιστορικό απορρήτου.

Ενώ η Mozilla είναι γνωστή για την κριτική της προς το Chrome, η πρόσφατη έκθεση της δεν επικεντρώνεται στον ανταγωνισμό του Edge με το Firefox. Αντίθετα, στο επίκεντρο βρίσκεται το Chrome, δεδομένου ότι οι περισσότεροι χρήστες Windows εγκαθιστούν τελικά αυτό το πρόγραμμα περιήγησης. Κατά συνέπεια, η έκθεση λειτουργεί ως προειδοποίηση για αυτούς τους χρήστες.

Πώς εμποδίζεται η εγκατάσταση του Chrome

Όταν οι χρήστες ξεκινούν με ένα νέο Windows, το Edge είναι προεγκατεστημένο και ορισμένο ως προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης. Επιπλέον, είναι καρφιτσωμένο στη γραμμή εργασιών και δεν μπορεί να απεγκατασταθεί. Εάν ο χρήστης επιλέξει να εγκαταστήσει το Chrome, η έκθεση αποκαλύπτει πώς η Microsoft διακόπτει τη διαδικασία, ισχυριζόμενη ότι το Edge έχει πλεονεκτήματα ασφαλείας και απορρήτου. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι «οι χρήστες μπορεί να ανησυχήσουν όταν δουν το διαφημιστικό μήνυμα του Edge να εμφανίζεται στη σελίδα λήψης του Chrome, πιστεύοντας ότι επειδή το banner είναι ασυνήθιστο, πρέπει να είναι πολύ σημαντικό».

Ενώ οι διακοπές κατά την εγκατάσταση συμβαίνουν για οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης, η έκθεση της Mozilla τονίζει ότι η Microsoft υιοθετεί μια «ακόμα πιο επιθετική προσέγγιση” όταν ο χρήστης επιχειρεί να κατεβάσει το Chrome. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «η Microsoft παρεμβαίνει δύο επιπλέον φορές στη διαδικασία εγκατάστασης του Chrome».

Η έκθεση της Mozilla αναφέρει και άλλα εμπόδια κατά την εγκατάσταση του Chrome. Ένα από αυτά είναι μια έρευνα που εμφανίζεται στη μέση της εγκατάστασης, η οποία επαναλαμβάνει τα οφέλη του Edge. Η έκθεση χαρακτηρίζει αυτή την έρευνα και τη σελίδα που ακολουθεί ως “παρεμπόδιση”, καθώς δυσκολεύει τους χρήστες να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση του Chrome.

Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι η μεταφορά δεδομένων Google στο Edge παρουσιάζεται ως βασικό βήμα κατά τη ρύθμιση. Οι προτιμήσεις του χρήστη δεν τονίζονται, καθιστώντας εύκολο να πατήσει το κουμπί “Εφαρμογή” με τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον σεβασμό της Microsoft στις επιλογές των χρηστών και πιθανή παραπλανητική πρακτική.

Σύμφωνα με την έκθεση της Mozilla, η «ενοχλητική συμπεριφορά της Microsoft» ξεκινάει ήδη από τη στιγμή που ένας χρήστης ξεκινά να ψάχνει για προγράμματα περιήγησης. Η έκθεση περιλαμβάνει πολλά παραδείγματα διαφημίσεων που εμφανίζονται κατά την αναζήτηση και εγκατάσταση προγραμμάτων περιήγησης, διακόπτοντας την επιλογή του χρήστη με βάση “εσωτερικές” πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση δεν περιορίζεται μόνο στα προγράμματα περιήγησης, αλλά εξετάζει και τις μηχανές αναζήτησης. Αναφέρει περιπτώσεις όπου η Microsoft ενθαρρύνει τους χρήστες να αλλάξουν από την αναζήτηση Google στην Bing της Microsoft, ακόμη και μέσα σε άλλο πρόγραμμα περιήγησης, όπως το Chrome, πάντα υποθέτοντας ότι η εγκατάσταση δεν έχει εμποδιστεί προηγουμένως.

Η έκθεση της Mozilla αναγνωρίζει ότι το Edge είναι βεβαίως ένας σχετικά μικρός παίκτης στην αγορά προγραμμάτων περιήγησης. Με δεδομένο ότι τα Windows εξακολουθούν να κυριαρχούν, εκατομμύρια χρήστες έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα εμπόδια που αναφέρει η έκθεση και να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν το Chrome. Συνεπώς, η Microsoft θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι αυτές οι πρακτικές δεν διαστρεβλώνουν άδικα την αγορά των προγραμμάτων περιήγησης ή την επιλογή των χρηστών. Ο ανταγωνισμός μεταξύ Google Chrome και Microsoft Edge δεν αποτελεί πραγματικό σενάριο «Δαβίδ εναντίον Γολιάθ».

Ωστόσο, ο κόσμος έχει αλλάξει. Άλλα μικρότερα προγράμματα περιήγησης, συμπεριλαμβανομένου του Firefox, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες απέναντι στους κυρίαρχους παίκτες της αγοράς. Και αυτός είναι ο λόγος που η Mozilla ανησυχεί για τις πρακτικές της Microsoft, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν άνισοι όροι ανταγωνισμού που επηρεάζουν και άλλους μικρότερους παίκτες, πέρα από το Chrome.

Η έρευνα της Mozilla διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν σε περιβάλλον Windows 10 Home και Windows 11 Pro. Δεν χρησιμοποιήθηκε VPN, πράγμα που σημαίνει ότι η τοποθεσία των ερευνητών ήταν πιθανότατα εύκολα προσβάσιμη. Επομένως, δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί από την έκθεση πόσο διαδεδομένα είναι αυτά τα φαινόμενα σε άλλες χώρες.

Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας ισχύουν πιθανώς για χρήστες των Windows στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν ισχύουν και για άλλες περιοχές, ιδιαίτερα αν υπάρχουν διαφορετικές ρυθμίσεις ή πολιτικές της Microsoft ανά χώρα. Ωστόσο, τέτοιοι ισχυρισμοί σχετικά με το “σπρώξιμο” της Microsoft στο Edge δεν περιορίζονται στην αναφορά της Mozilla, καθώς υπάρχουν κι άλλα σχετικά παράπονα.

Παρόλο που η συγκεκριμένη μελέτη της Mozilla φέρνει στο φως ανησυχητικές πρακτικές της Microsoft, τέτοιες κατηγορίες δεν είναι καινούργιες. Έχουν υπάρξει και στο παρελθόν παρόμοιες κινήσεις τόσο από τη Microsoft που προσπαθεί να κατευθύνει τους χρήστες στο δικό της οικοσύστημα, όσο και από τη Google η οποία προειδοποιεί τους χρήστες του Edge να αλλάξουν σε Chrome.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό σε όλη αυτή τη συζήτηση που έχει ανοίξει είναι η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τις ψηφιακές αγορές (DMA), η οποία στοχεύει να εμποδίσει τους λεγόμενους “gatekeepers” και “gateway platforms” από τέτοιες ενέργειες. Η βασική αρχή της DMA είναι ότι οι χρήστες πρέπει να μπορούν να αλλάζουν εύκολα τα προεπιλεγμένα προγράμματα, να δίνεται δίκαιη ευκαιρία ανταγωνισμού σε μικρότερους παίκτες και να επιτρέπεται η απεγκατάσταση προεγκατεστημένων εφαρμογών.

 

 

 

Scroll to Top